ΑΕΚ: Το ξεκίνημα της καριέρας του Μπάγεβιτς δεν ήταν αυτό που περιμένεις να ακούσεις...

ΑΕΚ: Το ξεκίνημα της καριέρας του Μπάγεβιτς δεν ήταν αυτό που περιμένεις να ακούσεις… | Ρετρό | Ιστορίες ποδοσφαίρου

Το καλοκαίρι μπήκε και επίσημα και τέτοια εποχή γεμίζουν οι παραλίες, τα καφέ και τα όνειρα των φιλάθλων για τις επερχόμενες μεταγραφικές κινήσεις των ομάδων τους. Η ΑΕΚ δεν αποτελεί εξαίρεση.

Τουναντίον, είναι μια ομάδα που έχει πολλά και σημαντικά να κάνει αυτό το καλοκαίρι. Δεδομένα μια από τις θέσεις που ψάχνεται αφορά την επίθεση και ακόμα πιο σίγουρο είναι πως θα έδιναν πολλά για να γυρίσουν το χρόνο πίσω και να δουν ξανά ντυμένο στα «κιτρινόμαυρα» τον Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Βέβαια, εάν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, στις μέρες μας είναι απίθανο να έρθει στο ελληνικό πρωτάθλημα ένας παίκτης τέτοιου επιπέδου. Γιατί ο Ντούσκο, ήταν μια σπάνια περίπτωση ποδοσφαιριστή: άρτια τεχνική κατάρτιση, αλτρουϊσμός, ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι, φοβερές εμπνεύσεις, ένστικτο σκόρερ. Με ένα από τα χάι λάιτ της καριέρας του, το επίτευγμα που πέτυχε σαν σήμερα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, όταν σκόραρε πέντε γκολ με την εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας στο 9-0 επί του Ζαϊρ!

Παίκτης τεράστιου επιπέδου

Για να είμαστε ακριβείς, ούτε εκείνα τα χρόνια ήταν εύκολο να έρθει στην Ελλάδα ένας παίκτης του βεληνεκούς του Μπάγεβιτς. 42 φορές διεθνής με την φανέλα της Γιουγκοσλαβίας, τρίτος σκόρερ στο γιουγκοσλαβικό πρωτάθλημα μετά τους Στράντιτς και Πάντσεφ! Τον διεκδίκησαν πολλές ευρωπαϊκές ομάδες, αλλά τον κέρδισε η ΑΕΚ. Με την τρέλα και τα λεφτά του Μπάρλου, με τη λάμψη της ευρωπαϊκής πορείας ως τα ημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ της περασμένης σεζόν, στις 21 Ιουνίου του 1977 υποδέχθηκε εκείνον που έμελλε να αλλάξει το ρου της ιστορίας.

Αν και τεράστια μεταγραφή, στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκαν ελάχιστοι, μεταξύ των οποίων ο μυθικός Φράντισεκ Φάντροκ. Ηξερε καλά ποιος είναι ο Μπάγεβιτς. Παίκτης με 170 γκολ έστω και εάν αγωνιζόταν στην άσημη Βελέζ Μόσταρ. Πρώτος σκόρερ το 1970, καλύτερος Γιουγκοσλάβος ποδοσφαιριστής της χρονιάς για το 1972, αναντικατάστατο στέλεχος της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Μυθικά επιτεύγματα, αντάξια ενός μεγάλου σέντερ φορ.

Η καθιέρωση στην ΑΕΚ

Βέβαια, η πορεία του Μπάγεβιτς στην ΑΕΚ πέρασε από πολλά κύματα. «Γνωρίζω την ΑΕΚ, από το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ», ήταν η πρώτη ατάκα του. Αλλά ο κόσμος άργησε να τον δει, εξαιτίας ενός τραυματισμού που αποκόμισε από το φιλικό με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας τον Αύγουστο της ίδιας σεζόν. «Ήταν ένα παιχνίδι που ανυπομονούσα να έρθει, μετά την εγχείρηση που έκανα στο γόνατο. Δεν θα το κρύψω. Μετά από δύο-τρεις μήνες εκτός δράσης φοβόμουν λίγο. Ευτυχώς γύρισα και βοήθησα όσο μπορούσα στο συγκεκριμένο παιχνίδι», έλεγε σε συνέντευξη του.

Εκανε ντεμπούτο απέναντι στην Καστοριά, σκόραρε για πρώτη φορά στην Ελλάδα απέναντι στα Χανιά για το κύπελλο και στο πρωτάθλημα στο ματς με τον ΠΑΟΚ τον Γενάρη του 1978. Οσοι είχαν σπεύσει να τον αμφισβητήσουν, παθαίνουν αμόκ με τις εμφανίσεις του. Το δίδυμο με τον Μαύρο είναι το καλύτερο επιθετικό που εμφανίστηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Μπάγεβιτς μένει στην ΑΕΚ τέσσερα χρόνια, σκόραρε 65 γκολ σε 107 εμφανίσεις. Πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος, το 1981, πετυχαίνοντας 25 γκολ, δύο πρωταθλήματα, ένα κύπελλο, μοναδικές και ανεξίτηλες αναμνήσεις.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News