ΑΕΚ: Η μέρα που άνοιξε ο δρόμος στον Μαύρο, για να γίνει Θ(ε)ωμάς

Για τον κόσμο της ΑΕΚ ο Θωμάς Μαύρος είναι ένα ποδοσφαιρικός μύθος. Είναι ένας από τους πυλώνες της ποδοσφαιρικής ιστορίας της Ένωσης (και του νέου της γηπέδου). Είναι ο “ποιός, ποιός, ποιός, ο Μαύρος ο θεός”. Ο δρόμος όμως για να συμβούν όλα αυτά, για να μετατραπεί ο Μαύρος από Θωμάς σε Θ(ε)ωμας, άνοιξε σαν σήμερα, πριν από 46 ολόκληρα χρόνια. Έστω και αν δεν ήταν με… τζίφρες, οι οποίες έπεσαν λίγες ημέρες αργότερα. 

Είναι γεγονός πως ο Μαύρος πέτυχε τόσο πολλά, τόσο θαυμαστά και εντυπωσιακά με την φανέλα της ΑΕΚ, που η πλειοψηφία αυτά προτιμά να κρατά ως θύμισες. Όμως ο Θωμάς έδωσε μια πραγματική μάχη προκειμένου να φορέσει την κιτρινόμαυρη φανέλα και χρειάστηκε επί της ουσίας να παίξει την καριέρα κορώνα – γράμματα, μένοντας έναν ολόκληρο χρόνο εκτός αγωνιστικής δράσης. Άλλωστε και ο ίδιος ο Μαύρος είχε πει όταν ξεκινούσε η διαμάχη ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Πανιώνιο, πως αν δεν πάρει την μεταγραφή ήταν αποφασισμένος ακόμα και να σταματήσει το ποδόσφαιρο. Την ίδια στιγμή και ο Λουκάς Μπάρλος ήταν επίσης αποφασισμένος να κάνει ότι χρειαζόταν για να πάρει τον Μαύρο στην ΑΕΚ. Το είχε αναγάγει σε προσωπική υπόθεση. 

Η ιστορική συμφωνία της 17ης Ιουνίου 1976 ανάμεσα σε ΑΕΚ και Πανιώνιο… που δεν ίσχυσε ποτέ!

Επί σχεδόν δώδεκα μήνες, οι δυο ομάδες αλλά και ο παίκτες έτρεχαν στα μονομελή και πολυμελή πρωτοδικεία (στα οποία κέρδισε η ΑΕΚ και ο παίκτης) και στα ασφαλιστικά μέτρα (στα οποία κέρδισε ο Πανιώνιος), μέχρι στις 17 του Ιούνη του 1976 να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την μεταγραφή. Χωρίς… δικαστήρια. Η συμφωνία προέβλεπε τέσσερα εκατομμύρια δραχμές, εισπράξεις φιλικών και δυο ποδοσφαιριστές, ο ένας επαγγελματίας. Η συγκεκριμένη συμφωνία δεν ίσχυσε ποτέ, αλλά ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για να βρεθεί επιτέλους μια λύση.

Δώδεκα ημέρες αργότερα, η ΑΕΚ και ο Πανιώνιος κάνουν μια νέα συμφωνία, αυτή την φορά στα δέκα εκατομμύρια δραχμές. Και όταν στις 2 Ιουλίου βρίσκεται η χρύση τομή ακόμα και στον τρόπο καταβολής του ποσού, με μετρητά και με γραμμάτεια, πέφτουν και οι υπογραφές. Με τον Μαύρο σχεδόν έναν χρόνο από τότε που άρχισε να διεκδικεί την ελευθερία του από τον Πανιώνιο και την μεταγραφή του στην ΑΕΚ, το θέμα κλείνει αισίως. 

«Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα. Τώρα με περιμένει σκληρή δουλειά. Ένας ολόκληρος κόσμος ζητά να δικαιολογήσω τον θόρυβο που έγινε με την μεταγραφή μου όλον αυτόν τον καιρό. Θέλω να κάνω τον κ. Μπάρλο ευτυχισμένο» θα δηλώσει ο Μαύρος αμέσως μετά τις υπογραφές, ενώ ο πρόεδρος του Πανιωνίου Κώστας Τσολακάκης αφού μίλησε για την χειρότερη μέρα για την ομάδα καθώς έχασε “τον καλύτερο παίκτη που έβγαλε τα τελευταία χρόνια”, έσπευσε να “θάψει” το τσεκούρι του πολέμου με τον Λουκά Μπάρλο και να αποκαταστήσει την φιλία τους. 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News