ΑΕΚ: Τα όμορφα project προπονητών, όμορφα καίγονται σε... 135 μέρες!

ΑΕΚ: Τα όμορφα project προπονητών, όμορφα… καίγονται! Πώς καταφέρνει ο Δημήτρης Μελισσανίδης να βγάζει άχρηστες δικές του επιλογές για τον κιτρινόμαυρο πάγκο

Δεν είναι ψέμα εάν υποστηρίξει κάποιος, πως από τις πιο δύσκολες αποστολές στην ΑΕΚ σε όλη αυτήν την 9ετή παρουσία του Δημήτρη Μελισσανίδη στο τιμόνι της ομάδας, αποτελεί η εξεύρεση προπονητή.

Κάθε φορά που η ΑΕΚ φτάνει μπροστά σε τέλμα και καλείται να αποφασίσει ποια θα είναι η λύση που θα επιλέξει για να προχωρήσει, θαρρείς και προκύπτει ένας απίστευτος κόμπος, ένα αδιέξοδο που δείχνει κάθε φορά όλο και πιο έντονο.

Πως δικαιολογείται όλο αυτό; Πολύ απλά, τα χρυσά χρόνια του Μελισσανίδη και της ΑΕΚ συνολικά στην ομάδα, συνδέθηκαν άρρηκτα με την παρουσία του Ντούσαν Μπάγεβιτς στην τεχνική ηγεσία. Η παρουσία του Ντούσκο σκίαζε τα πάντα, ήταν σημείο αναφοράς και εκείνος που έδινε λύσεις στα πάντα. Εύλογα, τόσο στη δεύτερη διοικητική παρουσία του – όπου βρήκε Στεπάνοβιτς, συνέχισε με Μπλαχίν και έψαξε το ιδανικό με τον Τουμπάκοβιτς – όσο και τώρα, αναζητά τον νέο Μπάγεβιτς. Απίθανο να βρεθεί.

Το πρόβλημα για την ΑΕΚ δεν είναι τα χρήματα που διαθέτει. Είναι στρεβλή η εντύπωση, πως η ΑΕΚ δεν έδωσε χρήματα. Το βασικό ζήτημα είναι πως αφ’ ενός προσδοκά πάρα πολλά από τον εκάστοτε προπονητή και δεν είναι διόλου βέβαιο πως μπορεί να ανταποκριθεί ο καθένας και αφ’ ετέρου, πως ζητά πάρα πολλά δίχως να υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική. Η ΑΕΚ θέλει να παίζει θεαματικά, να κάνει πρωταθλητισμό, να βασίζεται σε ελληνικό κορμό, να αναδεικνύει παίκτες. Απίθανο να συμβούν όλα αυτά μαζί.

Οι επιλογές του Μελισσανίδη για τον πάγκο της ΑΕΚ

Ετσι, ξεκινά ο κύκλος των χαμένων προπονητών. Ομορφα project, τουλάχιστον στα χαρτιά, που όμορφα καίγονται στο πέρασμα του χρόνου. Πορείες με διαφορετικές αφετηρίες, αλλά σχεδόν πάντα την ίδια κατάληξη που συνδυάζεται με αποτυχία για το κλαμπ. Και τώρα, έστω και εάν ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος εμφανίζεται ως μια υπηρεσιακή λύση για να μη χαθούν τα πάντα στη σεζόν, η ΑΕΚ ψάχνει ήδη εκ νέου τον νέο Μπάγεβιτς. Το έκανε ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν, καθώς:

Δέλλας, το project της ανάδειξης ενός «παιδιού της ΑΕΚ»

Το 2013, ο πρώτος που επωμίστηκε το δύσκολο έργο, ήταν ο Τραϊανός Δέλλας. Τεράστια προσωπικότητα, θριαμβευτής με την Εθνική στο ευρωπαϊκό της Πορτογαλίας ως «Κολοσσός», έχοντας παραστάσεις από τοπ πρωταθλήματα του εξωτερικού και συναισθηματικό δέσιμο με την ΑΕΚ, φάνταζε ιδανικός για να αναδείξει η Ενωση έναν προπονητή. Το ξεκίνημα ήταν ενθαρρυντικό, αλλά όταν ανέβηκε ο πήχης της δυσκολίας, η υπόθεσης στράβωσε.

Πογιέτ, το project μιας «μεγάλης προσωπικότητας για την ΑΕΚ»

Τον διαδέχθηκε ο Γκουστάβο Πογέτ. Ο Ουρουγουανός, με τεράστια παρουσία ως παίκτης στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ και σπουδαία προσωπικότητα, ήρθε να κάνει νέο ξεκίνημα στην Ελλάδα. Συνεισέφερε σημαντικά στο να σκληρύνει η ΑΕΚ και να γίνει πιο ανταγωνιστική, αλλά ο εκρηκτικός του χαρακτήρας οδήγησε γρήγορα σε σύγκρουση και το φινάλε ήταν επεισοδιακό, αν και εσχάτως αναθερμάνθηκαν οι σχέσεις με τον νυν προπονητή της Εθνικής.
Τον Πογέτ διαδέχθηκε ο Στέλιος Μανωλάς, που αποτελεί μόνος του τεράστιο κεφάλαιο στην «κιτρινόμαυρη» ιστορία. Κατάφερε να συμμαζέψει την ομάδα και οδήγησε στον τελικό του κυπέλλου και εν τέλει στην κατάκτηση επί του Ολυμπιακού. Στην ΑΕΚ ήθελαν διακαώς να συνεχίσει, αλλά προβλήματα υγείας και διαφορετικές προσεγγίσεις δεν επέτρεψαν σε αυτήν τη συνεργασία να έχει μέλλον.

Κετσπάγια, το project ενός πιο… «έμπειρου παιδιού της ΑΕΚ»

Το καλοκαίρι του 2016 η ΑΕΚ ψάχνει απεγνωσμένα για προπονητή. Συζητά με τον Φινκ, φέρνει στην Αθήνα τον Γάλλο Μοντανιέ που φεύγει άπραγος και τελικά καταλήγει στην επιλογή του Κετσπάγια. «Δικό» της παιδί ο Γεωργιανός, με σημαντικές επιτυχίες σε Κύπρο και την Εθνική της χώρας του, είχε μια κουλτούρα που δεν ταίριαξε με την ομάδα και έφυγε με πολλά παράπονα και βολές προς κάθε κατεύθυνση.

Μοράις, το project… ενός βοηθού του Μουρίνιο

Τον διαδέχθηκε ο Ζοσέ Μοράις. Ο Πορτογάλος είχε ως μεγαλύτερο παράσημο στην ποδοσφαιρική του καριέρα, πως υπήρξε επί σειρά ετών στο επιτελείο των συνεργατών του Ζοσέ Μουρίνιο. Βέβαια, ως πρώτος προπονητής είχε μηδαμινή εμπειρία και αυτό αποδείχθηκε καθοριστικό για την παρουσία του στην ΑΕΚ. Η ομάδα ακολουθούσε πορεία υποβιβασμού και ο Μοράις παραιτήθηκε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη.

Χιμένεθ, το project του συμμαζέματος που είχε… όμως ταβάνι

Τον Ιανουάριο του ’17 επέστρεψε στην ΑΕΚ ο Μανόλο Χιμένεθ. Είχε αποχωρήσει ως Κυπελλούχος, αλλά με θετικές αναμνήσεις σε μια δύσκολη περίοδο για το σύλλογο. Ο Ισπανός σουλούπωσε την ομάδα, κέρδισε την έξοδο στο Champions League, έπαιξε στον τελικό του κυπέλλου και δικαιωματικά πήρε το χρίσμα για την επόμενη σεζόν, όπου παρά τις τριβές οδήγησε στο πρωτάθλημα, στον τελικό του κυπέλλου και στους 32 της Ευρώπης. Δεν έμεινε το καλοκαίρι του ΄18, αλλά είχε δύο υπηρεσιακές – και πλήρως αποτυχημένες – επιστροφές.

Ουζουνίδης, το project του πιο κατάλληλου Έλληνα τεχνικού

Τον διαδέχθηκε ο Μαρίνος Ουζουνίδης, που θεωρούνταν ως ο πλέον κατάλληλος Ελληνας. Με θητεία στον Παναθηναϊκό, έδειχνε έτοιμος για το επόμενο βήμα. Οδήγησε την ΑΕΚ στους ομίλους του Champions League, αλλά η πορεία ήταν φθίνουσα. Φαινόταν πως χάθηκαν τα αποδυτήρια και ο έλεγχος, οι μεταγραφές δεν βγήκαν, έφυγε για να τον διαδεχθεί ο…προκάτοχος του.

Καρντόσο, το project ενός «φιλόσοφου» που θα έφερνε επανάσταση

Το καλοκαίρι του ’19 η ΑΕΚ πήγε να κάνει τη διαφορά και να αλλάξει επίπεδο με τον «φιλόσοφο» Μιγκέλ Καρντόσο. Ο Πορτογάλος «προφέσορας» ήρθε με φοβερή αυτοπεποίθηση και τεράστιες προσδοκίες, αλλά έφυγε νύχτα πριν καν μπει το φθινόπωρο στη ζωή μας. Θεωρητικά πρέσβευε ένα διαφορετικό στυλ ποδοσφαίρου, αλλά αποδείχθηκε συγκλονιστική φούσκα.
Τον διαδέχθηκε ο Νίκος Κωστένογλου, που ξεκίνησε ως υπηρεσιακός, αλλά στην πορεία έδειξε πως μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. «Παιδί» της ΑΕΚ και αυτός, στην τρίτη θητεία του στον πάγκο της ομάδας, έδειχνε πιο αποφασιστικός και κατασταλαγμένος. Ξεκίνησε εντυπωσιακά, αλλά τα δύσκολα αποδυτήρια και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μιας ομάδας που είχε πολλά θέματα, τον ώθησαν σε αποχώρηση.

Καρέρα, το project της ιταλικής σχολής

Επόμενη λύση υπήρξε ο Ιταλός Μάσιμο Καρέρα. Σπουδαίος ποδοσφαιριστής, με παρουσία σε Γιουβέντους και Νάπολι, επί σειρά ετών συνεργάτης του Αντόνιο Κόντε, αλλά με ισχνή πορεία ως πρώτος προπονητής. Ξεκίνησε ελπιδοφόρα, στην ΑΕΚ κλονίστηκαν από τη θλιβερή εικόνα στον τελικό του κυπέλλου, αλλά στο γύρισμα της σεζόν υπήρξε κατήφορος και ο Ιταλός έφυγε γρήγορα, για να έρθει ξανά ο Χιμένεθ!

Και κάπως έτσι φτάσαμε στα δύο project της φετινής σεζόν. Αυτό του έμπειρου πρωταθλητή και γνώστη της ελληνικής πραγματικότητας, Βλάνταν Μιλόγεβιτς και αυτό του φέρελπη Έλληνα Αργύρη Γιαννίκη. Το πρώτο άντεξε 134 μέρες, το δεύτερο… μια εβδομάδα περισσότερο καθώς ο Γιαννίκης απολύθηκε την 141η μέρα της θητείας του στην «Ένωση».  

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News