ΑΕΚ: Η Ευρώπη τη σώζει από την καταστροφή!

Οταν στο φινάλε της περασμένης σεζόν, ο Δημήτρης Μελισσανίδης έλεγε την ατάκα που χαρακτήρισε την πορεία της ΑΕΚ – «κατεβήκαμε τον Μπράλο χωρίς φρένα» – ούτε ο πλέον απαισιόδοξος δεν θα περίμενε πως φέτος τα πράγματα θα εξελίσσονταν ακόμα χειρότερα.

Δεν είναι μόνο πως η ΑΕΚ έμεινε εξ αρχής εκτός Ευρώπης, έχασε γρήγορα κάθε σκέψη για διεκδίκηση του πρωταθλήματος, έμεινε και εκτός κυπέλλου. Και από το βράδυ της Κυριακής, κινδυνεύει να μην κρατά στα χέρια της, τη δυνατότητα για να παίξει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την επόμενη σεζόν.

Η ΑΕΚ πάει να παίξει στο «Καραϊσκάκης» με τον Ολυμπιακό, όπου έχει να πάρει αποτέλεσμα από τη νίκη τίτλου το 2018 με την ανατροπή των Τσιγκρίνσκι και Γιακουμάκη. Εξ ορισμού δύσκολη αποστολή, με την ΑΕΚ να βρίσκεται σε οριακές καταστάσεις και τον Ολυμπιακό να ψάχνει επιβεβαίωση. Την ίδια στιγμή, ο Αρης υποδέχεται τον ΠΑΣ Γιάννινα και ο Παναθηναϊκός τον ΠΑΟΚ και με νίκες, αμφότεροι υποσκελίζουν την Ενωση στη βαθμολογία και τη θέτουν για πρώτη φορά εκτός ευρωπαϊκής τετράδας.

Η αντίδραση της ΑΕΚ

Εάν συμβεί αυτή η συνθήκη, θα είναι πρωτόγνωρη για την ΑΕΚ. Βλέπετε, ακόμα και πέρυσι με την απελπιστικά κακή πορεία, η ΑΕΚ δεν έμεινε ποτέ εκτός ευρωπαϊκών εισιτηρίων. Τότε είχε υπάρξει μια τριάδα κάκιστων αποτελεσμάτων (ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, ήττα από τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, ήττα από τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ) και έφτασε σε ματς «τελικό» με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, με τη διαφορά στους τρεις βαθμούς, τρεις στροφές πριν το τέλος. Εκεί η ΑΕΚ νίκησε με το γκολ του Μάνταλου και έσωσε την παρτίδα.

Τώρα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η ΑΕΚ ενδεχομένως θα μπει στην πίεση από νωρίς και το πρόγραμμα της μόνο βατό δεν μπορεί να θεωρηθεί. Κάθε αρνητικό αποτέλεσμα φανερώνει ακόμα πιο έντονα τα αγωνιστικά ζητήματα της ΑΕΚ. Θα μπορέσει να διαχειριστεί και να αντιδράσει στην πίεση που θα υπάρχει; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια, με την ΑΕΚ να έχει ακόμα ως το φινάλε δύο ματς με τον Ολυμπιακό, δύο επίσης με Αρη και ΠΑΣ Γιάννινα και από ένα κόντρα σε Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ.

Αναγκαία συνθήκη η Ευρώπη

Αν και κανείς δεν μπορεί να είναι αυτήν την εποχή βέβαιος, για το ποια ΑΕΚ θα διεκδικήσει την πρόκριση στους ομίλους του Europa Conference League της επόμενης περιόδου μέσα από τρεις προκριματικούς γύρους, αυτό που αποτελεί κοινό τόπο για όλους είναι πως είναι αναγκαία συνθήκη η Ευρώπη. Για μια σειρά από λόγους, εάν η ΑΕΚ δεν έχει έστω την ευρωπαϊκή προοπτική, θα υποθηκεύσει το μέλλον της και θα βάλει ακόμα πιο δύσκολα στον εαυτό της.

Η ΑΕΚ έχει ανάγκη την ευρωπαϊκή προοπτική, για να διατηρηθεί σε ισορροπία. Δίχως το πρεστίζ και το κίνητρο που δίνει σε κάθε παίκτη η ευκαιρία να αγωνίζεται ανάμεσα στους κορυφαίους του πλανήτη και με δεκάδες χιλιάδες θεατές, δύσκολα μπορείς να προσελκύσεις σημαντικά ονόματα. Η ΑΕΚ ήδη είναι σε οριακό σημείο για την ειδική βαθμολογία της στην UEFA, από την οποία θα αφαιρεθεί η σεζόν που έφτασε στους «32» του Europa League, ενώ βέβαια εξίσου σημαντικά είναι και τα έσοδα που με μέτριους υπολογισμούς, μπορούν να ανέλθουν σε 6-8 εκατ. ευρώ. Μεγάλο το διακύβευμα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News