ΚΑΙΡΟΣ: Ο ισχυρότερος χιονιάς της Αθήνας - «Εις την Μαλακάσαν της Αττικής χιόνι εις ύψος δύο μέτρων»

Ποιος ήταν ο ισχυρότερος χιονιάς που έπληξε τη χώρα και κυρίως την Αττική;

Ποιος ήταν ο ισχυρότερος χιονιάς που έπληξε τη χώρα και κυρίως την Αττική;

Η απάντηση προφανώς και είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πρόκειται για υπόθεση των ειδικών -εν προκειμένω των μετεωρολόγων- και όχι όλων.

Πολύτιμη είναι η συμβολή του μαθηματικού-μετεωρολόγου, Δημήτρη Ζιακόπουλου, ο οποίος καταπιάνεται με το θέμα στο βιβλίο του “ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ τόμος ΙΙ «Η πρόγνωση»”, αλλά και στο blog του ziakopoulos.blogspot.com.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «τα τελευταία 100 χρόνια, το μεγαλύτερο πάχος χιονιού στην Αθήνα παρατηρήθηκε στις 8-2-1911 και ήταν 1,5 μέτρο».

Εξηγεί ότι την πληροφορία πήρε «από μία εργασία του αείμνηστου καθηγητή μετεωρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλη Κυριαζόπουλου (1903-1991) με τίτλο “Το χιόνι στην Ελλάδα (Κυριαζόπουλος Β., 1948″».

Εις το χωρίον Βίλλια το χιόνι ανήλθεν εις μέγα ύψος…

Αναφορικά με το ύψος του χιονιού που είχε πέσει, παραθέτει απόσπασμα δημοσιέυματος στην εφημερίδα ΣΚΡΙΠ της 11ης Φεβρουαρίου (π.η. 29-1-1911): «Το πάρκον του Ζαππείου είχε στρωθεί από της νυκτός με παχύτατα στρώματα χιόνος (…) Εις τους δρόμους τους κεντρικούς διάφοροι εργάται μαζεύουν το χιόνι και το τοποθετούν εις σωρούς προ των πεζοδρομίων (…) Εις το χωρίον Βίλλια το χιόνι ανήλθεν εις μέγα ύψος, οι δε κάτοικοι κινδυνεύουν εντός των οικιών τους (…) Εις την Μαλακάσαν της Αττικής το χιόνι ανήλθεν εις ύψος δύο μέτρων (…) Ολόκληρη η Θεσσαλική πεδιάς είναι κεκαλυμμένη υπό χιόνων, αίτινες εις πλείστα μέρη ανήλθον εις ύψος τριών μέτρων (…) Η Κηφισιά έχει αποκλειστεί υπό χιόνος ανελθούσης εις ύψος πλέον του μέτρου».

Ο κ. Ζιακόπουλος τονίζει ότι «είναι πολύ πιθανό ο χιονιάς της 10ης Φεβρουαρίου 1911 να είναι ο ισχυρότερος χιονιάς των νεότερων χρόνων για την Αθήνα. Ωστόσο, χρειάζεται λίγο ψάξιμο ακόμα για κάποιους χιονιάδες που τον ανταγωνίζονται, όπως ο χιονιάς της 15ης Φεβρουαρίου 1934 και κάποιοι χιονιάδες του χειμώνα 1928-29».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News