Άρης Μεταγραφές: Το έργο τέχνης στην πλάτη του Αντρέ Γκρέι κατά των φυλετικών διακρίσεων

Ο Άρης δίνει μεγάλη μάχη για να εξασφαλίσει την υπογραφή του Τζαμαϊκανού σκόρερ Αντρέ Γκρέι, προκειμένου να καλύψει το κενό του Αμπουμπακάρ Καμαρά.

Ο 31χρονος στράικερ της Γουότφορντ είναι ο εκλεκτός και οι πρώτες συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, με το κασέ του να αγγίζει τις 800.000 ευρώ. 

Ο Γκρέι είναι ένας ποδοσφαιριστής με πάρα πολλούς φαν στην Αγγλία, όπου έχει αγωνιστεί σε ολόκληρη την καριέρα του και ο λόγος δεν είναι μόνο οι ποδοσφαιρικές του ικανότητες, αλλά και τα πολιτικά του πιστεύω, καθώς από τα 23 του χρόνια δίνει τον δικό του αγώνα συμμετέχοντας στο κίνημα δικαιωμάτων των πολιτών και παλεύοντας κατά των φυλετικών διακρίσεων και του φυλετικού διαχωρισμού.

Η Ζανζιβάρη ξύπνησε τα ένστικτά του

Σε πολύ μικρή ηλικία, ο Γκρέι άρχιζε να διαβάζει για τα πολιτικά δικαιώματα και να εμβαθύνει στην προσπάθειά του να μάθει όλη την ιστορία. «Διαβάζεις κάτι για ένα άτομο και αμέσως ανακαλύπτεις ότι υπάρχει ένα ντοκιμαντέρ που μπορείς να παρακολουθήσεις γι’ αυτό και μετά συνήθως οδηγεί σε κάτι άλλο. Πήγα στη Ζανζιβάρη για διακοπές και υπήρχαν πολλά σχετικά με τα πολιτικά δικαιώματα. Εκεί υπήρχε κι ένα μουσείο, με αίθουσες με παλιούς σκλάβους. Ήταν φρικτό, έχουν ακόμα τις αλυσίδες εκεί. Σου ανοίγει όμως διάπλατα τα μάτια. Το να πας στην Αφρική και να δεις μερικά από αυτά τα πράγματα ήταν αρκετά δύσκολο, αλλά σε ωθεί να σκεφτείς», είχε πει σε μια συνέντευξή του ο Γκρέι, που πάντα συμμετέχει κάθε χρόνο στο Black History Month. Ωστόσο δεν έμεινε μόνο εκεί. 

Καμβάς η πλάτη του με Αφροαμερικανούς μαχητές

Αποφάσισε να μετατρέψει όλη την πλάτη του σε έναν ζωντανό καμβά με μελάνι, για να αποτυπώσει για πάντα ιστορικές φιγούρες ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για να αποκτήσουν όλοι οι αφροαμερικανοί συνταγματικά δικαιώματα και να μπει ένα τέλος στο ρατσισμό. Ένα τεράστιο τατουάζ καλύπτει όλη την πλάτη του, με το πορτρέτο κάθε αγωνιστή που παραπέμπει στις προσπάθειες που έχει κάνει στο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων. Χρειάστηκαν τρία χρόνια και οκτώ μεγάλες συνεδρίες για να ολοκληρωθεί το τατουάζ, που ουσιαστικά κρύβει μέσα του 25 μικρότερα τατουάζ.

Στην πλάτη του Αντρέ Γκρέι ξεχωρίζει ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο ηγέτης του αφροαμερικανικού κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα, ο Νέλσον Μαντέλα, ο αγωνιστής του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ, ο Μάλκολμ Χ, ο αμερικανός ακτιβιστής των πολιτικών δικαιωμάτων, ο Μοχάμεντ Άλι, ο αμερικανός πυγμάχος σύμβολο διαμαρτυρίας σε θρησκευτικά και πολιτικά ζητήματα, η Ρόζα Παρκς, η αμερικανίδα ακτιβίστρια που αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε λευκό, ο πολιτικός ακτιβιστής Μάρκους Γκάρβεϊ, ιδρυτής μιας παναφρικανικής φιλοσοφίας για την επιστροφή των μαύρων στην Αφρική, οι Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος, οι Ολυμπιονίκες των 200 μ. που ύψωσαν τις γροθιές με τα μαύρα γάντια το 1968 στο Μεξικό, ο γνωστός σε όλους Τζαμαϊκανός τραγουδιστής Μπομπ Μάρλεϊ, ο Χιούι Νιούτον και οι Μαύροι Πάνθηρες μεταξύ άλλων. 

 
 
 
View this post on Instagram

 
 
 

A post shared by Andre Gray (@andregray_)

 «Προτιμώ να πεθάνω στα πόδια μου παρά να ζήσω στα γόνατά μου»

Αξίζει να σημειωθεί πως στο δεξί του μπράτσο γράφει με νόημα: «Προτιμώ να πεθάνω στα πόδια μου παρά να ζήσω στα γόνατά μου». Ο Αντρέ Γκρέι συμμετείχε έντονα στο #BlackLivesMatter, διαμαρτυρόμενος για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, αλλά και για την αστυνομική βαρβαρότητα. Σε μια συνέντευξή του στο BBC έχει δηλώσει θυμωμένος: 

«Νιώθω ότι είμαστε τυχεροί που δεν έχουμε στην Αγγλία οπλισμένους αστυνομικούς στο δρόμο γιατί εξακολουθούμε να είμαστε στερεότυπα και να μας κρίνουν οι αστυνομικοί εδώ, όπως ακριβώς στις ΗΠΑ. Δεν μπορώ καν να μετρήσω πόσες φορές με έχουν τραβήξει. Δεν μπορώ να μετρήσω πόσες φορές έχω πάει σε ένα κλαμπ και δεν μπήκα μέσα, πόσες φορές με έχει ακολουθήσει ένας φύλακας σε ένα κατάστημα…».

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News