Mάρκο Λιβάγια - Γιατί η 9η Ιουνίου είναι μέρα γιορτής για τη Χάιντουκ

Mάρκο Λιβάγια: Γιατί η 9η Ιουνίου είναι μέρα γιορτής για τη Χάιντουκ

Η 9η Ιουνίου είναι για τους οπαδούς της Χάιντουκ μια πολύ σημαντική μέρα κι ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς στην πρόσφατη Ιστορία του συλλόγου. Κι αυτό λόγω του Μάρκο Λιβάγια.

Ο Λιβάγια, μετά από 11 χρόνια περιπλάνησης, επέστρεψε -από την ΑΕΚ- τον Φεβρουάριο του 2021 στην πατρίδα του το Σπλιτ και έγινε αρχηγός της Χάιντουκ. Μετά από ένα διάστημα προσαρμογής, στις 9 Ιουνίου υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το 2024.

Μέσα σε ενάμιση χρόνο κατάφερε να αποκτήσει μια μυθική θέση μεταξύ των οπαδών. Ουδέποτε τα τελευταία χρόνια υπήρξε τόση ευφορία γύρω από έναν παίκτη. Όλα τα παιδιά στη Δαλματία θέλουν μια μέρα να γίνουν Λιβάγια, οι οπαδοί τον κουβαλούν στους ώμους τους και φωνάζουν το όνομα του.

Η λατρεία τους ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο περίπου. Στη προσπάθειά της η Χάιντουκ να τον πείσει να ανανεώσει το συμβόλαιό του ξεκίνησε μια καμπάνια με το σύνθημα «Livaja ostanι» που σημαίνει «Λιβάγια μείνε».

Και καφές… «Μείνε Λιβάγια»

Αυτό ήταν. Μέσα σε δέκα μέρες η καμπάνια εξελίχθηκε σε παγκόσμιο κίνημα. Οι οπαδοί φωτογραφίζονταν σε διάφορες μέρη με ταμπέλες και πανό που έγραφαν «Livaja ostani», έστελναν φωτογραφίες των νεογέννητων παιδιών τους, υποσχόμενοι να τους δώσουν το όνομά του …

Οι καφετέριες πρόσφεραν καφέ «Livaja ostani», οι οδηγοί λεωφορείων έγραφαν το ίδιο μήνυμα στις οθόνες αντί για τη διαδρομή. Ακόμη και ο δήμαρχος του Σπλιτ δήλωσε κατά την αποχώρησή του: «Εγώ φεύγω, αλλά έχω ένα μήνυμα: «Λιβάγια μείνε».

Στα κοινωνικά δίκτυα έπαιζε συνεχώς το τραγούδι του δημοφιλή Μίσο Κόβατς, «Poljubi zemlju» που θα πει «Φίλα το χώμα», ιδιαίτερα ο στίχος «Μείνε εδώ…» συνοδευόμενος από τη φωτογραφία της φανέλας του Λιβάγια.

 

Ο Λιβάγια γεμίζει ξανά το γήπεδο

Τελικά ο Λιβάγια πείστηκε. Ήθελε να παίξει στη Χάιντουκ και να αποκτήσει έναν γιο που θα γεννιόταν στο Σπλιτ. Υπέγραψε το τριετές συμβόλαιο και έπιασε αμέσως δουλειά. Με 28 γκολ και 6 ασίστ έφερε την ομάδα κοντά στην κατάκτηση του τίτλου.

Η Χάιντουκ στην τελικη ευθεία έχασε το πρωτάθλημα αλλά κατέκτησε το Κύπελλο στην Κροατία. Για μια ομάδα που βολόδερνε τα τελευταία χρόνια, η πρόοδος ήταν σημαντική και οφειλόταν αποκλειστικά σχεδόν σε αυτόν. 

Χάρις στον Λιβάγια οι οπαδοί της Χάιντουκ ξαναγύρισαν στο γήπεδο και τα εισιτήρια διαρκείας εκτοξεύτηκαν. Όλοι ζουν με ένα όνειρο. Την επιστροφή στην κορυφή μετά από 18 χρόνια. Αν το καταφέρει και αυτό είναι σίγουρο ότι πρώην φορ της ΑΕΚ θα μπει στο πάνθεον της Ιστορίας του συλλόγου.

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News