Μπαρτσελόνα: Αγώνας κόντρα στο χρόνο για να βρει τo ένα δισ. της... επιβίωσης

Μπαρτσελόνα: Αγώνας κόντρα στο χρόνο για να βρει τo ένα δισ. της… επιβίωσης | La Liga

Η οικονομική κατάσταση της Μπαρτσελόνα είναι η απόλυτη προτεραιότητα με τον σύλλογο να δίνει αγώνα κόντρα στο χρόνο προκειμένου να βρει τα (μάξιμουμ) 800 εκατομμύρια ευρώ που υποστήριξε ο πρόεδρος Τζουάν Λαπόρτα πως αξίζουν τα περιουσιακά στοιχεία που θέλει να παραχωρήσει. Καλείται να ενεργοποιήσει τις επιχειρήσεις πριν από τις 30 Ιουνίου και να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την 31η Ιουλίου που υπολογίζεται το fair play της La Liga.

Στη Γενική Συνέλευση των μελών την περασμένη Πέμπτη (16/6) οι ιδιοκτήτες της Μπαρτσελόνα εξουσιοδότησαν τον πρόεδρο για δύο κινήσεις:

  1. Να βρει συνεταίρο για το 49% του BLM (η εταιρία retail του συλλόγου) με τον Λαπόρτα να εκτιμά πως μπορεί να βρει μέχρι 300 εκατομμύρια ευρώ στην αγορά. Η Μπάρτσα πρόσφατα είχε συζητήσεις με εταιρία για να πουλήσει τα δικαιώματα για 200 εκατομμύρια ευρώ.
  2. Την παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η Μπαρτσελόνα λαμβάνει 166 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από την La Liga. Η Μπάρτσα ζήτησε από τους ιδιοκτήτες της να διατεθεί το 25% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για μάξιμουμ 25 χρόνια. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια… ανταλλαγή. Θα βρει επενδυτή που θα πάρει το ποσοστό για 500 εκατομμύρια ευρώ τώρα, ενώ εκείνη θα παραιτηθεί από έσοδα 537 εκατομμύρια ευρώ (ετησίως δηλαδή αφήνει στο τραπέζι 41,5 εκατ. ευρώ).

Οι οικονομικοί μοχλοί

Αυτές τις κινήσεις ο Λαπόρτα τις αποκαλεί «οικονομικούς μοχλούς» και η ενεργοποίησή τους θα δώσει όχι μόνο βαθιά οικονομική ανάσα, αλλά όπως υπόσχεται ο πρόεδρος θα εβαζε το κλαμπ και πάλι στον δρόμο της ανταγωνιστικότητας. Το μίνιμουμ που ελπίζει να πάρει είναι 600 εκατομμύρια ευρώ με το μάξιμουμ 800 εκατομμύρια.

Δεν είναι, όμως, οι μόνοι. Υπάρχουν άλλοι δύο «οικονομικοί μοχλοί» που ενδεχομένως αν και αποφέρουν λιγότερα οικονομικά οφέλη στο κλαμπ είναι πιο δύσκολοι να ενεργοποιηθούν. Πρόκειται για τη μείωση των μισθών των ποδοσφαιριστών και την παραχώρηση εκείνων που δεν υπολογίζονται ή που θεωρητικά η πώλησή τους θα αποφέρει μεγαλύτερο κέρδος από το να παίζουν για την ομάδα.

Η μισθολογική μάζα της Μπαρτσελόνα παραμένει στα… ύψη με 560 εκατομμύρια ευρώ παρά τις μειώσεις και τις… μεταφορές που έχουν γίνει. Ο σύλλογος θέλει να «κόψει» από τα πιο βαριά συμβόλαια αλλά ως τώρα δεν έχει κάνει κουβέντα με τους ποδοσφαιριστές, πέραν του Τζεράρ Πικέ. Η ιδέα είναι να μειώσουν κατά 150 εκατομμύρια ευρώ αυτό το ποσό. Καθόλου εύκολο.

Στην άλλη κατηγορία βρίσκονται σχεδόν δέκα παίκτες που θέλει να δώσει συμπεριλαμβανομένου του Φρένκι ντε Γιόνγκ. Οι δύο αυτοί «μοχλοί» συνδυάζονται και το ένα πεδίο θα εξαρτηθεί από το τί θα συμβεί στο άλλο γι’ αυτό και επί του παρόντος, ο προπονητής Τσάβι Ερνάντεθ δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για το ρόστερ που θα έχει στην διάθεσή του όταν αρχίσει η ομάδα την προετοιμασία για την επόμενη σεζόν.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News