HΠΑ: Πέθανε η Μαντλίν Ολμπράιτ

Σε ηλικία 84 ετών, πέθανε η Μαντλίν Ολμπράιτ, που υπήρξε η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσε η οικογένειά της, έπασχε από καρκίνο.

Η Ολμπράιτ ήταν η «σιδηρά κυρία» στην κυβέρνηση Μπιλ Κλίντον κατά τη δεύτερη θητεία του αμερικανού προέδρου. Υποστήριξε την επέκταση του ΝΑΤΟ, ενώ ήταν αυτή που πίεσε να παρέμβει η συμμαχία στα Βαλκάνια με την επιχείρηση «Allied Force» τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 1999.

Η Μαντλίν Ολμπράιτ προσπάθησε να μειώσει την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και υπερασπίστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο.

Γεννημένη στο Σμίχοφ της Πράγας στην πρώην Τσεχοσλοβακία, μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με την οικογένειά της. Ο πατέρας της ήταν ο διπλωμάτης Γιόζεφ Κόρμπελ. Η Ολμπράιτ έγινε Αμερικανίδα πολίτης το 1957.

Μετά το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια το 1975, εργάστηκε ως βοηθός του γερουσιαστή Έντμουντ Μάσκι πριν λάβει αξίωμα υπό τον Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Μετά την νίκη του Κλίντον στις προεδρικές εκλογές του 1992, διορίστηκε πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. Διατήρησε την θέση της μέχρι το 1997 που ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, θέση την οποία διατήρησε μέχρι την λήξη της θητείας του Κλίντον το 2001.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News