Μπαρτσελόνα: Ο υποβιβασμός του Ζεράρ Πικέ δεν είναι εύκολη υπόθεση

Ο Τζεράρ Πικέ είναι αποφασισμένος να παλέψει για την καριέρα του στην Μπαρτσελόνα αφότου ο Τσάβι του έκανε γνωστό πως δεν τον υπολογίζει για αμιγώς βασικό εξαιτίας των τραυματισμών του και της ζωής του εκτός γηπέδων.

Στα 35 του χρόνια η παραμονή του Τζεράρ Πικέ στην Μπαρτσελόνα παρουσιάζεται ολοένα και πιο περίπλοκη, παρόλο που έχει συμβόλαιο ως το 2024. Ο προπονητής, Τσάβι Ερνάντεθ, συναντήθηκε μαζί του πριν από δύο εβδομάδες και τον προειδοποίησε πως ο ρόλος του στην ομάδα θα αλλάξει δραστικά, έπειτα από μια σεζόν στην διάρκεια της οποίας υπέστη πολλούς τραυματισμούς και η εξωγηπεδική δραστηριότητά του κρίθηκε αντιπαραγωγική από την διοίκηση και το τεχνικό τιμ.

Ορισμένες εκδοχές αναφέρουν πως ο Τσάβι συμβούλευσε τον Πικέ να εγκαταλείψει την Μπαρτσελόνα. Ωστόσο, πηγές του κλαμπ σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «El Pais» και άλλα ισπανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι ο Τσάβι δεν ήταν τόσο… κάθετος. Ωστόσο, φέρεται να ρώτησε τον Πικέ αν τον συνέφερε να παραμείνει ως αναπληρωματικός ή αν θα έπρεπε να βρουν τη «χρυσή τομή» ώστε να φύγει πριν την έναρξη της σεζόν 2022-23.

Η αντίδραση, η «εφεύρεση» και η δύσκολη αντικατάσταση

Ο Πικέ, πάλι, δεν το έχει πάρει πολύ καλά αυτό που του είπε ο Τσάβι. Άλλωστε, με την διοίκηση να χρειάζεται να μειώσει κατά 160 εκατομμύρια ευρώ τη μισθολογική μάζα και τους αρχηγούς να βρίσκονται ψηλά στην λίστα. Το πρόβλημα είναι πως η προηγούμενη διοίκηση αντί για μείωση τόσο τους πρώτους μήνες της πανδημίας όσο και προτού χάσει στις εκλογές, είχε συμφωνήσει μαζί τους να επεκταθεί η αποπληρωμή τους με αποτέλεσμα ο Πικέ να έχει να λάβει περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια – χρήματα που δεν είναι διατεθειμένος να χαρίσει.

Πέραν, όμως, του οικονομικού, ο Πικέ δουλεύει μόνος του αυτές τις μέρες στις εγκαταστάσεις προσπαθώντας να ξεπεράσει τους τραυματισμούς του και να εμφανιστεί στο 100% στην προετοιμασία. Μάλιστα, σύμφωνα με την καταλανική εφημερίδα «Sport» φέρεται να είπε στον Τσάβι: «Φέρτε τον καλύτερο σέντερ μπακ στον κόσμο και θα είναι αναπληρωματικός μου».

Ο Πικέ δεν είναι εύκολο να αντικατασταθεί. Παρά τα χρόνια, τη μείωση της ταχύτητας και των προβλημάτων φυσικής κατάστασης παραμένει ο καλύτερος κεντρικός αμυντικός που έχει η Μπαρτσελόνα για να παίξει όπως θέλει ο Τσάβι. Έντεκα χρόνια αργότερα και τα λόγια του μακαρίτη Τίτο Βιλανόβα, τότε βοηθού του Πεπ Γκουαρδιόλα κι έπειτα προπονητή της Μπάρτσα, ισχύουν ακόμη. «Χωρίς τον Πικέ θα καταστρεφόταν η εφεύρεση», είχε πει για την καλύτερη Μπαρτσελόνα όλων των εποχών.

Η Μπαρτσελόνα, στο μεταξύ, έχει στις τάξεις της τον Ρόναλντ Αραούχο, τον Έρικ Γκαρθία, έχει «κλείσει» τον Αντρέας Κρίστενσεν που μένει ελεύθερος από την Τσέλσι και προσπαθεί να αποκτήσει τον Καλιντού Κουλιμπαλί από τη Νάπολι και ονειρεύεται τον Ζιλ Κουντέ της Σεβίλλης, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την άμυνά της που είναι… μαύρη τρύπα και υπό τον Τσάβι.

«Ο Τσάβι δεν θέλει να ρισκάρει και ο Πικέ δεν μπορεί να είναι βασικός», λένε στο «Καμπ Νόου» και υπογραμμίζουν πως η αυξανόμενη εξουσία του 35χρονου Καταλανού επηρεάσε τις αποφάσεις της ομάδας.

Ο Πικέ έκλεισε συμφωνίες που έσωσαν το σύλλογο (Rakuten, μείωση μισθού για να εγγραφούν νέα αποκτήματα) ενώ παράλληλα λειτουργούσε σαν πρόεδρος μπροστά στις κάμερες και στα μικρόφωνα όταν ο… εκλεγμένος Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου είχε αφήσει το κλαμπ στην τύχη του και να μαραζώνει.

Εν μέρει ήταν κι ο λόγος που δεν… κουνιόταν από την 11άδα σε συνδυασμό με τις κακές επιλογές των μεταγραφών του Κλεμάν Λενγκλέ και Σαμουέλ Ουμτιτί σε σημείο που ακόμη κι όταν ο Πικέ ήταν στο 50% δεν μπορούσε παρά να παίζει βασικός. Συνάμα, το κλαμπ δεν κατάφερε να πείσει τον Ματάις ντε Λιχτ για το πρότζεκτ.

Όταν όλα τελειώσουν – όποτε κι αν συμβεί αυτό – ο Τζεράρ Πικέ θα περάσει στην ιστορία ως ο καλύτερος κεντρικός αμυντικός που είχε ποτέ η Μπαρτσελόνα και το πρωτότυπο του σέντερ μπακ που άλλαξε το σύγχρονο ποδόσφαιρο από το χέρι του Πεπ Γκουαρδιόλα. Ο Πικέ, όμως, δεν είναι διατεθειμένος να γράψει το φινάλε του ως αναπληρωματικός.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News