ΑΕΚ: Επαφές και με προπονητές από την Ιβηρική

Η ΑΕΚ ψάχνει στο πρόσωπο του νέου προπονητή που θα αναλάβει τις τύχες της, εκείνον που θα μπορέσει να γίνει σημείο αναφοράς και να αλλάξει το χαρακτήρα και τη νοοτροπία του συλλόγου.

Μέσα από τη δημοσιοποίηση κάποιων εκ των στόχων, φαίνεται πως ο πήχης έχει τεθεί ψηλά. Η ΑΕΚ ψάχνει κάτι τελείως διαφορετικό και εκτείνεται σε αγορές που δεν είχε προσεγγίσει μέχρι τώρα. Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως μέσα στις λύσεις παραμένουν και επιλογές από την Ιβηρική.

‘Ετσι και αλλιώς, οι Ισπανοί και Πορτογάλοι προπονητές έχουν μεγάλη «πέραση» στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά και στο διεθνές στερέωμα. Συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων της Ευρώπης και δουλεύουν σε πολλά σημαντικά κλαμπ ανά την υφήλιο. Στην ΑΕΚ αρκετές φορές έχουν στραφεί σε επιλογές από τις συγκεκριμένες χώρες και φέρεται πως βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με δύο περιπτώσεις, προτού λάβουν την τελική απόφαση τους.

Φερέρ και Χιμένεθ

Οσο και εάν φαίνεται περίεργο με το ρυθμό που έρχονταν προπονητές από την Ισπανία στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, η ΑΕΚ πήγε μόνο δύο φορές σε τεχνικούς από τη χώρα των «φούριας ρόχας». Η πρώτη αφορούσε τον Λορένθο Σέρα Φερέρ το καλοκαίρι του 2006, όταν διαδέχθηκε τον Φερνάντο Σάντος και η δεύτερη τον Μανόλο Χιμένεθ, με τις τέσσερις (!) θητείες στον πάγκο της ΑΕΚ, αλλά και την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2018.

Προπονητές με διαφορετικές αντιλήψεις και φιλοσοφίες για το ποδόσφαιρο. Ο Φερέρ, έχοντας δουλέψει μέχρι και στην Μπαρτσελόνα, ήταν θιασώτης του επιθετικού ποδοσφαίρου. Ηθελε το πρωτοποριακό για την εποχή πρέσινγκ ψηλά, δεν δίσταζε να δώσει ευκαιρίες σε νέα παιδιά, έδειχνε να παίρνει ρίσκα. Ο Χιμένεθ πιο συντηρητικός και ως παλιός αμυντικός, προτιμούσε πρώτα να διαφυλάττει τα νώτα του, αλλά ήταν αποτελεσματικός τις περισσότερες φορές.

Ο Σάντος και οι άλλοι

Οσον αφορά τους Πορτογάλους που δούλεψαν στην ΑΕΚ, εκεί δεσπόζει η παρουσία του Φερνάντο Σάντος. Ο νυν τεχνικός της Εθνικής Πορτογαλίας, που βρέθηκε στους βασικούς στόχους της ΑΕΚ και για φέτος – εν τέλει, δεν υπήρξε καν η επαφή για την οποία μίλαγαν μετά το ματς των μπαράζ – είχε δύο θητείες στην ΑΕΚ και θετικές αναμνήσεις. Κατέκτησε ένα κύπελλο, αναγνωρίστηκε από τον κόσμο και γι’ αυτό διατηρεί τόσο θερμές σχέσεις ακόμα και 16 χρόνια μετά την αποχώρηση του.

Οι συμπατριώτες του Σάντος που επιλέχθηκαν, είχαν αντιστρόφως ανάλογη πορεία. Ο Ζοσέ Μοράις, ήρθε με τις δάφνες του άμεσου συνεργάτη του Ζοσέ Μουρίνιο, δούλευε καλά όπως έλεγαν, αλλά τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά και έφυγε γρήγορα παραιτούμενος. Ακόμα πιο σύντομη, ήταν η θητεία του Μιγκέλ Καρντόσο. Παρά τις πολλές θεωρίες, αποδείχθηκε εκτός κλίματος για την ΑΕΚ και αποχώρησε αφήνοντας βαριά τραυματισμένη την ομάδα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News