Όσκαρ 2022: Θρίαμβος του «CODA», τελετή με χαστούκια, Νονό και Ουκρανία

Όσκαρ 2022: Θρίαμβος του «CODA» της Σιάν Χέντερ – Τελετή μα άρωμα Ουκρανίας, Όσκαρ Α΄ ανδρικού ρόλου στον Γουίλ Σμιθ για τη «Μέθοδο Γουίλιαμς».

Το φιλμ χαμηλού προϋπολογισμού «CODA» της Σιάν Χέντερ, για την περίπλοκη ζωή μιας οικογένειας κωφών και της κόρης της, που έχει την ακοή της, έλαβε Όσκαρ καλύτερης ταινίας, διαψεύδοντας τα προγνωστικά ειδικών και συντρίβοντας αρκετά βαριά ονόματα που ανταγωνιζόταν.

Ο θρίαμβος του φιλμ αυτού, αγγλόφωνης διασκευής της γαλλικής επιτυχημένης ταινίας «La Famille Bélier», ήταν επίσης νίκη της Apple TV+, της πρώτης πλατφόρμας streaming που κατακτά Όσκαρ καλύτερης ταινίας.

Η σκηνοθέτρια Σιάν Χέντερ εξασφάλισε εξάλλου βραβείο καλύτερου προσαρμοσμένου σεναρίου, ενώ ο Τρόι Κότσουρ, κωφός εκ γενετής, έλαβε βραβείο Β΄ ανδρικού ρόλου.

Στη διάρκεια της λαμπερής βραδιάς εμφανίστηκαν ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο Αλ Πατσίνο και ο Ρομπερτ Ντε Νίρο με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την ταινία Ο Νονός.

Είχε και…. χαστούκια η τελετή. Εκνευρισμένος ο Γουίλ Σμιθ άκουσε τον Κρις Ροκ να αστειεύεται με τη σύζυγό του Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ. Είπε γι’ αυτή ότι θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει στο GI Jane 2 λόγω του ξυρισμένου κρανίου της. Η Πίνκετ Σμιθ υποφέρει από αλωπεκία. Ο Σμιθ τον χαστούκισε στη σκήνη. Κινηματογραφικό και καλά σκηνοθετημένο ή όχι, ουδείς γνωρίζει.

 

Ακολουθεί κατάλογος των σημαντικότερων διακρίσεων που μοιράστηκαν στην 94η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ της αμερικανικής ακαδημίας κινηματογράφου.

  • Καλύτερης ταινίας: «CODA»
  • Σκηνοθεσίας: Τζέιν Κάμπιον, «Η εξουσία του σκύλου»
  • Α΄ γυναικείου ρόλου: Τζέσικα Τσαστέιν, «The eyes of Tammy Faye»
  • Α΄ ανδρικού ρόλου: Γουίλ Σμιθ, «Η μέθοδος Γουίλιαμς»
  • Β΄ ανδρικού ρόλου: Τρόι Κότσουρ, «CODA»
  • Β΄ γυναικείου ρόλου: Αντριάνα ΝτεΜπόουζ, «Γουέστ Σάιντ Στόρι»
  • Καλύτερης ξένης ταινίας: «Drive my car» (Ιαπωνία)
  • Καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων: «Ενκάντο»
  • Καλύτερου ντοκιμαντέρ: «Summer of Soul»
  • Καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου: «Belfast»
  • Καλύτερου προσαρμοσμένου σεναρίου: «CODA»

Ενός λεπτού σιγή σε απότιση φόρου τιμής στην Ουκρανία, όπου εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, τηρήθηκε κατά τη διάρκεια της 94ης τελετής απονομής των βραβείων της αμερικανικής ακαδημίας κινηματογράφου στο Χόλιγουντ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης διακοπής του πάρτι του αμερικανικού κινηματογράφου, στις γιγαντοοθόνες προβάλλονταν μηνύματα που καλούσαν τους θεατές να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια, απαριθμώντας τις ανάγκες των Ουκρανών για βασικά είδη, ανάμεσά τους «τροφή», «ιατρική φροντίδα» και φάρμακα, ή ακόμη για «κουβέρτες». «Σας ζητάμε να βοηθήσετε την Ουκρανία με όποιο τρόπο μπορείτε», ανέφερε άλλο μήνυμα.
Όσκαρ Α΄ ανδρικού ρόλου στον Γουίλ Σμιθ για τη «Μέθοδο Γουίλιαμς»

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News