Στάθης Ψάλτης: Ο τζόγος, οι γυναίκες και η ΑΕΚάρα - Πέντε χρόνια χωρίς τον μεγάλο Έλληνα κωμικό

Το ταλέντο του, αστείρευτο. Οι ταινίες του, αμφισβητούμενες. Ο χαρακτήρας του, συμπονετικός και συνάμα αυτοκαταστροφικός. Το πάθος του, οι γυναίκες και ο τζόγος. Η ψυχή του, ψυχούλα. Η ομάδα του, η ΑΕΚ.

Όλα τα παραπάνω εκφράζουν σε δύο γραμμές έναν από τους πιο ταλαντούχους κωμικούς ηθοποιούς της δεκαετίας των 80s. Ο οποίος ίσως να ήταν και κορυφαίος δραματικός καλλιτέχνης, αν είχε επιλέξει διαφορετικό δρόμο στη σταδιοδρομία του. Αυτός ήταν ο Στάθης Ψάλτης.

Σήμερα συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τη μαύρη μέρα που μαθεύτηκε ο χαμός του Καβαλάρη, του Τζέντλεμαν, του Λέοντα, του Μπουνάκια, του Τρελού, του Καμικάζι, του Βρωμόστομου, του Ματάκια, του Τροχονόμου Βαρβάρα, του Καμακιού, του Παρθενοκυνηγού. Αφού Βασικά μας Καλησπέριζε στις βραδιές που τον χαζεύαμε στη μικρή και στη μεγάλη οθόνη ή στη σκηνή του θεάτρου, μάς καληνύχτισε αποκαμωμένος πια στις 21 Απριλίου του 2017. Ήταν μόλις 66 ετών.

Από την ταινία Ένας αλλά Λέων

Συντοπίτης του Κούγια και στην καρδιά ΑΕΚ

Ο Στάθης Ψάλτης είδε για πρώτη φορά το φως της ζωής στο Βέλος της Κορινθίας, συντοπίτης του Αλέξη Κούγια, του Νίκου Κουρμπανά και του Γιώργου Δούρου. Αυτός ο κοινός τόπος γέννησης με τρεις ανθρώπους του ποδοσφαίρου δεν ήταν ωστόσο η μοναδική σχέση που είχε με τη πλανεύτρα στρογυυλή θεά, όπως μάς λέει ένας άνθρωπος που τον έζησε από πάρα πολύ κοντά, ο πολύ καλός φίλος και συνάδελφός του, ηθοποιός Μάκης Κωστίνης. 

«Ο Στάθης ήταν Κωνσταντινουπολίτης και ως εκ τούτου ΑΕΚτζής. Την ΑΕΚ υποστήριζε και ο πατέρας του, που πέρασε στο γιο του την αγάπη για την ομάδα. Την αγαπούσε την ΑΕΚ, αν και στο γήπεδο είχε πάει ελάχιστες φορές. Με τον αθλητισμό δεν είχε σχέση. Και πώς να την αποκτήσει όταν από 13 χρονών βρέθηκε στα καράβια!

Στα 17 του ήρθε στο Αιγάλεω. Σπούδασε στη σχολή Θεάτρου του Κώστα Μιχαηλίδη. Δεν είχε μία στην τσέπη του, φόραγε κάτι παπούτσια τρύπια και πήγαινε στη σχολή με τα πόδια. Μιλάμε για μεγάλη φτώχια. Ο μπαμπάς του είχε ένα καφενεδάκι, αλλά είχε αρρώστια με τον τζόγο. Ένα μαγαζί άνοιγε και ένα έκλεινε. Κι αυτή η μανία πέρασε δυστυχώς και στον Στάθη».

Ο Ψάλτης άρχισε να παίρνει ρολάκια σε θιάσους, αλλά μη φανταστείτε ότι έβγαζε χρήματα. 

«Όταν βάφτισε την κόρη του, το Μαράκι, από τον πρώτο του γάμο με την Κάτια Κυβέλου, δεν είχε λεφτά για να αγοράσει τις φωτογραφίες. Ήταν μόλις 17 ετών. Έπειτα τον πήραν στο θίασο στο Ακροπόλ, άρχισαν να τον παίρνουν στα σοβαρά πια ως ηθοποιό και πήρε τα πρώτα του χρήματα. Το πρώτο που έκανε ήταν να ψάξει να βρει το φωτογραφείο για να πάρει τις φωτογραφίες της βάφτισης». 

Ο Στάθης Ψάλτης φερόταν πάντα άψογα στους συναδέλφους του. Τους αγαπούσε και όλοι τον εκτιμούσαν. 

«Κάποια περίοδο έπαιζε με το θίασο του Μάκη Δεμίρη. Η παράσταση δεν πήγαινε καλά. Αλλά ο Μάκης έβγαλε και του έδωσε 50.000 δραχμές. “Πάρτα εσύ που τα έχεις ανάγκη” τού είπε (αργότερα όταν αρρώστησε ο Δεμίρης, ο επιτυχημένος πια Ψάλτης του έδωσε τα χρήματα για τη θεραπεία του). 

Δεν το «έπαιξε» ποτέ φίρμα. Κάποια στιγμή τον κάλεσα στην πατρίδα μου το Αιτωλικό και τον κάναμε επίτιμο δημότη. Έβγαλε από το πορτοφόλι του 150.000 δραχμές και τις μοίρασε σε φτωχές οικογένειες».

Ο Μάκης Κωστίνης μάς περιγράφει κι άλλο ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο που δικαιολογεί την έμπρακτη συμπόνοια που έδειχνε για τους έχοντες ανάγκη ο Ψάλτης.

«Όταν τελείωνε η παράσταση τον περίμεναν εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά, πρεζόνια για να τους δώσει λεφτά. Πάντα τους έδινε. Ένα βράδι κάποιος άγνωστος παραμόνευε με σκοπό να τον ληστέψει και του έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό. Πετάχτηκαν τα πρεζόνια και τον έκαναν τουλούμι στο ξύλο».

Ο γάμος του Στάθη Ψάλτη με την Κυβέλου δεν κράτησε πολύ, νεανικός έρωτας γαρ. Ούτε με την Τάρια Μπούρα. Στη συνέχεια παντρεύτηκε τη Χριστίνα Φιτσάκη που ήταν χορεύτρια από την Κύπρο, όπως μας λέει ο Μάκης Κωστίνης:

«Του Στάθη του άρεσε να είναι ελεύθερος, αλλά η τελευταία του γυναίκα τον στρίμωξε άγρια. Τη γνώρισε όταν είχαμε πάει στα μπουζούκια με μια φίλη, μοντέλο. Τον παίδευε πολύ. Έκανε δύο απόπειρες αυτοκτονίας και έτρεχε ο Στάθης μία στην Αγία Όλγα και μία στη Λεωφόρο Αλεξάνδρα. Μία ήθελε να ζήσει ως Φιτσάκη και μία ως Ψάλτη». 

Πέρα από τις γυναίκες, ο μεγάλος κωμικός μας είχε άλλο μεγάλο πάθος, τον τζόγο.

«Έπαιζε στο καζίνο σε πριβέ τραπέζια. Καταστράφηκε εντελώς. Είχε πάρει ένα τριώροφο για την κόρη του στην Κερατέα. Είχε πει αυτό δεν θα το πειράξει κανείς. Του το πήρε η τράπεζα και η κόρη του βρέθηκε και με χρέος. Του λέγαμε όλοι να μην πάρει δάνειο. Δεν μας άκουγε. Ήρθε και ο καρκίνος και τον αποτελείωσε. Τον πήρε από κάτω όταν αρρώστησε».

Αυτή ήταν η ζωή του Στάθη Ψάλτη, όπως τον έζησε ένας πιο στενούς φίλους του, Μάκης Κωστίνης. Χωρίς στρογγυλοποιήσεις και αγιογραφίες. Το φτωχόπαιδο που ξκεκίνησε με τρύπια παπούτσια, έφτασε την κορυφή, απέκτησε πλούτη, δόξα, γυναίκες, αναγνώριση. Πρόσφερε απλόχερα χρήματα, αγάπη και διασκέδαση σε γενιές Ελλήνων και συνεχίζει να μας ηλεκτρίζει κάθε φορά που βλέπουμε στην τηλεόραση μία από τις αμφιλεγόμενες μεν, θρυλικές δε ταινίες που γύρισε τη δεκαετία του ’80. 

Τον αγαπήσαμε και τον λατρέψαμε χωρίς ποτέ πραγματικά να τον γνωρίσουμε, να τον νιώσουμε. Αθάνατος!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News