Μπαρτσελόνα: Νέο πρότζεκτ, παλιοί αρχηγοί

Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Τζουάν Λαπόρτα, καθώς κι ο προπονητής Τσάβι Ερνάντεθ, εδώ και μήνες έχουν «εγκαινιάσει» το νέο πρότζεκτ του συλλόγου. Με τα οικονομικά προβλήματα, όμως, να μην λύνονται εύκολα και τα συμβόλαια να παραμένουν μεγάλα για ορισμένους παίκτες, οι αρχηγοί αναμένεται να είναι οι ίδιοι…

Αυτό σημαίνει πως θα συνεχίσει να βασίζεται στον Τζεράρ Πικέ, τον Σέρχιο Μπουσκέτς, τον Τζόρντι Άλμπα – ο Σέρτζι Ρομπέρτο θα μείνει για ακόμη μια σεζόν κι ο Τσάβι θέλει να κρατήσει και τον Ντάνι Άλβες του οποίου το συμβόλαιο λήγει το καλοκαίρι.

Ο Τσάβι υπολογίζει στους άλλοτε συμπαίκτες του. Πέραν της προσωπικής σχέσης που έχει μαζί τους, εκτιμά πως έχουν παίξει καλά υπό τις οδηγίες του. Χωρίς τον Πικέ, η άμυνά της ομάδας του υπέφερε. Χωρίς τον Μπουσκέτς, η Μπάρτσα μοιάζει χαμένη. Ο Τζόρντι Άλμπα έχει τρία γκολ και 12 ασίστ, είναι ο πιο παραγωγικός αριστερός μπακ στην La Liga. «Όταν πρόκειται να πάρουμε έναν παίκτη δεν με απασχολεί η ηλικία. Ο Ντάνι Άλβες είναι επαγγελματίας», δήλωσε το Σάββατο (14/5) ο κόουτς.

Η οικονομική κατάσταση…

Τις τελευταίες ημέρες διαρρέει από το «Καμπ Νόου» πως όλοι είναι προς πώληση με εξαίρεση τους Ρόναλντ Αραούχο, Έρικ Γκαρθία, Γκάβι, Πέδρι, Άνσου Φάτι, Φεράν Τόρες. Αναλόγως με τις εξελίξεις θα κριθεί και το μέλλον των Νίκο Γκονθάλεθ και Μπαλντέ, με τον Τσάβι να λέει πως αμφότεροι μπορούν να έχουν μια λαμπρή καριέρα στο κλαμπ και ότι τους εκτιμά. Κάθε απόφαση, όμως, έχει κι έναν αστερίσκο. «Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και την οικονομική κατάσταση του συλλόγου. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξέρουμε περισσότερα…».

Η Μπαρτσελόνα, λοιπόν, προσπαθεί να βρει τρόπο να κρατήσει με λιγότερα λεφτά τον Ουσμάν Ντεμπελέ. «Για τον Αντάμα Τραορέ θα αποφασίσουμε στο τέλος της σεζόν», ανέφερε ο Τσάβι. Θα ήθελε να παραμείνουν ο Φρένκι ντε Γιόνγκ κι ο Μέμφις Ντεπάι «μα υπάρχουν πράγματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν», πρόσθεσε ο Καταλανός τεχνικός. Ο Σερτζίνιο Ντεστ, ο Νέτο, ο Μίραλεμ Πιάνιτς, ο Σαμουέλ Ουμτιτί λογικά θα φύγουν, είτε με μεταγραφή, είτε με δανεισμό.

Στο μεταξύ, η διοίκηση προσπαθεί να κλείσει deals που θα βελτιώσουν την οικονομική της κατάσταση. Πούλησε το 49% των εμπορικών δικαιωμάτων της για 200 εκατομμύρια ευρώ που προστίθενται στο deal με την Spotify. Παράλληλα, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και με άλλους σπόνσορες για συμφωνίες μικρότερου βεληνεκούς που θα δώσουν, όμως, ανάσα. Η πώληση του Φιλίπ Κοουτίνιο και αφαίρεση του συμβολαίου του από τα βιβλία επίσης βοηθά.

Ακόμη κι έτσι, όμως, η «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά παραμένει μεγάλη. «Ακόμη δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε οικονομικά τα υπόλοιπα μεγάλα κλαμπ», είπε ο Τσάβι στον απόηχο της ανακοίνωσης της μεταγραφής του Έρλινγκ Χάαλαντ από τη Μάντσεστερ Σίτι. Η Μπάρτσα έχει ήδη «κλείσει» τους Αντρέας Κρίστενσεν και Φρανκ Κεσί. Βρίσκεται πολύ κοντά στη συμφωνία με τον Θέσαρ Αθπιλικουέτα και βλέπει εφικτό να πάρει ακόμη και τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι ή άλλους που βρίσκονται στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου τους.

Ο Λαπόρτα, όμως, ξέρει πως ίσως τη μεγαλύτερη ανάσα στο νέο πρότζεκτ μπορούν να δώσουν οι «παλιοί» αρχηγοί. Με τον Τσάβι να τους εκτιμά και καμία ομάδα να μην μπορεί να σηκώσει το οικονομικό «βάρος» των συμβολαίων τους, η Μπαρτσελόνα θέλει να τους καλέσει για πραγματικές διαπραγματεύσεις όσον αφορά στη μείωση των αποδοχών τους.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News