Τζώρτζης Αθανασιάδης, τρεις σφαίρες για τον φίλο του Καραμανλή που δεν πήγε στην κηδεία

Τα Σαββατόβραδα ο Τζώρτζης Αθανασιάδης συνήθιζε να μένει ως αργά στο γραφείο του, στη «Βραδυνή». Έτσι και το Σαββατόβραδο της 19ης Μαρτίου -σαν σήμερα- 1983 βρισκόταν στο γραφείο του όταν ο θυρωρός τον ενημέρωσε ότι ήθελε να τον συναντήσει  κάποιος για κάτι που ήταν επείγον.

«Σαββατιάτικα», αντέδρασε ο Τζώρτζης Αθανασιάδης, αλλά τον δέχθηκε. Ήταν ο άνθρωπος που λίγο αργότερα τον πυροβόλησε τρεις φορές. Μια δολοφονία που έμεινε ανεξιχνίαστη.

Ο Γεώργιος (Τζώρτζης) Αθανασιάδης  ήταν γεννημένος το 1912 στην Κωνσταντινούπολη. Δημοσιογράφος, εκδότης και επιχειρηματίας, διευθυντής και κύριος μέτοχος των εφημερίδων «Βραδυνή» και «Ναυτεμπορική». Υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης του πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του ΟΠΑΠ, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Όταν ο Καραμανλής έγινε πρωθυπουργός το 1955, ο Αθανασιάδης ως πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Αθλητισμού εισηγήθηκε, το 1958, τη δημιουργία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ), και το 1959 ίδρυσε τον Οργανισμό Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ), του οποίου έγινε και ο πρώτος πρόεδρος μέχρι το 1963 και την πτώση του Καραμανλή.

Tο 1962 ανέλαβε και τη διεύθυνση της εφημερίδας «Βραδυνή», η οποία έγινε το σημείο αναφοράς των καραμανλικών την περίοδο της «εξορίας» του Καραμανλή (1963 – 1974).

Το 1977 ο Αθανασιάδης έγινε πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ήταν αντιπρόεδρος από το 1974) και την ίδια χρονιά ανέλαβε και την προεδρία της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ).

Η Αντιστρατιωτική Πάλη

Μετά τη δολοφονία του, μια γυναίκα τηλεφώνησε στη «Βραδυνή» και είπε ότι την ευθύνη για την «εκτέλεση» του Αθανασιάδη αναλαμβάνει η οργάνωση «Αντιστρατιωτική Πάλη». Υπέδειξε και το σημείο, στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Αιόλου, όπου υπήρχε προκήρυξη της οργάνωσης, η οποία και βρέθηκε. Όμως, οργάνωση με τίτλο «Αντιστρατιωτική Πάλη» υπήρχε ήδη, και δραστηριοποιούνταν εντελώς ειρηνικά στο κίνημα εναντίον της υποχρεωτικής στράτευσης. Μάλιστα, εξέδιδε και σχετική εφημερίδα. Η κανονική Αντιστρατιωτική Πάλη διέψευσε οργισμένα την ανάμειξή της στην υπόθεση και ποτέ δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος των μελών της.

Από τότε η δολοφονία Αθανασιάδη αποτελεί αντικείμενο διάφορων θεωριών: ότι ο Αθανασιάδης δολοφονήθηκε από τον υπόκοσμο επειδή χρωστούσε λεφτά σε τοκογλύφους, ότι δολοφονήθηκε από ελληνική ή ξένη μυστική υπηρεσία που επιθυμούσε αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό κτλ.

Δυόμισι χρόνια μετά τη δολοφονία Αθανασιάδη, τον Σεπτέμβριο του 1985, η Ασφάλεια Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας συνέλαβε τον πράκτορα της ΚΥΠ Ντάνο Κρυστάλλη, τον οποίο χειριζόταν απευθείας ο τότε διευθυντής Ασφαλείας της ΚΥΠ συνταγματάρχης Ιωάννης Αλεξάκης.

Στο σπίτι του Κρυστάλλη βρέθηκαν αδημοσίευτες προκηρύξεις της Αντιστρατιωτικής Πάλης. Ο Ντάνος Κρυστάλλης δήλωσε ότι ως «πράκτορας διείσδυσης», είχε έρθει με εντολή της ΚΥΠ σε επαφή με την τρομοκρατική οργάνωση και έτσι έπεσαν στα χέρια του οι προκηρύξεις. Το δικαστήριο κατέληξε ότι ο Κρυστάλλης δεν είχε πάρει μέρος στη δολοφονία του Αθανασιάδη.

Ο Τζώρτζης Αθανασιάδης κηδεύτηκε στις 23 Μαρτίου . Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν παρέστη στην κηδεία και είχε ζητήσει αυτή να γίνει κρυφά για να μην προκύψουν ταραχές.

Το σύμβολο των Ουαλών Πιτ Γουίτινχαμ 

2020: Ο παλαίμαχος μέσος των Κάρντιφ, Άστον Βίλα, Μπέρνλι και Μπλάκμπερν, Πιτ Γουίτινχαμ αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 35 ετών, αφού «πάλεψε» μια εβδομάδα στο νοσοκομείο με τραύμα στο κεφάλι, μετά από πτώση από τις σκάλες σε παμπ της Αγγλίας. Ο Γουίτινχαμ έγινε σύμβολο των Ουαλών, φορώντας τη φανέλα τους για έντεκα σεζόν (από το 2006 ως το 2017) με απολογισμό 457 συμμετοχές και 96 γκολ, ενώ είχε ηγετικό ρόλο στη μοναδική σεζόν του κλαμπ στην Premier League τη σεζόν 2013/14. Επίσης, οδήγησε τον σύλλογο σε έναν τελικό FA Cup το 2008 και έναν τελικό League Cup το 2012. Μόλις το 2018 κρέμασε τα παπούτσια του ως παίκτης της Μπλάκμπερν.

2019: Πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών ο πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου σε μπάσκετ, βόλεϊ και ερασιτέχνη, Θανάσης Γιαννακόπουλος, μετά από 2μηνη νοσηλεία στο νοσοκομείο με βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Ασχολούνταν με τον χώρο της φαρμακευτικής, όπου και ήταν συνιδρυτής της ΒΙΑΝΕΞ, της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα. Στο παρελθόν είχε διατελέσει για αρκετά χρόνια σύμβουλος της ΕΠΟ. Από το 1992 υπήρξε συνιδιοκτήτης της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού μαζί με τον αδερφό του Παύλο αλλά το 2012 παρέδωσε την διοίκηση στον γιο του αδερφού του Παύλου, Δημήτρη. Ανέλαβε την προεδρία των ερασιτεχνικών τμημάτων του Παναθηναϊκού από το 1999 έως το 2009. Επίσης υπήρξε πρόεδρος του επαγγελματικού τμήματος βόλεϊ ανδρών του Παναθηναϊκού την περίοδο 2008-09.

Τρίτη φορά Αλέφαντος

2004: Για τρίτη φορά αναλαμβάνει προπονητής του Ολυμπιακού ο Νίκος Αλέφαντος αντικαθιστώντας τον Όλεγκ Προτάσοφ. Την πρώτη φορά είχε διαδεχθεί τον Θανάση Μπέμπη (1/12/83-12/3/84) ενώ την δεύτερη τον Κώστα Πολυχρονίου (27/01/94-16/9/94).

2000: Ολοκληρώνεται το 5ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης που διεξάγεται στην Αθήνα. Η ελληνική ομάδα κατακτά την 15η θέση με 115 βαθμούς με πρώτη την ομάδα των ΗΠΑ (774β), δεύτερη την Μ. Βρετανία (614β) και τρίτη την Γερμανία (514β). Σημειώνονται πανελλήνια ρεκόρ στα 4×100μ μικτής ατομικής με 3.44.15, 4×100μ μικτής ομαδικής γυναικών με 4.15.16 και στα 200μ μικτής ατομικής της Κάτιας Σαρακατσάνη με 2.17.24.

1995: Η Αμερικανίδα Bonny Blair ανακοινώνει την αποχώρησή της από το πατινάζ μια ημέρα μετά τα 31α της γενέθλια. Στη συλλογή της έχει 5 χρυσά και 1 αργυρό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς αγώνες και 3 παγκόσμια ρεκόρ στα 500μ σπριντ.

1995: Μετά από απουσία 17 μηνών, ο Michael Jordan ξαναπαίζει με τους Bulls στο παιχνίδι εναντίον της Indiana που νικάει 97-103. Το διάστημα εκείνο δοκίμασε να παίξει επαγγελματικό μπέιζμπολ με την ομάδα των White Sox.

1990: Διοργανώνεται το πρώτο παγκόσμιο τουρνουά χόκεϊ επί πάγου γυναικών στην Οτάβα του Καναδά.

ΠΣΑΚ επισήμως

1989: Γίνεται η γενική συνέλευση και οι πρώτες αρχαιρεσίες που κατ’ ουσίαν επισημοποιούν τον ΠΣΑΚ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών). Πρόεδρος εκλέγεται ο Παναγιώτης Φασούλας και αντιπρόεδροι οι Μηνάς Γκέκος και Παναγιώτης Γιαννάκης.

1972: Οι LA Lakers κερδίζουν τους Golden State Warriors με 162-99 στη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του NBA.

1956: Οι Minneapolis Lakers κερδίζουν τους St. Louis Hawks με 133-75 στον δεύτερο αγώνα της Δυτικής Περιφέρειας δημιουργώντας ρεκόρ μεγαλύτερης διαφοράς πόντων (58) σε αγώνα playoff.

1954: Ο Joey Giardello κερδίζει με νοκ άουτ στον 7ο γύρο τον Willie Tory στον πρώτο έγχρωμο τηλεοπτικό αγώνα μποξ.

1949: Ο τζόκεϊ Willie Shoemaker κάνει το ντεμπούτο του ιππεύοντας τον “Waxahachie” στο Golden Gate Fields όπου τερματίζει πέμπτος.

1947: Πρώτη εκτός έδρας νίκη της Εθνικής Ελλάδος στο μπάσκετ, Τουρκία – Ελλάδα 30-34.

1938: Το BBC μεταδίδει τον πρώτο του αγώνα ράγκμπι Αγγλία – Σκωτία 16-21 στο Twickenhan για το Calcutta Cup.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News