ΑΕΚ Μεταγραφές: Δεν πέρασε ούτε ένα καλοκαίρι, χωρίς μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή!

Με αφορμή τις φήμες για επαφές της ΑΕΚ με τη Ρακόφ για την απόκτηση του Γιάννη Παπανικολάου, ο Κώστας Τσίλης κάνει… πρεμιέρα στο sportday.gr και επισημαίνει μια λεπτομέρεια που συνδέει όλα τα μεταγραφικά καλοκαίρια της Ένωσης από τη μέρα που επέστρεψε στη Super League. 

Μπορεί να ήταν συμπτωματικό. Μπορεί και όχι. Πάντως όπως και να έχει, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως η βασική ενδεκάδα της εθνικής στο ματς της Πέμπτης (9/6) απέναντι στην Κύπρο, είχε μόνο έναν ποδοσφαιριστή από ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος. Ήταν ο Πέτρος Μάνταλος και η ομάδα ήταν η ΑΕΚ. Μάλιστα ο Μάνταλος δεν ήταν και ο μοναδικός «κιτρινόμαυρος» στην αποστολή της εθνικής, καθώς υπήρχαν στον πάγκο και ο Γιώργος Τζαβέλλας και ο Λάζαρος Ρότα. 

Η αλήθεια είναι πως αν ρίξει κανείς μια ματιά στα μεταγραφικά καλοκαίρια της ΑΕΚ από τότε που επέστρεψε από την μεγάλη περιπέτεια του υποβιβασμού, θα διαπιστώσει πως σταθερά αποκτά τουλάχιστον έναν Έλληνα ποδοσφαιριστή. Είναι πάγια πολιτική να επενδύει στο ελληνικό στοιχείο, ακόμα και με προπονητές όπως ο Καρντόσο ή ο Καρέρα, που δεν «τρελαινόντουσαν» στην ιδέα να έχουν Έλληνες παίκτες στην ομάδα.

Ήταν απολύτως λογικό το καλοκαίρι του 2014, όταν ετοιμαζόταν να παίξει στην Super league 2, να γεμίσει με Έλληνες παίκτες όπως ο Μάνταλος, ο Μπακάκης, ο Ανέστης, ο Λαμπρόπουλος. Αλλά και απ’ όταν επέστρεψε στην Super League το καλοκαίρι του 2015,  η ΑΕΚ σταθερά σε κάθε καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, αποκτά τουλάχιστον έναν Έλληνα ποδοσφαιριστή. 

Από τον Βασιλαντωνόπουλο στον Τζαβέλλα και από τον Ανδρεόπουλο στον Μήτογλου

Καλοκαίρι 2015

Ήταν από τις μεταγραφικές περιόδους που πήγε περισσότερο σε ξένους και λιγότερο σε Έλληνες. Παρόλα αυτά απέκτησε τον Σταύρο Βασιλαντωνόπουλο από τον Απόλλωνα, αλλά και Κυριάκο Ανδρεόπουλο από την Κέρκυρα. Και τις δυο περιπτώσεις, ως επένδυση. 

Καλοκαίρι 2016

Μια μεταγραφική περίοδο που η ΑΕΚ έκανε πολλές και σημαντικές κινήσεις Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Απέκτησε τον Τάσο Μπακασέτα από τον Πανιώνιο, που μάλιστα τότε αποτελούσε και το πιο hot μεταγραφικό όνομα, τον Βασίλη Μπάρκα από τον Ατρόμητο, με υψηλό κόστος για τα τότε δεδομένα της ΑΕΚ, αλλά και τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο ως ελεύθερο. Επίσης δοκίμασε να κάνει και επένδυση με τον Κώστα Μανωλά από τον Λεβαδειακό.

Καλοκαίρι 2017

Το καλοκαίρι που η ΑΕΚ έκτιζε την πρωταθληματική ομάδα, έκανε και πάλι πολλές μεταγραφές Ελλήνων παικτών. Πήρε τον Βίκτωρα Κλωναρίδη που είχε φύγει από τον Παναθηναϊκό, τον Γιώργο Γιακουμάκη, που ήταν πρώτος Έλληνας σκόρερ της σεζόν που είχε τελειώσει από τον Πλατανιά, τον Παναγιώτη Τσιντώτα από τον Λεβαδειακό αλλά και τον Παναγιώτη Κονέ ως ελεύθερο στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου.

Καλοκαίρι 2018

Στην μεταγραφική περίοδο που η ΑΕΚ ετοιμαζόταν για τα προκριματικά του Champions League και μάλιστα τελικά κατάφερε να μπει και στους ομίλους, είχε ξανά έντονο το ελληνικό στοιχείο στις μεταγραφικές επιλογές. Πήρε τον Χρήστο Αλμπάνη από τον Απόλλωνα, τον Μάριο Οικονόμου από την Μπάρι, τον Μάκη Γιαννίκογλου από τον ΠΑΣ και στα… χασομέρια της μεταγραφικής περιόδου τον Γιάννη Γιαννιώτα που είχε μείνει ελεύθερος μετά την περιπέτεια στην Ισπανία. 

Καλοκαίρι 2019

Με τον Μιγκέλ Καρντόσο προπονητή, ήταν μια μεταγραφική περίοδο που δεν υπήρχε έντονο το ελληνικό στοιχείο. Αλλά δεν απουσίαζε κιόλας. Η ΑΕΚ απέκτησε τον Γιώργο Αθανασιάδη αλλά και τον Γιώργο Κορνέζο, ο οποίος στη σεζόν που πέρασε ήταν βασικός στην ΑΕΚ Β.

Καλοκαίρι 2020

Ήταν η μεταγραφική περίοδος κατά την οποία η ΑΕΚ, λόγω Μάσιμο Καρέρα, δεν ασχολήθηκε σχεδόν καθόλου με Έλληνες παίκτες. Όμως και πάλι, έστω και έναν Έλληνα, τον απέκτησε. Ήταν ο Γιάννης Ιατρούδης από τον Εργοτέλη. 

Καλοκαίρι 2021

Πέρυσι το καλοκαίρι η ΑΕΚ επέστρεψε ξανά στην λογική των πολλών μεταγραφών Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Απέκτησε τον Γιώργο Τζαβέλλα από την Αλάνιασπορ, τον Σίμο Μήτογλου από τον Βόλο, τον Λάζαρο Ρότα από την Φορτούνα Σιτάρντ αλλά και τον Αλέξανδρο Πάρρα, που έμεινε ελεύθερος από τον Παναιτωλικό. 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News