Αντρές Ινιέστα: Δεν έτρωγε, ποτάμι τα δάκρυα και η Μπαρτσελόνα ένας εφιάλτης

«Η Μασία είναι ένα μέρος όπου πολλοί άνθρωποι ζουν μαζί, αλλά στην πραγματικότητα είσαι μόνος σου», έχει πει o επί σειρά ετών «εγκέφαλος» των Καταλανών. Τι θα είχε συμβεί εάν ο πατέρας του δεν άντεχε τον εφιάλτη του γιου του στις πρώτες του ημέρες στους «μπλαουγκράνα» και πήγαινε να τον πάρει πίσω στο χωριό του; 

Ο Αντρές Ινιέστα, έμεινε, τα πήρε όλα, σήμερα 11 Μαΐου κλείνει τα 38 και… συνεχίζει τη μαγεία στην Ιαπωνία. 

Ποτάμι τα δάκρυα, με το ζόρι στην Μπαρτσελόνα, για το όνειρο του πατέρα του

Γεννήθηκε στο μικρό χωριό, Φουεντεαλμπίγια, στην επαρχία της Αλμπαθέτε και στην τοπική ομάδα έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, πριν τον ανακαλύψουν οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα και τον εντάξουν στις ακαδημίες της Μασία, σε ηλικία 12 ετών. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η γνωριμία του πατέρα του, Χοσέ Αντόνιο με τον τότε προπονητή των «μπλαουγκράνα», Ενρίκε Ορισάολα. Αρχικά, ο μικρός δίστασε και αρνήθηκε να πάει μόνος του στη Βαρκελώνη. Ο πατέρας του προσπάθησε να τον μεταπείσει και τον συμβούλεψε να αρπάξει την ευκαιρία αυτή. «Του έφαγα το κεφάλι να πάει. Βέβαια όταν τον άφησα στη Μασία, ήταν μία από τις πιο θλιβερές ημέρες της ζωής μου», παραδέχτηκε ο ίδιος πριν μερικά χρόνια. Ήταν ένας άνθρωπος «ψημένος» στη ζωή, αυτοδημιούργητος, που ξεκίνησε ως εργάτης κι έγινε επιχειρηματίας, προσφέροντας την οικονομική άνεση που ο ίδιος είχε στερηθεί, στην οικογένειά του. 

Σε λίγες ημέρες ο Ινιέστα του είπε: «Μπαμπά, αποφάσισα να πάω γιατί το θέλεις εσύ, είναι το όνειρό σου». Η προσαρμογή του ήταν δύσκολη, του έλειπε το πατρικό του και οι γονείς του και είχε κλειστεί στον εαυτό του, φύσει εσωστρεφής άλλωστε. «Τα δάκρυά μου, έτρεχαν ποτάμι όταν έφυγα για τη Μασία», θα εξομολογηθεί ο ίδιος μετά από χρόνια. 

«Όλα κρίθηκαν μέσα σε δύο μέρες. Μας είπαν ότι δεν έτρωγε, ότι περνούσε άσχημα και ήμασταν έτοιμοι σε δύο μέρες να τον πάρουμε από εκεί. Μας πήραν τηλέφωνο την επομένη, να μας ενημερώσουν ότι έτρωγε ήδη και μου είπε, μην ανησυχείς πατέρα, είμαι καλά και στο τέλος έμεινε και προσαρμόστηκε», αποκάλυψε ο Χοσέ Αντόνιο Ινιέστα. 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Andres Iniesta (@andresiniesta8)

 

To βραβείο του Γκουαρδιόλα στον πιτσιρικά και η φοβερή ατάκα 

Ο πρώτος του τίτλος ήταν με την Κ-15, στο Nike Premier Cup το 1999. Ένα δικό του γκολ, στις καθυστερήσεις έφερε το τρόπαιο. Αναδείχτηκε MVP του τουρνουά και την απονομή του βραβείου του, έκανε ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ως παίκτης της Μπαρτσελόνα! O Ινιέστα, έχει κορνιζώσει το ιστορικό στιγμιότυπο στον τοίχο του σπιτιού του, στην οδό «Αντρές Ινιέστα», στο χωριό του. 

Στα 18 έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα των «μπλαουγκράνα» και τη σεζόν 2004-2005 έγινε αναπόσπαστο κομμάτι τους. «Αυτός ο μικρός, θα με κάνει να αποσυρθώ! Όλους μας», φώναζε ο Γκουαρδιόλα στον Τσάβι όταν τον είδε, γεμάτος θαυμασμό. Πού να ήξερε τι θα ακολουθήσει. Σίγουρα… είχε μάτι ο μετέπειτα τεχνικός της Μπαρτσελόνα, αφού μαζί κατέκτησαν τα πάντα. 

H πρώτη του συμμετοχή ήταν στον αγώνα κόντρα τη Μπριζ, μακριά από το «Καμπ Νόου», για το Champions League. 90 λεπτά μέσα και νίκη με 1-0, υπό τις οδηγίες του Λουΐς Φαν Χάαλ. 

 

Τσάμπα… μάγκας στην Μπαρτσελόνα αλλά η εθνική; 

Ίκερ Κασίγιας, Τσάβι και Σέρχιο Ράμος ποζάρουν με τον Αντρές Ανιέστα δίπλα στη φωτογραφία με το γκολ του στον τελικό του 2010, που τους χάρισε το Παγκόσμιο Κύπελλο, στην Αλμπαθέτε

Σε αυτή την Μπαρτσελόνα που έπαιξε, όλοι οι παίκτες έμοιαζαν εξωγήινοι. «Σε αυτή την ομάδα, παίρνω τίτλο κι εγώ!» ήταν η ατάκα της εποχής. Ο Αντρές Ινιέστα όμως, έκανε τη διαφορά στην εθνική Ισπανίας. Η πορεία του με το εθνόσημο, απέδειξε ότι δεν ήταν… απλά ένα ακόμα μέλος αυτής της dream team της Καταλονίας, που θα κατακτούσε… έτσι κι αλλιώς, τα πάντα. Κάτι που ο Μέσι άργησε πολύ να καταφέρει, κατακτώντας το Copa America to 2021. Mαζί με τον Τσάβι βέβαια, για χάρη του οποίου αποχωριζόταν το αγαπημένο του νούμερο 8 και έζησαν παρέα τα σημαντικότερα κατορθώματά τους, εντός και εκτός των τειχών. Απέκτησε το προσωνύμιο «el cerebro», ο «εγκέφαλος» δηλαδή. Ένας κορυφαίος μέσος, με… φαρμακερές πάσες. Kαι συνάμα σημαντικά γκολ, όπως αυτό κόντρα στην Τσέλσι στον ημιτελικό του Champions League το 2009, που έστειλε την Μπαρτσελόνα… συστημένη στον τελικό και στον ουρανό του «Ολίμπικο». Στο πρόσωπο του 19χρονου Πέδρι, ο νυν τεχνικός της Μπαρτσελόνα, βρίσκει παρηγοριά για την απουσία του άλλοτε alter ego του, αφού έχει δηλώσει ότι του τον θυμίζει πολύ. Ίσως το εννοεί, ίσως πάλι να θέλει να ντοπάρει ψυχολογικά τον νεαρό ποδοσφαιριστή του, συγκρίνοντάς τον με τον πρώην συμπαίκτη του. 

Το γκολ που χάρισε το Μουντιάλ στη «Φούρια Ρόχα», η κατάθλιψη και η αφιέρωση

Η πιο σημαντική στιγμή της καριέρας του, ήταν το γκολ που πέτυχε στις καθυστερήσεις του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010, στην Αφρική. Ο Αντρές Ινιέστα σκόραρε στην εκπνοή της παράτασης κόντρα στην Ολλανδία και χάρισε το τρόπαιο στην Ισπανία. 

Οι οπαδοί της Εσπανιόλ, κρατούν μία φανέλα με το όνομα του Ινιέστα, τιμώντας τον για την αφιέρωση του γκολ στον αδικοχαμένο παίκτης της ομάδας τους, Ντάνιελ Χάρκε που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 26 ετών τον Αύγουστο του 2009, από ανακοπή καρδιάς. Είχε περάσει κι εκείνος όλη την καριέρα του στους «περίκος» και τιμήθηκε με το περιβραχιόνιο του αρχηγού, ένα μήνα πριν φύγει…

Ο Ινιέστα, μετά το πρώτο «τρεμπλ» δηλαδή της Μπαρτσελόνα, όπως έχει εξομολογηθεί έπασχε από κατάθλιψη και η απώλεια του φίλου του, ήταν ένας από τους λόγους. 

«Όλα άρχισαν μετά το καλοκαίρι που κατακτήσαμε το «τρεμπλ» και είχα βάλει το γκολ με την Τσέλσι. Είχε ολοκληρωθεί μια υπέροχη σεζόν. Δεν ξέρω τι έγινε μετά και δεν ένιωθα καλά. Έγινε και αυτό με τον Ντάνι. Έχασα τον εαυτό μου. Τότε ξεκίνησα θεραπεία με μία ψυχολόγο, θα θυμάμαι πάντα την επιθυμία που είχα να κάνω τη συνεδρία, έφτανα μέχρι και 15 λεπτά πριν». 

 

Τίτλοι… τριών ποδοσφαιριστών αλλά όχι Χρυσή Μπάλα

Η καταγραφή των τίτλων που διαθέτει στο παλμαρέ του, μοιάζει σαν να πρόκειται για την καριέρα δύο ή και τριών παικτών μαζί. Λες και είχε υπογράψει κάποιο συμβόλαιο, με απαράβατο όρο την επιτυχία. 22 ολόκληρα χρόνια από τη ζωή του πέρασε στους «μπλουγκράνα» και συνεχίζει να εντυπωσιάζει στην Ιαπωνία με την Βίσελ Κόμπε. Με το παράπονο βέβαια ότι ο πατέρας του δεν μπορεί να πάει να τον δει από κοντά, διότι φοβάται τα αεροπλάνα…

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Andres Iniesta (@andresiniesta8)

 

1 Παγκόσμιο Κύπελλο και 2 EURO με τη «Φούρια Ρόχα», 4 Champions League, 9 πρωταθλήματα, 6 Κύπελλα, 7 Super Cup Ισπανίας και 3 παγκόσμια Κύπελλα συλλόγων με την Μπαρτσελόνα, 1 Κύπελλο και 1 Super Cup με τη Βίσελ Κόμπε. Η ηχηρή… απουσία της Χρυσής Μπάλας ωστόσο, θα κατατάσσει μόνιμα τον Αντρές Ινιέστα, στην κατηγορία των πιο αδικημένων στην ιστορία του θεσμού του France Football. Αλλά και πώς να μην την έδινες στον Αργεντινό συμπαίκτη του εκείνη την εποχή; 

Ο Ζιντάν είδε τον εαυτό του και πολλοί τον κορυφαίο όλων

Είπαν για αυτόν κατά τη διάρκεια που μάγευε μέσα στα γήπεδα, ως παίκτης της Μπαρτσελόνα και της εθνικής Ισπανίας: 

Ζινεντίν Ζιντάν: «Μου θυμίζει τον εαυτό μου».

Σερ Άλεξ Φέργκιουσον: «Είναι φανταστικός. Κάνει ομαδική δουλειά. Ο τρόπος που βρίσκει να βγάζει πάσες, η κίνησή του και η ικανότητά του να δημιουργεί χώρο είναι απίστευτα. Είναι πολύ σημαντικός για την Μπαρτσελόνα».

Μάρκο Φαν Μπάστεν: «Με τον Τσάβι, βοήθησε την Μπαρτσελόνα να κυριαρχήσει στο Champions League τα τελευταία 10 χρόνια. Στις πάσες του, είναι ένας από τους σπουδαιότερους». 

Ροναλντίνιο: «Όταν τον βλέπω να παίζει αυτές τις μέρες, μου θυμίζει τον Τσάβι. Ήταν πάντα παίκτης κορυφαίας ποιότητας. Ξεκίνησε πολύ νέος μαζί μας και είναι τρελό να βλέπεις πώς συνέχισε να γράφει ιστορία».

Γουέιν Ρούνεϊ: «Η Μπαρτσελόνα είναι μια λαμπρή ομάδα και κατά τη γνώμη μου ο Αντρές Ινιέστα είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο»

Πεπ Γκουαρδιόλα: «Πάντα γκρινιάζει ότι δεν σκοράρει αρκετά, λες και δε φτάνει ό,τι άλλο κάνει και πρέπει να βάζει και τα γκολ. Ο Ινιέστα δεν βάφει τα μαλλιά του, δεν φοράει σκουλαρίκια και δεν έχει κάνει κανένα τατουάζ. Ίσως αυτό τον κάνει να μην είναι ελκυστικός στα Μέσα ενημέρωσης, αλλά είναι ο καλύτερος».

Σάμουελ Ετό: «Όταν είπα ότι ο Ινιέστα ήταν ο καλύτερος στον κόσμο, γελάσατε. Τώρα μπορείτε να δείτε ότι έχω δίκιο». 

Σέρχιο Ράμος: «Ο Ινιέστα είναι το αγόρι που κάθε μητέρα θέλει να έχει η κόρη της. Τα στοιχεία για την καριέρα του σας λένε όλα όσα πρέπει να ξέρετε. Είναι ένας μαγικός παίκτης. Υπάρχουν λίγοι παίκτες στον κόσμο που μπορούν να συγκριθούν μαζί του».

Σχεδόν σε όλα τα γήπεδα της Ισπανίας, βγήκε από τον αγωνιστικό χώρο, με standing ovation των αντιπάλων. Eίτε ήταν στο «Μπερναμπέου», είτε στο «Βιθέντε Καλντερόν», ή ακόμα και σε ευρωπαϊκά, όπως της Γιουβέντους.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News