ΑΕΚ: Η μυθική μορφή του Κωνσταντίνου Σπανούδη

Στο διαχρονικό ιστορικό ερώτημα αν η δυναμική που εξελίσσεται σε μια κοινωνία ή οι όλως χαρισματικές προσωπικότητες διαμορφώνουν τα βαρυσήμαντα γεγονότα, η περίπτωση της ίδρυσης της ΑΕΚ επιβεβαιώνει την αμφίπλευρη διαλεκτική απάντηση: υπήρχε ο πόθος και το σφρίγος των Προσφύγων να πετύχουν μετά την Καταστροφή του 1922 την αναγνώριση και τη διάκριση στη ζωή τους στην Αθήνα, αλλά παράλληλα σε αυτή την ανάγκη έδωσαν μορφή και προσανατολισμό σπουδαίες προσωπικότητες. 

Από τον καθηγητή στο Κολλέγιο Νικηφόρο Ελεόπουλο, τον αθλητικό παράγοντα της Πόλης Μενέλαο Καροτσιέρη και τον διπλωμάτη Αλέξανδρο Μακρίδη μέχρι τον γόνο οικογένειας ευεργετών Κωνσταντίνο Ζαρίφη, τον σημαντικό σκιτσογράφο Φωκίωνα Δημητριάδη, τους αδελφούς Ιωνά και τον Κώστα Κωνσταντάρα (θείο του Λάμπρου), μια σειρά από εξέχουσες φυσιογνωμίες τροφοδότησε τις ελπίδες των Προσφύγων της Αθήνας. 

Ανάμεσα σε αυτές, κορυφαία προσωπικότητα ήταν ο Κωνσταντίνος Π. Σπανούδης (Πόλη 1871-Αθήνα 1941). Χιώτικης καταγωγής η οικογένειά του είχε μεταναστεύσει και ευδοκιμήσει στην Πόλη (κατά τη διάβαση της κηδείας του πατέρα του είχαν κλείσει όλα τα καταστήματα της αγοράς στο Φανάρι). Αποφοίτησε από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή το 1886 και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Σορβόνη. Από το 1904 διηύθυνε και αρθρογραφούσε στην καθημερινή εφημερίδα «Πρόοδος» στην Πόλη, μια πύρινη έπαλξη-υπεράσπιση των δικαίων της ομογένειας, παρά τις συνεχείς απειλές και τις δύο απελάσεις από τους θιγόμενους Νεότουρκους.

Η δράση του Σπανούδη

Ανέπτυξε πολυεπίπεδη δράση στην Πόλη, που τον κατακύρωσε ως εμβληματική μορφή, τόσο στον Ελληνικό Φιλολογικό Σύλλογο και στην Ελληνική Πολιτική Οργάνωση του Ιωνα Δραγούμη, όσο και στη φιλοβενιζελική «Άμυνα» και στο πλευρό του Πατριάρχη Ιωακείμ Γ’ ( του οποίου εκπόνησε τη βιογραφία). 

Κορυφαία η συμμετοχή του στην ελληνική ομάδα εργασίας υπό τον Βενιζέλο, που διεκδίκησε τα εθνικά Δίκαια στη Διάσκεψη των Βερσαλλιών (μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου) το 1919. Μέλος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η οποία ακολούθησε το στρατό στις επιχειρήσεις απελευθέρωσης της Μακεδονίας το 1913 και μέλος της Επιτροπής, η οποία το 1921 ενημέρωσε στο Λονδίνο αγγλικές οργανώσεις για τις ελληνικές θέσεις, ενώ εξελισσόταν η Μικρασιατική εκστρατεία. 

 

Η ίδρυση της ΑΕΚ

Κρίνοντας ότι θα στοχοποιηθεί μετά την κατάρρευση του Μετώπου το 1922 μετεγκαταστάθηκε οικογενειακά στην Αθήνα. Στις 13 Απριλίου 1924 συμμετείχε στην ιδρυτική συγκέντρωση της ΑΕΚ και ανέλαβε την προεδρία μέχρι το 1932. Σημαντική ήταν η συμβολή του για να παραχωρηθεί στην ομάδα η έκταση του σημερινού γηπέδου (μέχρι τότε η ΑΕΚ προπονούνταν και αγωνιζόταν σε γήπεδα της Αθήνας). Ακολούθησαν η διαμόρφωση του χώρου και τα εγκαίνια στις 2-11-1930.  

Επί προεδρικής θητείας του το ποδοσφαιρικό τμήμα κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος (Νοέμβριος 1931),ενώ παράλληλα το τμήμα Στίβου πρωταγωνιστούσε και είχαν διακρίσεις η ποδηλασία, το μπάσκετ και το βόλεϊ. Συμμετείχε στη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ και χρημάτισε πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Γυναικείου Αθλητισμού. 

Το φινάλε του Σπανούδη

Στοιχήθηκε ιδεολογικά με το κόμμα των Φιλελευθέρων του Βενιζέλου, ο οποίος τον τίμησε με την προσωπική φιλία και εκτίμηση. Εξελέγη τον Σεπτέμβριο 1932 στη Βουλή η οποία είχε μόλις τρίμηνη διάρκεια. Απέτυχε να επανεκλεγεί το Μάρτιο 1933 και τον Ιανουάριο 1936.

Απεβίωσε στις 29 Απριλίου 1941 και στην κηδεία του χοροστάτησε ο ηρωικός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος, ο οποίος εκείνο το πρωινό αρνήθηκε να ορκίσει την κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου απαντώντας στις σχετικές πιέσεις: «Αδυνατώ. Ετοιμάζομαι να υπάγω να κηδεύσω τον φίλο μου κ. Σπανούδη».

Λαμπρή οικογένεια

Ενδεικτικό του βεληνεκούς της οικογένειας: η σύζυγος Σοφία (+1952) ήταν κορυφαία μουσικοκριτικός και συγγραφέας, καθηγήτρια στο Εθνικό Ωδείο και η μόνη δημοσιογράφος που πήρε συνέντευξη από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Η θυγατέρα Αθηνά (+1998) είχε επί 35 χρόνια την εκπομπή «Μουσικά Θέματα» στο Κρατικό Ραδιόφωνο και τιμήθηκε με Βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών.

Η ελάχιστη τιμή που απομένει στη μνήμη του κινείται ήδη από φίλους της ΑΕΚ: έχουν αφεθεί τα οστά της οικογένειας χωρίς τάφο, σε χώρο του Κοιμητηρίου της Ριζούπολης. Ενας επιμελημένος τάφος στον Κόκκινο Μύλο της Νέας Φιλαδέλφειας θεωρείται στοιχειώδης υποχρέωσή όσων βλέπουν με σεβασμό την οικογένεια που λάμπρυνε την ελληνική κοινωνία και την ΑΕΚ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News