ΑΕΚ: Το άδοξο τέλος της πιο όμορφης εποχής, η παραίτηση Μπάγεβιτς που άλλαξε την ιστορία

Για τους παλιότερους, σημαίνει όμορφες αναμνήσεις και μελαγχολία. Για τους νεότερους, ήταν κάποτε σημείο έντασης και μόνιμης αντίδρασης.

Για κάθε φίλο της ΑΕΚ πάντως, η σημερινή ημερομηνία είναι σταθμός για όσα συνέβησαν στην ομάδα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Η παραίτηση του Ντούσαν Μπάγεβιτς από την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ, σηματοδότησε το τέλος της πιο όμορφης εποχής και ήταν εκείνη που άλλαξε εν πολλοίς την ιστορία.

Εστω και αν η ιστορία δεν γράφεται με «αν», σε πολλούς γεννάται απορία για την πορεία που θα είχε η ΑΕΚ εάν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά το 1996. Ηταν το φινάλε μιας εφιαλτικής χρονιάς, όπου η Ενωση αυτοκαταστράφηκε από τους απίθανους χειρισμούς του Μιχάλη Τροχανά στη διοίκηση της. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν άντεξε τις αλλεπάλληλες παλινωδίες και μία μέρα σαν σήμερα του 1996 υπέβαλε την παραίτηση του από την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ.

Ηταν η σεζόν κατά την οποία η ΑΕΚ εμφάνισε στα ελληνικά γήπεδα το πιο κυριαρχικό, θεαματικό και παράλληλα εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, με παίκτες που ένας μόνο από αυτούς στη σημερινή εποχή, θα κοστολογούνταν εκατομμύρια ευρώ. Μια απόλυτη ομάδα, που δεν κατάφερε να αξιοποιήσει στο μέγιστο την ανωτερότητα της, απεμπολώντας το πρωτάθλημα στον Παναθηναϊκό και κατακτώντας μόνο το κύπελλο. Εστω και έτσι, έχοντας αποκλείσει Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στην πορεία και διαλύοντας τον Απόλλωνα στον τελικό, ήταν μια απόδειξη εκείνης της υπερομάδας.

Τέλος εποχής για Μπάγεβιτς και ΑΕΚ

Ωστόσο, η 4η Ιουνίου του 1996 ήταν η μέρα που άρχισαν τα δεινά και παράλληλα, το τέλος μιας εποχής. Η αποχώρηση του Μπάγεβιτς σηματοδότησε επί της ουσίας το τέλος των χρυσών χρόνων της ΑΕΚ. Στην οκταετή πρώτη παρουσία του στο τιμόνι της Ενωσης, ο Ντούσκο κέρδισε τέσσερα πρωταθλήματα, ένα κύπελλο, ένα Σούπερ καπ, ένα Λιγκ Καπ. Ο Τροχανάς συνέχισε να διοικεί την ΑΕΚ και να την οδηγεί στην καταστροφή, πριν την παραδώσει στις πολυεθνικές.

Τα όσα ακολούθησαν είναι γνωστά. Αρχικά, υπήρξε σημαντικό ρεύμα και συλλαλητήρια από φίλους της ΑΕΚ υπέρ του Μπάγεβιτς και κατά του Τροχανά. Στην πορεία όμως, ειδικά από τη στιγμή που ο Μπάγεβιτς συνέχισε στον Ολυμπιακό την προπονητική του καριέρα, μετατράπηκε σε αντικείμενο μίσους για μεγάλο μέρος των «κιτρινόμαυρων» πιστών. Και σίγουρα, όσα συνέβησαν αυτές τις ημέρες του 1996, θα προκαλέσουν μεγάλες ανατροπές όταν και εάν βγουν στη δημοσιότητα.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News