ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ: Το πιο οργανωμένο κλαμπ στον κόσμο

Ένα από τα ελάχιστα μεγάλα κλαμπ στον πλανήτη που έβγαλαν θετικό ισολογισμό για το 2021 και το πρώτο εξάμηνο του 2021, οι Βαυαροί είναι υπόδειγμα λειτουργίας.

Ο Νταβίντ ντε Χέα, που όπως οι περισσότεροι αξιομνημόνευτοι τερματοφύλακες στον κόσμο μπορεί να είναι συγκλονιστικός σε ένα παιχνίδι και να υφίσταται ταπείνωση στο επόμενο, βγάζει το μήνα με 31 μέρες 1.680.000 λίρες. Με βάση την ισοτιμία τώρα, περίπου 1,9 εκατομμύριο ευρώ. Δηλαδή περίπου 100.000 ευρώ περισσότερα από το συνολικό κέρδος της Μπάγερν Μονάχου όλο το 2020 και το 2021.

Η σύγκριση γίνεται για τη διαπίστωση ότι τα χρήματα που έβγαλε το γερμανικό κλαμπ αυτόν τον ενάμιση χρόνο είναι ελάχιστα. Ο λόγος γίνεται για 100.000 ευρώ το μήνα, πάνω από 11 φορές λιγότερα από εκείνα που ο Λιονέλ Μέσι βγάζει, με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν (και τη φημολογούμενη απάθειά του στις προπονήσεις) την εβδομάδα.

Όμως, αυτά τα λεφτά είναι πάρα πολύ σημαντικά. Διότι βγήκαν σε ένα χρονικό διάστημα που όλες οι πρωταθλήτριες των αναπτυγμένων ποδοσφαιρικά χωρών είχαν ζημία και που, σε πολλές περιπτώσεις, δημιούργησαν δράμα σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των ποδοσφαιριστών. Είναι νωπή στη μνήμη η αντιπαλότητα, σε βαθμό μελοδράματος, του Αργεντινού αστέρα με τη διοίκηση της Μπαρτσελόνα, τον τρόπο που οι ιθύνοντες των «μπλαουγκράνα» διαχειρίστηκαν τακτικά το ζήτημα, για να υποδηλώσουν ότι αυτό το κακομαθημένο παιδάκι δεν καταλαβαίνει τη συνθήκη, τις απαντήσεις του Μέσι, που δήλωνε ότι αυτό που τον ενόχλησε ήταν ο τρόπος διαχείρισης και έκθεσης και όχι η μείωση, η οποία, άλλωστε, ήταν εκ των ων ουκ άνευ ηθικά για τη συγκεκριμένη συγκυρία.

Στην Μπάγερν, το δράμα δεν λείπει. Αλλά είναι πάντα εσωτερικό. Ενδιαφέρει το κλαμπ και μόνο. Και δεν επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του.

 

Ο δικός της κόσμος

Τα σύκα σύκα και η σκάφη σκάφη

Όποιος γίνεται ένοικος Μονάχου, για λογαριασμό της «αφέντρας» του γερμανικού ποδοσφαίρου, δεν πάει, βέβαια, με μισθούς πείνας. Στον πίνακα με τις πιο ακριβές αμοιβές ανά ομάδα, μπαίνει οριακά στη δεκάδα, αλλά… μπαίνει: ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι βγάζει 350.000 λίρες το εφταήμερο, ήτοι 420.000 ευρώ. Αυτό το συμβόλαιο συντήρησε σχεδόν καθ’ ολοκληρία η Μπάγερν μέσα στο 2020, αλλά και το πρώτο εξάμηνο του 2021, που ο «Λέβα» είχε ιστορικά καλές χρονιές. Κατά τη διάρκεια του διμήνου που κράτησε ο κορονοϊός, από το Μόναχο δεν ξεσηκώθηκε οποιοδήποτε κύμα διαμαρτυρίας για μειώσεις μισθών, σχεδόν δεν γράφτηκε ότι η Μπάγερν προχώρησε σε τέτοια. Αν συνέβη,

Ούτως ή άλλως, οι παίκτες της γύρισαν πρώτοι από όλους στις προπονήσεις και το γερμανικό ποδόσφαιρο ανέβασε την αυλαία πολύ πριν οποιοδήποτε άλλο προηγμένο πρωτάθλημα, σχεδόν από τον Απρίλιο του 2020. Αυτό, βέβαια, αντιγύρισε στη γερμανική ομάδα, που συνέτριψε την καταρρακωμένη Μπαρτσελόνα 8-2 στον προημιτελικό του Champions League στη Λισαβόνα, σε ένα από τα 10 κορυφαία ματς στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, και πήρε στο τέλος το τρόπαιο, με το 1-0 επί της Παρί Σεν Ζερμέν στον τελικό της 23ης Αυγούστου. Ουσιαστικά, τα κέρδη προέκυψαν από τις νίκες, στον αγωνιστικό χώρο, δηλαδή. Έτσι κάλυψε ένα πολύ μεγάλο μέρος της πρώιμης χασούρας και μπορεί τώρα να «φοράει» το γαλόνι της υγείας στο πέτο. Ουδείς αμφιβάλλει, βεβαίως, ότι η Ρεάλ Μαδρίτης και η Λίβερπουλ, ακόμα και η Μάντσεστερ Σίτι και η Παρί Σεν Ζερμέν, έχουν την επίγνωση, ως οργανισμοί, ότι κάποια στιγμή θα ρεφάρουν και θα κερδίσουν υπερπολλαπλασια από όποια χασούρα. Αυτό συμβαίνει στις επιχειρήσεις, παρ’ όλα αυτά η Μπάγερν «παίζει» με τα λεφτά που μπορεί να δώσει -και η Λίβερπουλ, σε ένα βαθμό- οπότε όλο αυτό λειτούργησε υπέρ της.

Η συνθήκη υπήρξε μείζων, καθώς η σεζόν 2019-20 θα μπορούσε να είναι καταστροφική, αν δεν σουλουπωνόταν η κατάσταση το 2021. Από τις 8 Μαρτίου του 2020, τα παιχνίδια που η Μπάγερν έχει δώσει με κόσμο στην «Allianz Arena» είναι ελάχιστα, θα θυμάται κάποιος ότι το ρεκόρ των 41 γκολ στο πρωτάθλημα σε μία σεζόν, του Γκερντ Μίλερ, ο Λεβαντόφσκι έσπασε επί της Βόλφσμπουργκ σε άδειες κερκίδες. Είναι απαραίτητο να μη λησμονείται ότι διαβιοί υπό την αιγίδα ενός κράτους που οποιαδήποτε αβεβαιότητα οδηγεί σε μέτρα που κρίνονται ως αυστηρά.

 

Το… κόλπο

Η επιβλητική παρουσία

Χωρίς να πειράξει, τουλάχιστον σε πεδίο που θα ήταν αναπόδραστο να μη σχολιαστεί, τις αμοιβές των παικτών, ο συνολικός προϋπολογισμός της Μπάγερν έπεσε στα 643,9 εκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι του 2020. Ο γενικός οικονομικός διευθυντής του κλαμπ, Γιαν Κρίστιαν Ντρέεσεν, είπε, όταν παρουσίασε το κατόρθωμα της ομάδας, ότι αυτό ήταν απαραίτητο για να βγει κέρδος. «Δεν ξοδεύαμε περισσότερα από αυτά που κερδίζαμε», τόνισε χαρακτηριστικά τον περασμένο Νοέμβριο, με μία φράση η οποία είναι κλισέ και στον κόσμο των εμβληματικών επιχειρήσεων μοιάζει με αστείο, αλλά στην περίπτωση της ομάδας που είναι σύμβολο της Γερμανίας ισχύει.

Ο πρόεδρος της Μπάγερν, Όλιβερ Καν, στάθηκε πάντως στα κατορθώματα εντός του αγωνιστικού χώρου και την αντανάκλαση που αυτά είχαν στο γενικό χρηματοοικονομικό status quo της ομάδας από τη Βαυαρία. Ο Καν δήλωσε ότι το στιγμιότυπο της σεζόν ήταν η κατάκτηση του ένατου διαδοχικού πρωταθλήματος. Η Μπάγερν, βέβαια, δεν μπορούσε να επαναλάβει το κατόρθωμα της κατάκτησης του Champions League, αλλά στερήθηκε των υπηρεσιών του Λεβαντόφσκι στους προημιτελικούς με την Παρί, η οποία την απέκλεισε τον Απρίλιο του 2021. Αυτό δείχνει ότι ο οργανισμός μπήκε σε ένα καθεστώς συμμαζέματος, το οποίο ήταν εύκολο να γίνει αφού είναι «συμμαζεμένος» εξ ιδιοσυγκρασίας, και μπόρεσε να έχει αληθινό κέρδος χωρίς, ουσιαστικά, να έχει… νέους πελάτες, που θα πολλαπλασίαζαν τα έσοδα. Στη συλλογιστική, τα έξοδα εξαρτώνται από τα έσοδα, δηλαδή τις διαφημίσεις, τις υπόλοιπες συμφωνίες και όποια χρήματα έρχονταν μέσα από τη δράση.

Αυτή η επιβλητική παρουσία υπενθυμίζει ότι, παρ’ ότι πρόκειται για μία από τις πλέον μισητές ευρωπαϊκές ομάδες, δεν μπαίνει καν στον κόπο να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες ούτε καν στην… υποψία ότι αυτά που θα διαφημίσει θα είναι όντως φύκια. Ο αναγνώστης μπορεί να γνωρίζει την οργή πολλών ισπανικών κλαμπ για την Μπαρτσελόνα, η οποία κάνει μεταγραφές και ψάχνει για παίκτες αν και έχει δηλώσει ιδιαιτέρως αρνητικό ισολογισμό -ενώ δεν υπάρχει κάποιο θεσμοθετημένο όργανο που ασχολείται με αυτό.

Το ηθικό γίγνεσθαι

Λογοδοτεί στους φιλάθλους της

Η Μπάγερν, βεβαίως, είναι μία από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις στη Γερμανία, το Μόναχο έγινε με συνοπτικές διαδικασίες το κέντρο της χώρας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, άπαξ και ο Ιωσήφ Στάλιν έδωσε τη Βαϊμάρη στην Πολωνία και κομουνικοποίησε τη Λειψία, «δίνοντάς» την και εκ θέσεως στην Ανατολική Γερμανία. Προφανώς και είναι άρπαγας, έχουν να το λένε στη χώρα ότι δεν μπορούν να βγάλουν σχετικά καλό ποδοσφαιριστή και θα καταλήξει στο Μόναχο. Πρόκειται για μία τρόπον τινά αθεμιτουργία, αλλά τέτοιου είδους μονοπώλιο δεν είναι απαγορευτικό στον κόσμο των επιχειρήσεων, αν και δημιουργεί δυσθυμία. Κατά πολλούς, το θέμα είναι να μπορείς να το κάνεις.

Από την άλλη μεριά, η αίσθηση που αφήνουν οι κινήσεις της είναι ότι αποστασιοποιείται αφ’ εαυτού των λοιπών γιγαντιαίων κλαμπ, πως, δηλαδή, δεν ψάχνει συμμάχους. Μια Μπάγερν ως 13ο μέλος στις 12 επιχειρήσεις που θέλουν να φτιάξουν το δικό τους πρωτάθλημα, ώστε να μετατρέψουν τις εκατοντάδες εκατομμύρια σε δισεκατομμύρια ευρώ, θα ήταν ένα πολύ πειστικό επιχείρημα. Ωστόσο, ο ίδιος ο οργανισμός απέβαλε κάθε τέτοια πιθανότητα, με μια δήλωση που μοιάζει με ένα ραβασάκι από το παρελθόν. «Ρωτήσαμε τους φιλάθλους μας και μας είπαν ότι δεν θέλουν να συμμετέχουμε», ήταν η ημιεπίσημη απάντηση από το Μόναχο.

Κρύβει, αν μη τι άλλο, μια έξοχη πρέζα ρομαντισμού, που δεν θα την είχες (ή, αντιθέτως, θα επιβεβαίωνε, εξαρτάται της οπτικής γωνίας) για τους απόγονους της «Αρίας φυλής». Η Μπάγερν αποφεύγει αυτού του είδους το δυτικό ελιτισμό, που επιβεβαίωνει ένα τεράστιο χάσμα, η ύπαρξη του οποίου δεν αμφισβητείται, και το… τρίβει στα μούτρα των πένητων και των καημένων της άλλης όχθης.

Αυτό, λοιπόν, την καθιστά ιδανική για έναν εργαζόμενο με στόχους. Οργανωμένη, με προοπτικές, ένα «αρχοντικό βετεράνων», σεβαστική και σεβάσμια και, κυρίως, χωρίς πανικό κατά τις λεγόμενες κρίσεις. Αν δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει το συλλογισμό των μελών του ΔΣ μία παγκόσμια πανδημία, το μόνο που θα μπορούσε να το κάνει είναι μια ανήκεστη καταστροφή, σαν να λέμε, το… τέλος του ανθρώπινου είδους. Μόνο τότε θα έβγαζε αρνητικό ισολογισμό το κλαμπ, αν και καλό είναι να μη στοιχηματίσει κάποιος πάνω του.  

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News