Ρομάν Αμπράμοβιτς: Στο μικροσκόπιο η έπαυλή του, ερωτική φωλιά του Ωνάση που αγόρασε ο Νιάρχος

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Στο μικορσκόπιο η έπαυλή του, ερωτική φωλιά του Ωνάση που αγόρασε ο Νιάρχος

Ο πύργος Chateau de la Croe στη Γαλλική Ριβιέρα που κατέληξε στα χέρια του Ρομάν Αμπράμοβιτς λόγω μίας απιστίας του Αριστοτέλη Ωνάση. 

Στο μικροσκόπιο της γαλλικής κυβέρνησης (και των οικονομικών αρχών διαχρονικά) βρίσκονται οι βίλες των Ρώσων ολιγαρχών στην Κυανή Ακτή, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ανάμεσά τους και ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι.

Το 2004 ο Ρομάν Αμπράμοβιτς αγόρασε από τους Φίλιππο και Σπύρο Νιάρχο τη μυθική έπαυλη στην Cap d’ Antibes της Κυανής Ακτής. Eίναι χτισμένη το 1927, σε βικτοριανό στιλ, από έναν Άγγλο αριστοκράτη και εκτείνεται σε 8 στρέμματα πευκοδάσους που καταλήγουν στη θάλασσα. Ο Δούκας του Ουίνδσορ και ο πρώην βασιλιάς Εδουάρδος ο Η’, κατοικούσαν εκεί. 

Ο Ρώσος μεγιστάνας δαπάνησε 40 εκ. ευρώ προκειμένου να εξασφαλίσει την ιδιοκτησία του πύργου της ιστορικής εφοπλιστικής οικογένειας. Σύμφωνα με τις φήμες, καταλυτικό ρόλο σε αυτό το deal, διαδραμάτισε η στενή φιλία της τότε συντρόφου του πρώην ιδιοκτήτη της Τσέσλι, Ντάρια Ζούκοβα με την κόρη του Φίλιππου Νιάρχου, Ευγενία. Το 2019, η πρώην σύζυγος του Αμπράμοβιτς, δύο χρόνια μετά το διαζύγιό τους, παντρεύτηκε στο Παρίσι τον εγγονό του Σταύρου Νιάρχου που ακούει στο όνομά του. 

Ο… άπιστος Αριστοτέλης Ωνάσης

Ωστόσο, το 1950, η εν λόγω βίλα άνηκε στον Αριστοτέλη Ωνάση. Η… ροπή του στην απιστία ήταν και ο λόγος που αναγκάστηκε να την πουλήσει στον Σταύρο Νιάρχο, αφού εκεί τον έπιασε επ’ αυτοφώρω σε ερωτικές περιπτύξεις η σύζυγός του Αθηνά Λιβανού με την καρδιακή της φίλη, Τζιν Ράϊλαντερ. 

Ο Ρώσους ολιγάρχης ξόδεψε στη συνέχεια 200 εκατομμύρια ευρώ ώστε να ανακοινήσει το κάστρο και να προσθέσει τις δικές του αισθητικές επιλογές στο χώρο. Αποτελείται από οκτώ σουίτες, δώδεκα υπνοδωμάτια, τρία σαλόνια, δύο τραπεζαρίες, μια πισίνα 15 μέτρων στην οροφή, έναν κινηματογράφο χωρητικότητας 20 ατόμων και σπα, ενώ οι βρύσες είναι από χρυσό 24 καρατίων. 

Οι «novarichs»

Σήμερα, είναι οι «novarichs», όπως αναφέρει το Paris Match, οι… νέοι πλούσιοι Ρώσοι, που έχουν τον έλεγχο αυτών των αρχοντικών της Belle Époque με θέα στη Μεσόγειο. Ανάμεσά τους, ο τραπεζίτης και παιδικός φίλος του Βλαντιμίρ Πουτίν, Μπόρις Ρότενμπεργκ,  ο μεγιστάνας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, Γκενάντι Τιμτσένκο και ο δισεκατομμυριούχος και άλλοτε μέλος της ρωσικής κυβέρνησης, Σουλεϊμάν Κερίμοφ, ισχυρός στα ορυχεία χρυσού. To Υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας υπολογίζει τον αριθμό των ακινήτων που κατέχουν οι Ρώσοι στην Κυανή Ακτή σε 3.000. Την ίδια ώρα, το Forbes αποκάλυψε τουλάχιστον 68 ακίνητα που ανήκουν σε 15 Ρώσους ολιγάρχες στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις, που εκτείνονται από το Κονέκτικατ έως τη Σαρδηνία. Σύμφωνα με τον υπολογισμό του Forbes, αυτά τα ακίνητα που ανήκουν έχουν συνολική αξία 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News