AEK: Η πώληση του Λιβάι Γκαρσία είναι σοβαρή αποστολή του Κουχάρσκι

Ο νέος τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ, Ράντεκ Κουχάρσκι, είναι ένας μετρ των πωλήσεων. Έτσι έκανε καριέρα στη Λέγκια, μια ομάδα που είχε σχεδόν μηδενικό μπάτζετ και ζούσε μέσα από τις πωλήσεις της. Τις οποίες, ο ικανότατος σε αυτό το κομμάτι πρώην αθλητικός διευθυντής του πολωνικού συλλόγου, είχε βούτυρο στο ψωμί του.

Ο Κουχάρσκι «έχτισε» το όνομά του μέσα από αυτή τη διαδικασία. Και σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης τον επέλεξε. Η ΑΕΚ υστερεί πολύ σε αυτόν τον τομέα, στον οποίο ο άπειρος Κονέ και ο αδίκως πολυδιαφημισμένος Παπαδημητρίου, απέτυχαν παταγωδώς. Η ΑΕΚ έχει ένα σωρό συμβόλαια από τα οποία πρέπει να απαλλαγεί, αλλά και παίκτες που πρέπει να εμφανίσει στη βιτρίνα.

Στη δεύτερη κατηγορία, δεδομένα ανήκει ο Λιβάι Γκαρσία. Στα 24 του πλέον και μετά από δύο σεζόν με την ομάδα, ο εξτρέμ από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο, εμφανίζει στασιμότητα. Θα ήταν παράλογο να συμβαίνει κάτι ανάποδο όταν το σύνολο είχε πάρει, στο ίδιο διάστημα, έναν αγωνιστικό κατήφορο, δίχως φρένα στον Μπράλο όπως ο ίδιος ο Μελισσανίδης με αίσθημα παραδοχής συνήθιζε να λέει.

Και τι κάνουμε τώρα; Τι ακριβώς κάνουμε όταν ο Γκαρσία προέρχεται από μία γεμάτη σεζόν με μόλις 8 γκολ και 6 ασίστ; Εκ των οποίων τερμάτων, τα τρία πιο πρόσφατα σημειώθηκαν στις δύο τελευταίες αγωνιστικές των πλέι οφς, με τον ίδιο να έχει ρόλο φορ και όχι εξτρέμ; Ποιο είναι τελικά το status του συγκεκριμένου παίκτη και πως καθορίζεται;

Ίσως ο πιο σημαντικός γρίφος που καλείται να λύσει ο Κουχάρσκι στην ΑΕΚ

Αυτός είναι ένας από τους γρίφους, ίσως ο πιο σημαντικός, που ο Κουχάρσκι καλείται να λύσει. Δίχως να χαμηλώσει η χρηματιστηριακή αξία του ποδοσφαιριστή, η οποία η αλήθεια είναι ότι εκτοξεύτηκε μέσω της παρουσίας του στην ΑΕΚ. Ο Γκαρσία έχει market value στα 4 εκατ. ευρώ, αντί του 1,8 εκατ. την εποχή που αγωνιζόταν στο Ισραήλ με τη φανέλα της Μπεϊράρ Ιερουσαλήμ. Ήταν όμως 22 ετών και τώρα είναι στα 24. Χρόνος άλλος, δεν πρέπει να χαθεί…

Να θυμίσουμε εδώ ότι η ΑΕΚ έχει το 60% των δικαιωμάτων του Λιβάι, για το οποίο πλήρωσε 2,5 εκατ. ευρώ όταν τον απέκτησε από τη Μπεϊτάρ. Το άλλο 40% ανήκει στην πρώην ομάδα του, έως το προαναφερθέν ποσό. Αν πωληθεί δηλαδή πάνω από αυτά τα χρήματα, η Ένωση έχει λαμβάνειν όλο το ποσό για κάθε ευρώ πάνω από τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Είναι το πλέον κρίσιμο καλοκαίρι για την πώληση του Γκαρσία. Ασφαλώς για να συναινέσει η Ένωση σε τέτοιο ενδεχόμενο, θα πρέπει να έρθει μια πρόταση στα 10 εκατ. ευρώ. Έτσι ώστε να κάνει απόσβεση των 2,5 εκατ. που έχει πληρώσει για το 60% και να έχει σημαντικό καθαρό κέρδος, μετά την αφαίρεση των χρημάτων που η Μπεϊτάρ δικαιούται. Γι αυτό όμως ήρθε ο Κουχάρσκι, για να βοηθήσει την ΑΕΚ να πωλήσει με κέρδος, άλλωστε αυτό έκανε με επιτυχία στη Λέγκια.

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News