Angelo Moriondo - Το doodle της Google για τον εφευρέτη της μηχανής espresso - Το... λεξικό του καφέ

Η Google τιμά με το σημερινό της doodle τον Angelo Moriondo, εφευρέτη της μηχανή espresso, ανήμερα της εκατοστής εβδομηκοστής πρώτης επετείου από τη γέννησή του. Αν το πρωινό της Δευτέρας, 6 Ιουνίου 2022 ή όποια άλλη στιγμή σε οποιοδήποτε σημείο της γης, κάποιος απολαμβάνει έναν καφέ espresso, το χρωστά στον Ιταλό Angelo Moriondo.

Ο Moriondo γεννήθηκε στο Τορίνο στις 6 Ιουνίου -σαν σήμερα- 1851 (πέθανε στις 31 Μαΐου 1914). Ο Ιταλός εφευρέτης κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την παλαιότερη μηχανή espresso, το 1884.

Ο Angelo Moriondo καταγόταν από μια επιχειρηματική οικογένεια. Ο παππούς του είχε ιδρύσει εταιρεία παραγωγής λικέρ. την οποία συνέχισε ο πατέρας του, Τζιάκομο, ο οποίος αργότερα ίδρυσε τη γνωστή εταιρεία σοκολάτας «Moriondo and Gariglio» μαζί με τον αδελφό του, Agostino και τον ξάδερφό του, Gariglio.

Ο Angelo Moriondo αγόρασε το Grand-Hotel Ligure στο κέντρο της πόλης Piazza Carlo Felice και το American Bar στη Galleria Nazionale της Via Roma.

Χάλκινο μετάλλιο για τον Angelo Moriondo

Ο Moriondo παρουσίασε την εφεύρεσή του για την παραγωγή καφέ espresso στη Γενική Έκθεση του Τορίνο το 1884, όπου του απονεμήθηκε το χάλκινο μετάλλιο. Η μηχανή κατασκευάστηκε στην πραγματικότητα από έναν μηχανικό ονόματι Martina, που εργαζόταν υπό την άμεση επίβλεψη του εφευρέτη.

Η εφεύρεση στη συνέχεια επικυρώθηκε με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αφού κατοχυρώθηκε στο Παρίσι στις 23 Οκτωβρίου 1885. Τα επόμενα χρόνια, ο Moriondo συνέχισε να βελτιώνει την εφεύρεση.

Ο Moriondo δεν έβγαλε ποτέ την εφεύρεσή του σε μαζική βιομηχανική παραγωγή. Περιορίστηκε στην κατασκευή λίγων χειροποίητων μηχανών που συντηρούσε στις εγκαταστάσεις του.

Τα παρασκευάσματα του Espresso

Ο εσπρέσο αποτελεί στοιχείο-κλειδί του ιταλικού πολιτισμού. Ενδεχομένως κάποιος θέλοντας να τον παραγγείλοei να χρειαστεί λεξικό. Τι είναι ristretto, lungo ή macchiato. Κατά βάση, μιλάμε για έναν μεγάλο αριθμό παρασκευασμάτων:

  • Εσπρέσο ristretto («περιορισμένος»): Μικρότερος σε ποσότητα από το μονό εσπρέσο και με διακοπή πριν την πλήρη εκχύλιση.
  • Εσπρέσο lungo («επιμήκης») : Εσπρέσο τον οποίο αποκτούμε αφήνοντας να τρέξει περισσότερο νερό μέσω του φίλτρου της μηχανής (περίπου 1/3 του νερού περισσότερο). Όλο το νερό περνά στο φίλτρο.
  • Εσπρέσο all’ Americana ή Americano: Εσπρέσο στον οποίο προσθέτουμε ζεστό νερό, μερικές φορές σε ίσες αναλογίες ή χρησιμοποιώντας απλώς έναν κλασικό διηθητήρα.
  • Εσπρέσο long black: Εσπρέσο τον οποίο έχουμε προσθέσει σε ζεστό νερό (αντίθετα με τον εσπρέσο Americano) προκειμένου να διατηρηθεί η κρέμα.
  • Εσπρέσο corretto (υπό την έννοια του «διορθωμένου»): Καφές με λίγο λικέρ ή αυτομάτως γκράπα, ωστόσο ο μπαρίστας θα σας ρωτήσει ίσως ποιο αλκοόλ προτιμάτε (brandy, whisky…).
  • Εσπρέσο macchiato («κηλιδωμένος»): Καφές με λίγο αφρό γάλακτος.
    Φρέντο εσπρέσο macchiato: Καφές με λίγο κρύο γάλα.
  • Εσπρέσο con Panna: Καφές με χτυπημένη κρέμα στην επιφάνειά του.
  • Εσπρέσο Hag: Εσπρέσο ντεκαφεϊνέ (ονομασία προερχόμενη από τον πρώτο θεματοφύλακα της διαδικασίας του ντεκαφεϊνέ Kaffee HAG (Kaffee-Handels-AG), ο οποίος κατάγεται από τη Βρέμη).
  • Εσπρέσο schiumato: Καφές με περισσότερο αφρό.
  • Εσπρέσο in vetro: Καφές σ’ ένα μικρό ποτήρι.
  • Εσπρέσο macchiatone: Μεγάλος εσπρέσο macchiato.
  • Εσπρέσο mojito: Καφές στον οποίο προσθέτουμε φλούδα κίτρου ή λάιμ και φύλλα μέντας.
  • Εσπρέσο Caldo con ghiaccio: Ρίχνουμε στον καφέ ένα παγάκι, για να γίνει πιο δροσερός.
  • Εσπρέσο Amalfi: Καφές με μία φλούδα λεμονιού.
  • Εσπρέσο di capra: Καφές με κατσικίσιο γάλα (στη Σαρδηνία).
  • Εσπρέσο Miniveneziano: Μακρύς, σ’ ένα ποτήρι, macchiato, με λίγη σκόνη κακάο.
  • Εσπρέσο doppio («διπλός»): Μαύρος καφές, δυνατός και επιμήκης.
  • Εσπρέσο doppio in tazza grande: Διπλός καφές εσπρέσο σε μεγάλο φλιτζάνι.
  • Εσπρέσο latte (καφές με γάλα): Ένα μεγάλο μπολ με ζεστό γάλα και λίγο καφέ. Το συνηθισμένο, κλασικό, ιταλικό πρωινό. Γενικά, βουτάμε μέσα σ’ αυτό μικρά μπισκότα.
  • Εσπρέσο alla Nutella: Καφές με Nutella.
  • Χτυπημένος καφές: Εσπρέσο, ζάχαρη, βανίλια και παγωτό, τα οποία χτυπιούνται στο κοκτέιλ σέικερ ή στο απλό σέικερ.
  • Καπουτσίνο: Εσπρέσο σ’ ένα μεγάλο φλιτζάνι, με αφρό γάλακτος που περνάει από τον ατμό και λίγο κακάο.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News