Λεξ: Ποιος είναι ο καλλιτέχνης που αγνοούν τα ραδιόφωνα και μάζεψε 20 χιλιάδες κόσμο στη Νέα Σμύρνη

Λεξ: Ποιος είναι ο καλλιτέχνης που αγνοούν τα ραδιόφωνα, αλλά μάζεψε 20 χιλιάδες κόσμο στη Νέα Σμύρνη.

Ο Αλέξης Λαναράς, στα 38του -γεννημένος στις 25 Σεπτεμβρίου 1984-, ευρύτερα γνωστός ως Λεξ, είναι Έλληνας καλλιτέχνης από την Θεσσαλονίκη. Δύσκολα θα ακούσετε γι’ αυτόν σε κάποιο ραδιόφωνο, ούτε πρόκειται να ακούσετε τραγούδι του στα ερτζιανά. Όμως το βράδυ της Κυριακής περισσότεροι από 20 χιλιάδες, 20άρηδες κατά κύριο λόγο, πήγαν στο γήπεδο του Πανιώνιου στη Νέα Σμύρνη και τον απόλαυσαν. Σε μια συναυλία που έγινε γνωστή από στόμα σε στόμα και μέσω του διαδικτύου.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 25 Σεπτεμβρίου 1984 και μεγάλωσε στην περιοχή του Φαλήρου. Ξεκίνησε αρχικά ως γκραφιτάς στους 2G (Good Guys) και το 1999 αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη μουσική, δημιουργώντας τα Βόρεια Αστέρια.

Με τα Βόρεια Αστέρια κυκλοφόρησαν 4 δίσκους προτού αποφασίσουν να χωρίσουν οι δρόμοι τους και να ακολουθήσει ο καθένας σόλο καριέρα. Ενδιάμεσα, είχε δημιουργήσει τα Ανάποδα Καπέλα μαζί με ένα άλλο μέλος των Βορείων Αστεριών, τον Μικρό Κλέφτη, κυκλοφορώντας το πρώτο τους άλμπουμ το 2007.

Το 2014 κυκλοφόρησε τον πρώτο σόλο δίσκο του με τίτλο Ταπεινοί και Πεινασμένοι, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από το Vice ως “ένα από τα πιο ‘real’ δείγματα του σύγχρονου ελληνικού hip hop”.

Το καλοκαίρι του 2019 πραγματοποίησε μια συναυλία στο θέατρο Πέτρας της Αθήνας, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 10 χιλιάδες θεατές. Οι στίχοι του Λεξ αφορούν πολλές φορές θέματα όπως η οικονομική κρίση, ενώ δεν λείπουν και οι αθλητικές αναφορές. 

Έχει τραγούδια όπως το «Μπόμπαν» και το «Varane», στο Intro του «Ταπεινοί και Πεινασμένοι» ακούγεται το περίφημο τετράστιχο: «Περίεργες ώρες Copa Libertadores/Την είδα να ποντάρω στη χειρότερη απ’ όλες/Γιάννη δώσε σημείο άσο χινάρι ή 2/Μετά φιλάω το δελτίο μπας και πάω ταμείο». Στο «Φράχτη» από το ίδιο άλμπουμ, λέει: «Στήσε το beat και τράβα μου μια κλωτσιά/Τσουλάω σα μπάλα στο “Μαρακανά”», ενώ στο τραγούδι «Διαστημόπλοια» από το «2xxx», αναφέρει: «Σκοράρω μες στη ζούγκλα πάω στο πέταλο και κλαίω/Σα μπαλαδόρος από το Μοντεβίδεο» και σ’ ένα από τα πιο πρόσφατα κομμάτια του το «Όχι Σήμερα» υπάρχει αναφορά στον Μάικλ Τζόρνταν: «Πώς κερδίζει ενώ λέει τα ίδια (έλα ντε)/Μεταξύ μας δεν νικιέται η αλήθεια/Δεν μιλάω εγώ μιλάν τα παιχνίδια/Μάικλ Τζόρνταν χωρίς τα δαχτυλίδια» και υπάρχουν και πολλά άλλα κομμάτια με τις ρίμες του να έχουν αθλητικό… χρώμα. 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News