AEK: Τέτοιο κάζο... έξι φορές σε εξήντα χρόνια!

AEK: Τέτοιο κάζο… έξι φορές σε εξήντα χρόνια! Πόσες φορές έχει ηττηθεί η «Ένωση» στην ιστορία της εθνικής κατηγορίας όταν έχει προηγηθεί με 2-0;

Μόνο σύνηθες δεν είναι να χάνει η «Ένωση» αγώνα στον οποίο είχε προηγηθεί με δύο γκολ διαφορά, όπως χθες από τον Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Κι ας υπάρχει πρόσφατο παράδειγμα. Ο Ευάνθης Γκόγκουλης αναζητεί τις περιπτώσεις που η ΑΕΚ έπεσε θύμα ανατροπής ενώ είχε προηγηθεί 2-0 στα χρόνια της Α’ Εθνικής. 

Ήταν, φαίνεται, γραφτό για την ΑΕΚ όχι μόνο να αποτύχει να βγει στην Ευρώπη, τη χρονιά εισόδου της στο νέο της γήπεδο. Αλλά να το συνδυάσει και με ένα τεράστιο κάζο, όπως η χθεσινή ήττα από τον Άρη, ενώ προηγούταν με 2-0 μέχρι το 78ο λεπτό. 

Και όσο κι αν η «Ένωση» μας είχε συνηθίσει φέτος να χάνει αγώνες στους οποίους είχε σκοράρει πρώτη, αυτό που συνέβη χθες στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ήταν το κάτι άλλο. Όχι πρωτοφανές, αλλά πολύ σπάνιο, αφού είχε ξανασυμβεί μόλις έξι φορές στο παρελθόν. Με πιο πρόσφατη εκείνη της 10ης Νοεμβρίου 2019!

Το… ροντέο της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό το 2019 

Αναφερόμαστε φυσικά στο ντέρμπι πρωταθλήματος που είχε δώσει κόντρα στον Παναθηναϊκό, ως τυπικά φιλοξενούμενη στο Ολυμπιακό Στάδιο. Χάρη στα γκολ του Μιχάλη Μπακάκη στο 18’ και του Νέλσον Ολιβέιρα στο 36’, είχε αποκτήσει προβάδισμα που έμοιαζε ασφαλές.

Ο Ολιβέιρα είχε και δοκάρι στο 51’ και γενικότερα το γήπεδο έμοιαζε να γέρνει προς την εστία του «τριφυλλιού». Εντελώς απρόσμενα, όμως, το ματς ήρθε… τούμπα! Το γκολ του Φεντερίκο Μακέντα στο 67’, προκάλεσε στην τότε άμυνα της «Ένωσης» βραχυκύκλωμα, που έμοιαζε με αυτό που έπαθε και χθες, ύστερα από τη μείωση του σκορ από τον Λουίς Πάλμα. 

Ο Χουάν Χοσέ Περέα ισοφάρισε στο 71’ και το παιχνίδι έγινε… ροντέο, με την μπίλια να κάθεται στο πράσινο! Στο 88’, ο πρώην «Ενωσίτης» Δημήτρης Κολοβέτσιος, σκόραρε με κεφαλιά και ολοκλήρωσε την επική ανατροπή.

Τα όνειρα της ΑΕΚ για το πρωτάθλημα είχαν θολώσει από νωρίς, αφού δύο εβδομάδες αργότερα είχε ηττηθεί καθαρά και από τον Ολυμπιακό στο Φάληρο.

Έχασε το Τσάμπιονς Λιγκ!

Μεγάλη νίλα είχε πάθει η ΑΕΚ και από τον ΠΑΟΚ στις 21 Μαρτίου 2004, σε έναν σημαντικό αγώνα πρωταθλήματος στην Τούμπα. Αλλά τότε η ανατροπή είχε λάβει χώρα ακόμα πιο γρήγορα!

Το 0-2 που είχε διαμορφώσει ο Νίκος Λυμπερόπουλος με δύο γκολ στο 34’ και το 42’, ισοφαρίστηκε πριν ολοκληρωθεί το πρώτο ημίχρονο και ήταν προσωπική υπόθεση του Γιασουμάκη Γιασουμή!

Στο 54’ αποβλήθηκε και ο Μιχάλης Καψής καιδύο λεπτά αργότερα ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης «έγραψε» το 3-2 με απ’ ευθείας εκτέλεση φάουλ.

Ήταν ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι και για τις δύο ομάδες, αφού μ’ αυτήν τη νίκη ο ΠΑΟΚ εξασφάλισε την τρίτη θέση, που οδηγούσε τότε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Άσχετα αν αυτό δεν βγήκε σε καλό για τους Θεσσαλονικείς (με την αντικανονική χρησιμοποίηση του Λιάσου Λουκά στο πρώτο ματς με τη Μακάμπι ΤελΑβίβ), η ΑΕΚ είχε υποστεί πλήγμα…

Η ΑΕΚ και το… δεκατριάρι της γριάς

Η αμέσως προηγούμενη φορά που η «Ένωση» απώλεσε προβάδισμα δύο τερμάτων ήταν πολύ πιο παλιά. Στις 9 Ιανουαρίου 1983, την ημέρα με το περιβόητο «δεκατριάρι της γριάς»!

Με αντίπαλο τον ΟΦΗ της προ Γκέραρντ εποχής, στο παλιό στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας, η ΑΕΚ είχε προηγηθεί 2-0, χάρη σε γκολ του Θωμά Μαύρου στο 9’ και του Στέλιου Μανωλά στο 26’. Ο Θαλής Τσιριμώκος μείωσε λίγο αργότερα (30’), όμως η «Ένωση» έχασε κι άλλες ευκαιρίες να ανακτήσει το προβάδισμα δύο τερμάτων.

Ο Ρομπέρτο Γεωργιάδης ισοφάρισε στο 54’ και την ανατροπή ολοκλήρωσε στο 67’ με το δεύτερο προσωπικό του τέρμα ο Τσιριμώκος. Ο ΟΦΗ κράτησε μέχρι τέλους το 3-2 και πανηγύρισε την πρώτη εκτός έδρας νίκη της ιστορίας του επί ομάδας του τέως ΠΟΚ. Παράλληλα, έσπασε το αήττητο σερί 53 αγώνων της ΑΕΚ στην έδρα της, που «έτρεχε» από το 1979 και παραμένει το ρεκόρ της στην Α’ Εθνική μέχρι σήμερα!

Την ίδια ημέρα, ο ουραγός Πανιώνιος νίκησε με 3-1 τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερο σοκ. Έκπληξη συνιστούσε και η επικράτηση της Δόξας Δράμας επί του Εθνικού με 3-2 στο Καραϊσκάκη, ενώ και η νίκη της ισχυρής ΑΕΛ επί του πρωταθλητή Ολυμπιακού με 2-0 στη Λάρισα, δεν ήταν και το πιο αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Με αυτόν τον απίθανο συνδυασμό αποτελεσμάτων, η αγωνιστική εκείνη έμεινε ιστορική και λόγω του ΠΡΟ-ΠΟ. Από τα εκατομμύρια στήλες που είχαν παιχτεί, μόνο σε μία είχαν προβλεφθεί σωστά και τα 13 αποτελέσματα. Το δελτίο ανήκε στην 66χρονη καθαρίστρια Δήμητρα Ζωγοπούλου, η οποία έπαιζε επί χρόνια ΠΡΟ-ΠΟ στην τύχη και βίωσε τότε την τυχερή της μέρα. Η ανταμοιβή της για τις επιτυχημένες προβλέψεις της ήταν 49 εκατομμύρια δραχμές, ασύλληπτο ποσό για την εποχή!

Αντίθετα, ο Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι δεν ήταν εξίσου τυχερός. Η δεύτερη θητεία του στον πάγκο της ΑΕΚ έληξε άδοξα την ίδια κιόλας μέρα…

Ποτέ από το 78’ και μετά!

Και στις δύο προαναφερθείσες περιπτώσεις, η ανατροπή είχε αρχίσει αρκετά νωρίτερα από χθες. Του ΠΑΟΚ, μάλιστα, είχε ολοκληρωθεί είκοσι δύο λεπτά πριν από το πρώτο χθεσινό γκολ του Άρη! Το επόμενο ερώτημα, λοιπόν, είναι αν η ΑΕΚ έχει υποστεί ανατροπή ενώ προηγούταν με δύο γκολ πιο αργά από το 78’.

Και η απάντηση είναι «όχι». Συνέβη χθες για πρώτη φορά, τουλάχιστον σε επίπεδο Α’ Εθνικής (από το 1959-60) και Κυπέλλων Ελλάδας και Ευρώπης!

Στην Α’ Εθνική έχει ηττηθεί άλλες δύο φορές ενώ είχε προηγηθεί με 2-0. Και τις δύο φορές, θύτης ήταν (ξανά) ο Παναθηναϊκός. Στις 29 Σεπτεμβρίου 1963, η «Ένωση» σόκαρε τους «πράσινους» στη Λεωφόρο με τα γκολ του Μανώλη Κανελλόπουλου στο 2’ και του Μίμη Παπαϊωάννου στο 5’. Ο άλλος μεγάλος Μίμης, όμως, ο Δομάζος, το πήρε στη συνέχεια «πάνω του». Και πετυχαίνοντας ο ίδιος τα δύο πρώτα γκολ, βοήθησε την ομάδα του να πάει στην ανάπαυλα ισόπαλη με 3-3.

Ο Παναθηναϊκός νίκησε τελικά με 5-4, αφού είχε «καθαρίσει» το ματς με γκολ του Παναγιωτίδη στο 50’ και του Πανάκη στο 57’ (μείωσε ο Παπαϊωάννου στο 82’). Στο τέλος θα κατακτούσε αήττητος εκείνο το πρωτάθλημα.

Ανάλογη «κηδεία» είχα κάνει οι «τριφυλλοφόροι» στην ΑΕΚ και στις 28 Μαρτίου 1962 στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τα γκολ του Τσαχουρίδη (2’) και του Σταματιάδη (32’) απαντήθηκαν αρχικά από τον Τουμπέλη (40’, 53’), προτού ο Δομάζος ολοκληρώσει την ανατροπή στο 73’.

Και φέτος με τον ΟΦΗ

Ίσως το κάζο της ΑΕΚ που μοιάζει περισσότερο με το χθεσινό να είναι αυτό που έπαθε στην αρχή της φετινής χρονιάς, πάλι από τον ΟΦΗ (όπως το 1983)! Μόνο που στις 19 Σεπτεμβρίου 2021 στο Ηράκλειο δεν ηττήθηκε ενώ προηγούταν 2-0, αλλά απέτυχε να νικήσει ενώ προηγούταν 3-0 μέχρι το 78ο λεπτό!

Τα γκολ των Αραούχο (15’), Τσούμπερ (41’) και Ανσαριφάρντ (64’) είχαν δώσει ασφαλές προβάδισμα στην «Ένωση», που αγωνιζόταν και με παίκτη λιγότερο από το 36’, λόγω αποβολής του Γκαρσία. Μετά το γκολ του Νέιρα στο 78’, όμως, άρχισε η κατάρρευσή της. Πάλι ο Νέιρα στο 84’ και κατόπιν ο Βούρος στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, διαμόρφωσαν το τελικό 3-3!

Το ίδιο είχε πάθει η ΑΕΚ και στις 26 Οκτωβρίου 2008 στη Φυλή. Το 3-0 επί του Θρασύβουλου (10’, 41’ Σκόκο, 36’ Μπλάνκο) «γύρισε» σχετικά γρήγορα στο δεύτερο ημίχρονο (52’ πέν., 56’ Γουέλινγκτον, 71’ Άλβες) και στο τέλος η «Ένωση» απειλήθηκε ακόμα και με ήττα. Αυτό το ματς αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τον Γιώργο Δώνη, που ήταν τότε προπονητής της. Ό,τι ακριβώς σήμανε και το πρόσφατο 3-3 του Ηρακλείου για τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς

Φέτος, βέβαια, η «Ένωση» μας έχει συνηθίσει σε εις βάρος της ανατροπές ενώ είχε προβάδισμα ενός γκολ με όλους τους προπονητές της. Από το πρώτο κιόλας παιχνίδι της σεζόν, στις 22 Ιουλίου 2021 στην Γκρμπάβιτσα, όταν το 1-0 με τον Ανσαριφάρντ στο 12’, μετατράπηκε σε 2-1 από τη μαχητική Βελέζ Μόσταρ.

Με ανατροπή γνώρισε η ΑΕΚ και τις εντός έδρας ήττες από τον ΟΦΗ (πάλι!) και τον Παναιτωλικό, αμφότερες με 1-2, που άρχισαν να κλονίζουν την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του Αργύρη Γιαννίκη. Στη δεύτερη περίπτωση, ο Καρέλης είχε ισοφαρίσει στο 78’, που αποδεικνύεται το μοιραίο λεπτό για τους «κιτρινόμαυρους».

Ακόμα πιο χαρακτηριστικό, βέβαια, ήταν αυτό που έπαθε στον δεύτερο προημιτελικό του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ. Προηγήθηκε 1-0 στο 83’ με τον Σιμόες και είχε σκορ πρόκρισης στα χέρια της (το πρώτο ματς στην Τούμπα είχε λήξει 0-0). Κι όταν ο Κούρτιτς πέτυχε στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων εκείνο το υπέροχο γκολ, δεν κατάφερε να κρατήσει ούτε το 1-1 (που και πάλι θα την άφηνε έξω). Δύο λεπτά αργότερα, ο Μιτρίτσα χάρισε τη νίκη στους Θεσσαλονικείς με 2-1!

Τυχαίο, τόσες φορές; Δεν νομίζουμε…

Ο τελικός του 2009

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο συγκλονιστικός τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας του 2009. Η ΑΕΚ είχε προηγηθεί 2-0 του Ολυμπιακού με ισάριθμα τέρματα του Ίσμαελ Μπλάνκο στο 4’ και στο 8’. Και μπορεί να μην ηττήθηκε με την ολοκλήρωση του 90λέπτου ή (και) της παράτασης, έχασε όμως το τρόπαιο στο πέναλτι! Ήταν κι εκείνη μια ανατροπή που είχε πονέσει τους οπαδούς της.

Οι παλιότεροι θα θυμάστε ότι οι «ερυθρόλευκοι» ισοφάρισαν με γκολ των Ντάρμπισιρ (47’) και Ντουντού (70’). Ο Σκόκο έδωσε ξανά προβάδισμα στην «Ένωση» λίγο πριν συμπληρωθεί το 90ό λεπτό, παρότι είχε μεσολαβήσει από το 62’ η αποβολή του Κυργιάκου. Όμως ο Ντάρμπισιρ διαμόρφωσε το 3-3 στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων! Οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν κιόλας στην παράταση με τον Γκαλέτι (102’), ο οποίος όμως αποβλήθηκε ένα λεπτό αργότερα. Στο 105’ βγήκε με δεύτερη κίτρινη και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος και στο 107’ ο Σκόκο διαμόρφωσε το τελικό 4-4.

Στα πέναλτι, όμως, «μίλησε» ο Αντώνης Νικοπολίδης. Και αποκρούοντας εκτελέσεις παικτών της ΑΕΚ και σκοράροντας ο ίδιος, έπαιξε κομβικό ρόλο στο τελικό 15-14 για τον Ολυμπιακό.

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News