ΓΚΙΓΙΕΡΜΟ ΑΜΠΑΣΚΑΛ: Ο 32χρονος στρατηγός που κάνει άνω-κάτω το πρωτάθλημα

Ένα παιδί που δεν ήθελε να παίζει ποδόσφαιρο, αλλά προτιμούσε να το βλέπει και να το εξηγεί. Η Μασία, ο Έμερι και ο Βόλος που δίνει λάμψη στον κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Από την αρχή του ελληνικού πρωταθλήματος το όνομά του συζητιόταν, καθώς γινόταν ο πιο νεαρός προπονητής της Super League σε ηλικία 32 ετών.

Το έργο του σε μία ομάδα της επαρχίας όπως ο Βόλος, σαφέστατα, δεν ήταν εύκολο με τον ίδιο να αποδεικνύει, μετά από τρεις αγωνιστικές στο πρωτάθλημα, πως δεν ήρθε στην χώρα μας για να… παραιτηθεί τόσο εύκολα.

Αναμφίβολα, η ομάδα του Βόλου που παρουσιάζεται στις αρχές της Super Legue… αρέσει και δικαιότατα βρίσκεται στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, μετά το πέρας των τριών αγωνιστικών. Αποτελεί ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό σύνολο με τεράστιες προοπτικές και σε αυτό έχει βάλει το χεράκι του ο Ισπανός προπονητής.

Ένας νεαρός, κατά τα παγκόσμια δεδομένα, προπονητής ο οποίος δεν επιθυμούσε να παίζει ποδόσφαιρο, αλλά να βλέπει και να καθοδηγεί άλλους παίκτες να παίξουν το ποδόσφαιρο που ο ίδιος οραματιζόταν.

Η Μασία και το… μικρόβιο της προπονητικής

Ο Γκιγέρμο Αμπασκάλ στα 13 του χρόνια πέρασε τις πύλες της ποδοσφαιρικής σχολής της Μπαρτσελόνα, της Μασίας. Ανήκει στην «φουρνιά» με συμπαίκτες τους Τζόρντι Άλμπα, Ιάγο Φαλκέ – όνομα που ακούστηκε για την ΑΕΚ το καλοκαίρι – και Τζιοβάνι Ντος Σάντος.

Βέβαια, ο ίδιος δεν ακολούθησε την ίδια καριέρα με τους παραπάνω, καταλαβαίνοντας πως η προπονητική ήταν αυτό που πραγματικά τον γοήτευε κάνοντας πέρα το όνειρό του να γίνει ποδοσφαιριστής.

«Με ενδιέφερε περισσότερο τι κάνουν οι συμπαίκτες μου παρά εγώ. Ήθελα να οργανώνω, παρά να παίζω. Είχα χάσει κάθε κίνητρο, με αποτέλεσμα να μην ευχαριστιόμουν το παιχνίδι» ήταν τα λόγια του, όταν πήρε την απόφαση να σταματήσει το ποδόσφαιρο και να ασχοληθεί μόνο με την προπονητική.

Τα πρώτα του βήματα δίπλα στον Ουνάι Έμερι

Στα 24 του χρόνια, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στην προπονητική, βγαίνει στην «αγορά εργασίας» για να ξεκινήσει την καριέρα του.

Εκείνη την περίοδο η Σεβίλλη, ομάδα που υποστηρίζει όντας γέννημα θρέμα Ανδαλουσιανός, αναζητά αναλυτή αγώνων και δίνει την ευκαιρία στον… αμούστακο, δίχως μεγάλη ποδοσφαιρική εμπειρία, Γκιγέρμο.

Εκεί, ο Αμπασκάλ αρπάζει την ευκαιρία δίπλα στον Βίκτορ Μάνιας, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης αγώνων στη Σεβίλλη και συνεργάζεται με τον Ουνάι Έμερι, δηλώνοντας στη συνέχεια πως αποτέλεσε τεράστια επιρροή για τον ίδιο.

Φεύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις από τον σύλλογο, μετά από τέσσερα χρόνια θητείας, αναλαμβάνοντας, κατά τη διάρκεια αυτής, την U14 της Σεβίλλης.

Από το ναδίρ με την Κιάσο στο ζενίθ με την Λουγκάνο

Το καλοκαίρι του 2017, ο Γκιγέρμο Αμπασκάλ γίνεται senior coach!

Αναλαμβάνει την τενχική ηγεσία της ελβετικής Κιάσο, ομάδα δεύτερης κατηγορίας. Δεν «κλείνει» σεζόν, καθώς μένει μέχρι τον Απρίλιο του 2018 στο σύλλογο, ενώ λίγο αργότερα έρχεται αντιμέτωπος με την πρώτη του σημαντική αποστολή στην προπονητική του καριέρα.

Ξεκινάει συνεργασία με την Λουγκάνο, ομάδα πρώτης κατηγορίας, η οποία δίνει μάχη για την παραμονή. Αποστολή εξετελέσθη και ο σύλλογος με εφτά βαθμούς σε τέσσερα παιχνίδια παραμένει στην κατηγορία με τον ελβετικό Τύπο να υμνεί τον 29χρονο τότε προπονητή.

Η… μεσογειακή συνέχεια πριν το Βόλο

Ο νυν προπονητής του Βόλου, μετά την επιτυχία του με την Λουγκάνο, κάνει το μεγάλο άλμα στην καριέρα του πηγαίνοντας στην Ισπανία και την Κάντιθ για τη σεζόν 2018-19. 

Η επόμενη αγωνιστική περίοδος τον βρίσκει για λίγο στην ομάδα Νέων την Άσκολι και στη συνέχεια στην πρώτη ομάδα της, ελέω απόλυσης του Πάολο Ζανέτι.

Γυρίζει, εκ νέου, στην ομάδα Νέων με την πρόσληψη του Ρομπέρτο Στελόνε, γυρνώντας ξανά στο πόστο του προπονητή της πρώτης ομάδας, απ’ όπου θα λύσει τη συνεργασία του με το σύλλογο στις 22 Ιούνιου του 2020.

«Αποστολή» ΝΠΣ Βόλος

Πλέον, ο Ισπανός είναι στο «τιμόνι» της ομάδας του Βόλου, έχοντας ξεκινήσει, μέσω των παιχτών του, να εμφανίζει στον αγωνιστικό χώρο το ποδόσφαιρο που αυτός οραματίζεται.

Το επιθετικό ποδόσφαιρο, το ποδόσφαιρο που έμαθε στη Μασία και του δίδαξε σε προπονητικό επίπεδο ο Ουνάι Έμερι. Το παιχνίδι, δηλαδή, που ναι μεν η επιθετική παραγωγή είναι πρωταγωνιστής, αλλά η άμυνα δεν μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Αξιοσημείωτο παράδειγμα, το γεγονός ότι οι Βολιώτες όντας αήττητοι και οι μόνοι που έχουν το απόλυτο στην τρίτη αγωνιστική έχουν δεχθεί δύο τέρματα κόντρα σε Απόλλωνα Σμύρνης (νίκη 3-1) και Λαμία (νίκη 2-1).

Σίγουρα, η αποστολή του με την ομάδα του Βόλου δεν είναι τόσο απλή, όμως, τα έως τώρα πεπραγμένα είναι ενθαρρυντικά και πολλά υποσχόμενα για τη συνέχεια, προσδίδοντας μόνο λάμψη στο πολύπαθο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News