ΑΕΚ: Μετά τον Ρότσα το χάος, μετά τον Ρότσα το τίποτα…

Η επισημοποίηση της συνεργασίας του Ματίας Αλμέιδα με την ΑΕΚ συνοδεύεται από μια ιστορική καινοτομία για το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς ο παλιός άσσος της Ίντερ και της Λάτσιο δεν αποτελεί απλά τον πρώτο Αργεντίνο προπονητή στα 98 χρόνια της ΑΕΚ, αλλά αποτελεί ουσιαστικά τον πρώτο τεχνικό με καθαρή αργεντίνικη υπηκοότητα που θα καθίσει ποτέ σε πάγκο ομάδας του “Big 4”.

Από τους συνολικά 237 προπονητές (εκ των οποίων οι 135 ξένοι) που έχουν καθίσει στους πάγκους ΑΕΚ, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ από τη μέρα της ίδρυσής τους, μόλις δύο έχουν σχέση με την γενέτειρα του νέου προπονητή της «Ένωσης», την Αργεντινή: Δύο κι αυτοί… κατά 50% Αργεντίνοι, καθώς διαθέτουν διπλή υπηκοότητα.

Ο πετυχημένος Ρότσα με τις πολλές… πράσινες ιδιαιτερότητες

Ο μοναδικός πετυχημένος Αργεντινός προπονητής στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι άλλος από τον θρυλικό Χουάν Ραμόν Ρότσα, ο οποίος πρόκειται για μια ιδιάζουσα περίπτωση, αφενός γιατί η προπονητική του καριέρα αποτέλεσε συνέχεια της μυθικής παρουσίας του στα γήπεδα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και αφετέρου γιατί έχει παρουσιάσει ουσιαστικό προπονητικό έργο στο υψηλότερο επίπεδο, μόνο στην ομάδα που υπηρέτησε ως παίκτης (θυμίζουμε απλά ότι ο Ρότσα ήταν προπονητής του «τριφυλλιού» στην ιστορική παρουσία στα ημιτελικά του Champions League, το 1996).

Ο δεύτερος… κατά το ήμισυ Αργεντινός, δεν είναι άλλος από τον ιταλικής καταγωγής Μπρούνο Πεζάολα, ο οποίος εργάστηκε χωρίς επιτυχία στον Παναθηναϊκό την πρώτη σεζόν του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στη χώρα μας (1979-80).

Αργεντινούς παικταράδες έχουμε υποδεχτεί με το τσουβάλι, προπονητές… δύο

Γιος Ιταλού μετανάστη, ο Πεζάολα μεγάλωσε στην Αργεντινή και απέκτησε την υπηκοότητα και των δύο χωρών κι αυτός είναι ο λόγος (σε συνδυασμό με την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής στο ιταλικό πρωτάθλημα) που αναγνωρίζεται από τα περισσότερα βιβλία πιο πολύ ως Ιταλός και λιγότερο ως Αργεντίνος.

Πραγματικά μοιάζει παράδοξο να μην έχουν εργαστεί περισσότεροι συμπατριώτες του Αλμέιδα στη χώρα μας σε πόστο πρώτου προπονητή, καθώς σε αντίθεση με τους «στρατηγούς των πάγκων» από το ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν παρελάσει ακόμη και κορυφαίοι Αργεντίνοι παίκτες και μάλιστα όχι 2 και 3. Ποιον να θυμηθούμε και ποιον να ξεχάσουμε; Ρότσα, Σαβιόλα, Σκόκο, Τσόρι, Γκαλέτι, Λέτο, Βερόν, Αλβάρες, Έκι, Μπελούτσι, Φούνες, Μπλάνκο…  

Προπονητικά, όμως, η πρόσληψη Αλμέιδα συνιστά ιστορικό πείραμα για ομάδα του “Big 4” και αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον πως θα εξελιχθεί.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News