Τι σημαίνει βέσπα, γατί δεν ονομάστηκε Ντόναλντ Ντακ κι ο Θανάσης Βέγγος

Ήταν στις 23 Απριλίου –σαν σήμερα- το 1946, ο Enrico Piaggio, γιος του Rinaldo Piaggio, ιδρυτή της Piaggio το 1884, της εταιρείας που κατασκεύαζε αρχικά ατμομηχανές, πατένταρε ένα «μοτοποδήλατο με ορθολογική πολυπλοκότητα οργάνων και στοιχείων, συνδεδεμένα με ένα πλαίσιο που καλύπτει τα μηχανικά μέρη».

Το αρχικό προϊόν θα είναι ένα scooter κατασκευασμένο από την Piaggio & Co στην Pontedera της Ιταλία, η οποία θα εξελιχθεί στην μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής δικύκλων στην Ευρώπη.

Το πρώτο πρωτότυπο, εξαιτίας του περίεργου σχήματός του, θα βαπτιστεί από τους εργάτες “Paperino”, δηλαδή ο ιταλός Donald Duck.

Ξηλεία, ατμομηχανές, αεροπλάνα και… Vespa

Όλα άρχισαν πολύ νωρίτερα. Ήταν το 1882, όταν ο Ενρίκο Πιάτζιο αγόρασε γη στο Σέστρι Πονέντε (Γένοβα) για να εγκαταστήσει μονάδα ξυλείας. Δύο χρόνια αργότερα, το 1884, ο 20χρονος γιος του, Ρινάλντο Πιάτζιο, ίδρυσε την Piaggio & C. Η εταιρεία κατασκευάστηκε αρχικά ατμομηχανές και σιδηροδρομικά βαγόνια αλλά το 1917, προς το τέλος του Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ρινάλντο Πιάτζιο στράφηκε στον στρατιωτικό τομέα. Κατ’ αρχάς, η εταιρεία παρήγαγε MAS αντι-υποβρύχια μηχανοκίνητα σκάφη, αεροπλάνα, υδροπλάνα στο πλαίσιο αδειοδότησης από τις Ansaldo, Macchi, Caproni και Dornier αλλά αργότερα προχώρησε σε οχήματα που κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τα σχέδια του Πιάτζιο.

Έχουμε φτάσει αισίως στο 1944 και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πλησιάζει. Προσβλέποντας στην οικονομική άνθηση που επρόκειτο να φέρει η ανοικοδόμηση της χώρας, ο Enrico Piaggio, γιος του Ρινάλντο, παραγγέλνει ένα όχημα που θα καθιστά δυνατή την αυτόνομη μετακίνηση των ανθρώπων. Το πρώτο εγχείρημα είναι ένα σκούτερ με πλαίσιο, σχεδιασμένο από τον Renzo Spolti. Το MP (Moto Piaggio), στις παραλλαγές του MP1 και MP5, είχε επονομαστεί Paperino (Donald Duck). Ο Enrico δεν πείθεται και ζητά από τον Corradino d’Ascianio να επανεξετάσει τον σχεδιασμό του. Έτσι, το 1945 προέκυψε το πρωτότυπο MP6 στο οποίο ενσωματώνονταν όλα τα καινοτόμα χαρακτηριστικά της αεροναυπηγικής. Έναν χρόνο αργότερα, ξεκινά η παραγωγή ενός δίτροχου οχήματος που έμελλε να γράψει ιστορία, της Vespa 98.

Ο Enrico Piaggio θα αλλάξει το όνομα σε «βέσπα», που στα ιταλικά σημαίνει σφήκα, όταν θα ακούσει τον θόρυβο της μηχανής του δεύτερου πρωτοτύπου.

Η βέσπα θα αφήσει εποχή και θα κατακτήσει ακόμα και τον ελληνικό κινηματογράφο. «Καλέ μου άνθρωπε ξέρεις από βέσπα;» ρωτά ο Θανάσης Βέγγος στην ταινία «Τρελός Παλαβός και Βέγγος». Ρωτά γιατί δεν ξέρει πως να σταματήσει. Λεπτομέρεια που δεν αλλάζει την ιστορία, είναι ότι στην ταινία δεν οδηγεί βέσπα… 

Ο θρίαμβος του Ηλιάδη

2011: Ο Ηλίας Ηλιάδης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο 22ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τζούντο που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη επικρατώντας του Ρώσου Κιρίλ Ντενίσοφ στον τελικό των 90 κιλών.

2000: Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του ΠΑΟ ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια στην Α1 όταν στον 5ο τελικό νικά τον Φιλαθλητικό με 3-1 και κάνει το 3-2. Είναι ο 9ος τίτλος στην ιστορία του συλλόγου στην Εθνική κατηγορία.

2000: Τρεις φίλαθλοι χάνουν τη ζωή τους από ασφυξία κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Λιβερία-Τσαντ (0-0) για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002. Το παιχνίδι συνεχίζεται κανονικά αφού κανένας στον αγωνιστικό χώρο δεν καταλαβαίνει τι γίνεται στις κερκίδες.

2000: Η Mai Nakomouna γίνεται η πρώτη κολυμβήτρια από την Ιαπωνία που καταρρίπτει παγκόσμιο ρεκόρ από το 1972 όταν για το Ιαπωνικό Πρωτάθλημα με χρόνο 28.67 κερδίζει στα 50μ ύπτιο σε 50άρα πισίνα.

1998: Η ΑΕΚ χάνει στον μεγάλο τελικό της Eυρωλίγκα στην Βαρκελώνη από την Κίντερ Μπολόνια με 44-58. Στον μικρό τελικό η Μπενετόν Τρεβίζο κερδίζει την Παρτιζάν Βελιγραδίου με 96-89. MVP της διοργάνωσης ανακηρύσσεται ο Zoran Savic. Είναι η έκτη συμμετοχή του Γιάννη Ιωαννίδη σε φάιναλ φορ.

1989: Ο Kareem Abdul Jabbar παίζει τον τελευταίο του αγώνα με τους LA Lakers. Σε 1.560 αγώνες σημείωσε 38.387 πόντους και μάζεψε 5.920 ριμπάουντ.

Με πεταλοκίνητο αεροπλάνο

1988: Ο 31χρονος Κανέλλος Κανελλόπουλος, πρωταθλητής της ποδηλασίας και ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ποδηλάτες πετά με πεταλοκίνητο αεροπλάνο, τον «Δαίδαλο», μάζας 32 κιλών, ξεκινώντας από το Ηράκλειο Κρήτης, πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος, καλύπτοντας μία διαδρομή 119χλμ από τις βόρειες ακτές της Κρήτης μέχρι τη Θήρα σε 3 ώρες και 54 λεπτά, επίδοση που δημιουργεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ αποστάσεως και διάρκειας πτήσεως με αεροσκάφος κινούμενο με μυική δύναμη, κάτι ανάλογο με τα φτερά που είχαν χρησιμοποιήσει και οι μυθικοί Δαίδαλος και Ίκαρος. Το ρεκόρ θα καταγραφεί στο Βιβλίο Γκίνες.

1977: Ο Τσέχος σκακιστής Vlastimil Hort δίνει αγώνα σιμουλτανέ (ταυτόχρονα παιχνίδια) σε 201 σκακιέρες και χάνει μόνο σε 10.

1962: Γλιτώνει ως εκ θαύματος ο Βρετανός οδηγός Stirling Moss από σοβαρό ατύχημα στην πίστα του Γκούντγουντ.

1954: Δύο νέοι κανόνες υιοθετούνται στο ΝΒΑ. Το χρονόμετρο 24” για το σουτ και το φράγμα των 6 φάουλ για κάθε ομάδα σε κάθε τέταρτο μετά το οποίο η αντίπαλη ομάδα έχει δικαίωμα για 2 ελεύθερες βολές.

1948: Παρουσία των πρώην και μετέπειτα πρωθυπουργών Νικολάου Πλαστήρα και Σοφοκλή Βενιζέλου, αλλά και του πρώην και μετέπειτα δημάρχου Αθηναίων Κώστα Κοτζιά, η Ελλάδα χάνει από την Τουρκία με 3-1 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο ελληνικής καταγωγής, Τούρκος διεθνής, Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδης, σκοράρει αλλά δεν πανηγυρίζει. Είναι γνωστό ότι φορούσε και έκανε τον Σταυρό του, όντας Χριστινανός Ορθόδοξος, ίσως ο μόνος που αγωνίστηκε με την Εθνική Τουρκίας.

1948: Ο Johnny Longden γίνεται ο πρώτος τζόκεϊ που φτάνει τις 3.000 νίκες όταν κερδίζει το Bay Meadows στο San Mateo της Καλιφόρνια.

Τελευταίο ματς για τον 21χρονο Άγγελο Μεσσάρη

1931: Ο Άγγελος Μεσσάρης σκοράρει δύο γκολ με κεφαλιά και ο Παναθηναϊκός ισοφαρίζει την ΑΕΚ που προηγείτο με 2-0. Είναι ο τελευταίος αγώνας του 21χρονου σκόρερ που θεωρείται το μεγαλύτερο προπολεμικό ποδοσφαιρικό ταλέντο και που μυστηριωδώς εγκαταλείπει το ποδόσφαιρο, πιθανόν για να συγκεντρωθεί στις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).

1927: Πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ (Άρσεναλ – Κάρντιφ).

1905: Ο Ηρακλής με την επωνυμία “Όμιλος Φιλομουσών”, δίνει στην Θεσσαλονίκη τον πρώτο του επίσημο ποδοσφαιρικό αγώνα.

1663: Το άθλημα του σκακιού παρουσιάζεται για πρώτη φορά στον τσάρο της Ρωσίας Αλέξιο τον Α’.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News