SD STORIES: Άιντραχτ όπως λέμε... Παναθηναϊκός

Στο παρελθόν έχουν φορέσει τη φανέλα της Άιντραχτ τέσσερις ποδοσφαιριστές που διέπρεψαν με τον Παναθηναϊκό, οι Νίκος Λυμπερόπουλος, Φανής Γκέκας, Σωτήρης Κυργιάκος και Βαγγέλης Μάντζιος.

Η σημερινή (22:00) αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Europa League λέγεται Άιντραχτ Φρανκφούρτης και φορά κοκκινόμαυρη φανέλα. Οι «αετοί», όπως είναι το παρατσούκλι τους, δεν έχουν καμία ουσιαστική σχέση με την Ελλάδα, πέρα από τη μεγάλη ελληνική παροικία της ευρύτερης περιοχής, έχουν όμως έντονο… πράσινο παρελθόν λόγω της παρουσίας στην ομάδα παικτών που έχουν δοξαστεί με τη φανέλα του Παναθηναϊκού!

Πιθανόν κάποιοι «ερυθρόλευκοι» να αποκτήσουν έξτρα κίνητρο στο Deutsche Bank Park.

Από τους έξι Έλληνες παίκτες που έχουν αγωνιστεί στο παρελθόν με την Άιντραχτ οι τέσσερις δοξάστηκαν παλαιότερα με τα χρώματα του Παναθηναϊκού. Ουσιαστικά, μόνο ο Γιάννης Αμανατίδης που έγραψε 140 συμμετοχές σε οχτώ σεζόν με την Άιντραχτ και σκόραρε 42 φορές (διετέλεσε και αρχηγός) και ο Γιώργος Τζαβέλας που έμεινε δύο χρόνια με 27 εμφανίσεις και 1 γκολ, δεν έχουν παναθηναϊκό παρελθόν.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΥΡΓΙΑΚΟΣ

Μετά δύο καλές χρονιές με τη Ρέιντζερς στη Σκωτία,  πριν από τον επαναπατρισμό του για λογαριασμό της ΑΕΚ, ο δυναμικός αμυντικός έπαιξε δύο «γεμάτες» σεζόν (2006-08) στη Φρανκφούρτη με 51 συμμετοχές και 8 γκολ!

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΤΖΙΟΣ

Έπαιξε για ένα εξάμηνο στην Άιντραχτ ως δανεικός από τον Παναθηναϊκό σε μια προσπάθεια του Τριφυλλιού να τον δώσει με μεταγραφή. Εκεί βρήκε τον Σωτήρη Κυργιάκο και τον Γιάννη Αμανατίδη, αλλά δεν τα πήγε πολύ καλά παίζοντας σε 10 ματς με 30’ ανά αγώνα μέσο όρο, σκοράροντας μία φορά, στο Λεβερκούζεν.

ΝΙΚΟΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πήγε στη Γερμανία σε προχωρημένη ποδοσφαιρικά ηλικία (33 ετών), αλλά έκανε μια εκπληκτική σεζόν (2008-09) βάζοντας 9 γκολ σε 29 αγώνες. Έγινε γρήγορα ο αγαπημένος της εξέδρας, έμεινε άλλον ένα χρόνο (21-1) και γύρισε στην Ελλάδα και στην ΑΕΚ με τους οπαδούς της ομάδας να τον αποχαιρετούν με πόνο καρδιάς.

ΦΑΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

Στον τελευταίο σταθμό της καριέρας του στη Γερμανία, ο διεθνής φορ πέρασε από τη Φρανκφούρτη, αλλά παρά τα 16 γκολ σε 34 ματς τη σεζόν 2010-11, η Άιντραχτ έπεσε στη Β’ κατηγορία. Την επόμενη χρονιά, έμεινε για μισή σεζόν σκοράροντας με τους ίδιους ρυθμούς (14 ματς – 7 γκολ) και το Γενάρη αναχώρησε για τον Πόντο και τη Σαμσουνσπόρ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News