ΑΕΚ: Το σπάνιο μηδέν στο Περιστέρι και το «πρέπει» της άμυνας

ΑΕΚ: Η άμυνα της Ενωσης κόντρα στον Ατρόμητο πήρε άριστα και έδωσε ασφάλεια στο ντεμπούτο του Χατζηεμμανουήλ

Οι αριθμοί δεν αφήνουν πολλές αμφιβολίες. 23 επίσημα παιχνίδια από το ξεκίνημα της σεζόν, 18 για το πρωτάθλημα, δύο ευρωπαϊκά και τρία για το κύπελλο. Σε όλα αυτά παιχνίδια, ανεξαρτήτως της δυναμικότητας των αντιπάλων, η ΑΕΚ έχει καταφέρει να διατηρήσει ανέπαφη την εστία της μόνο σε 11 αναμετρήσεις. Πολύ μικρός αριθμός για μια ομάδα που ξεκίνησε τη σεζόν με πολύ υψηλές φιλοδοξίες, αλλά έχει παρεκκλίνει αρκετά.

Επειτα από την ήττα σοκ από τον Παναιτωλικό, που διαδέχθηκε εκείνη με τον ΟΦΗ στο φινάλε του 2021, η ΑΕΚ έδειξε μια πρώτη αντίδραση. Πήρε ισοπαλία στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ στον πρώτο προημιτελικό του Κυπέλλου, νίκησε στο Περιστέρι τον Ατρόμητο. Κοινός παρονομαστής σε αυτά τα δύο παιχνίδια, πως η ΑΕΚ έδειξε συμπαγής και διατήρησε το μηδέν στην άμυνα, κάτι που πέτυχε μόλις για τρίτη φορά φέτος σε δύο συνεχόμενες αναμετρήσεις.

Ακόμα πιο αξιοσημείωτο, πως αυτό επιτεύχθηκε όντας στην εστία της ομάδας κόντρα στον Ατρόμητο ο πρωτόπειρος, Βασίλης Χατζηεμμανουήλ. Ο 23χρονος τερματοφύλακας, γέννημα θρέμμα των τμημάτων υποδομής της ΑΕΚ, έδειξε εξαιρετικά στοιχεία και αυτοπεποίθηση, αλλά είναι αλήθεια πως είχε ελάχιστη δουλειά. Η αμυντική συμπεριφορά της ΑΕΚ ήταν εξαιρετική και επί της ουσίας, μόλις δύο φάσεις επικίνδυνες έγιναν από τον Ατρόμητο και αυτές μέσα από στατικές καταστάσεις.

Το καλό δίδυμο στην άμυνα της ΑΕΚ

Ετερος κοινός παρονομαστής, το κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Με Μήτογλου και Τζαβέλλα, η ΑΕΚ όχι απλά δεν έχει δεχθεί γκολ, αλλά ούτε φάση σε κανονική διάρκεια παιχνιδιού. Σε αυτά τα ματς πρέπει να προσθέσουμε επίσης τις αναμετρήσεις με τον Ιωνικό στη Νίκαια και στη Λαμία, με τους Μήτογλου, Τζαβέλλα να είναι και στη Λαμία και τον έμπειρο άσο να έχει παρτενέρ τον Βράνιες κόντρα στον Ιωνικό. Οι οποίοι, ήταν δίδυμο στις τραυματικές αναμετρήσεις με ΟΦΗ και Παναιτωλικό.

Το ζήτημα για την αμυντική ανεπάρκεια της ΑΕΚ προφανώς και δεν περιορίζεται μόνο στο κεντρικό δίδυμο. Στα δύο τελευταία παιχνίδια, η Ενωση είχε εξαιρετικά συμπαγή συμπεριφορά. Μικρές αποστάσεις μεταξύ των γραμμών, καλές αλληλοκαλύψεις, διάθεση και τρέξιμο απ’ όλους. Ετσι, η ΑΕΚ ήταν σφριγηλή, δεν άφησε χώρους και οι αντίπαλοι της δεν μπορούσαν να βρουν ευκαιρίες όπως συνέβαινε στα περισσότερα από τα προηγούμενα παιχνίδια.

Το ζήτημα είναι ακόμα πιο κομβικό τώρα. Η ΑΕΚ πρέπει να πάει κόντρα στον ΠΑΟΚ, σε παιχνίδι που θα έχει πολύ αυξημένες πιθανότητες πρόκρισης εάν καταφέρει να διατηρήσει και πάλι απαραβίαστη την εστία της. Και το ζήτημα είναι πως είναι θέμα πως θα παραταχθεί αμυντικά, δεδομένου πως ενδεχομένως θα μεταφερθεί ο Τζαβέλλας στα αριστερά και είναι πιθανό να παίξει ο Βράνιες ως παρτενέρ του Μήτογλου.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News