Ολυμπιακός - Ο Μιλτιάδης Μαρινάκης, οι μετοχές και η άρνηση στον Κοσκωτά!

Ολυμπιακός: Ο Μιλτιάδης Μαρινάκης, οι μετοχές και η άρνηση στον Κοσκωτά! Ρετρό ιστορίες

Ήταν ξεχωριστή περίπτωση ο Μιλτιάδης Μαρινάκης. Αυτό ήταν το πρώτο σχόλιο όσων των γνώριζαν καλά, στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του σαν σήμερα -27 Απριλίου- το 1999 σε ηλικία 68 ετών.

Πειραιώτης παλαιάς κοπής, φυσικά Ολυμπιακός και μάλιστα φανατικός, ο Μιλτιάδης Μαρινάκης, πατέρας του σημερινού προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη, με την ίδια άνεση που στεκόταν στα μεγάλα σαλόνια, έπιανε και τα εργαλεία για να επισκευάσει κάποια ζημιά στο καράβι.

Δεν χωρούσαν ετικέτες και κοστούμια στον Μιλτιάδη Μαρινάκη, ο οποίος πέταγε από πάνω του τον τίτλο του εφοπλιστή και μαζί με απλούς ανθρώπους, φίλους του, απολάμβανε την παρέα στο καφενείο ή σε ένα μικρό ταβερνάκι.

Μαζί με τον Σταύρο Νταϊφά

Ο Ολυμπιακός ήταν μεγάλος έρωτας γι’ αυτόν. Το 1979 ήταν μέλος της ομάδας επιφανών εφοπλιστών που ανέλαβε τις τύχες της ομάδας ενώ πρόσφερε τα μέγιστα και από τη θέση του Γενικού Αρχηγού πανηγυρίζοντας πέντε πρωταθλήματα. Τότε η απόφαση ελήφθη στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Επικεφαλής ήταν ο Σταύρος Νταϊφάς και εκτός του Μιλτιάδη Μαρινάκη, στην εφοπλιστική ομάδα που ανέλαβε τον Ολυμπιακό ήταν οι Αντώνης Χανδρής, Μένης Καραγιώργης, Στάθης Γουρδομιχάλης, Νίκος Νομικός, Νίκος Λιβανός, Λουκάς Χατζηιωάννου, Ζαχαρίας Κρίτσας, Μίμης Κουτρουμπούσης.

Ο Μιτλιάδης Μαρινάκης και ο Λουκάς Χατζηιωάννου ήταν οι μόνοι που αντέδρασαν όταν οι υπόλοιποι παραχώρησαν τις μετοχές τους στον Γιώργο Κοσκωτά. Δεν πούλησαν το μερίδιό τους καθώς είχαν αντιληφθεί τι επρόκειτο να συμβεί. Επίσης, μαζί με τον Νίκο Ευθυμίου προσέφυγαν στα δικαστήρια όταν την ομάδα ανέλαβε ο Αργύρης Σαλιαρέλης χωρίς τελικά να καταφέρουν να σώσουν τον Ολυμπιακό από τα χέρια του.

Στον Ολυμπιακό η προσφορά του θεωρείται τεράστια σε πολλούς τομείς. Ακόμα και στην ανεύρεση ταλέντων καθώς αυτός ανακάλυψε τον Νίκο Βαμβακούλα και καθιέρωσε τον Νίκο Σαργκάνη.

Η πολιτική

Ασχολήθηκε με την πολιτική, αρχικά ως δημοτικός σύμβουλος Πειραιά και μάλιστα από το 1978 έως το 1986 πρώτος σε ψήφους. Από το 1985 και το 1989 εξελέγη βουλευτής στην Πρώτη Περιφέρεια Πειραιά και Νήσων με τη Νέα Δημοκρατία.

Γεννημένος στο Ηράκλειο Κρήτης, γιος του επιχειρηματία Αποστόλου Μαρινάκη μεγάλωσε σε εύπορη οικογένεια, η οποία διατηρούσε χυτήριο, από τα πιο γνωστά του νησιού. Βρισκόταν βόρεια από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, στην οδό Λοχαγού Μαρινέλη, στο Ηράκλειο. Κατασκεύαζαν καμπάνες για τις εκκλησίες του νησιού, όπως αυτές στην εκκλησία του Αγίου Μηνά και εκκλησίες της Σητείας, του Ρεθύμνου και των Χανίων. Είχαν και εξαγωγική δραστηριότητα στην Γαλλία, την Ιταλία και τις Δαλματικές Ακτές (Τεργέστη). Επίσης διέθετε εργαστήριο επισκευών πλοίων.

Μετά την γερμανική κατοχή η οικογένειά του καταστράφηκε οικονομικά. Κατά τη διάρκεια της κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ. Φοίτησε στην Σχολή Εμπορικού Ναυτικού και εργάστηκε για κάποιο χρονικό διάστημα στο μηχανουργείο του αδελφού του Θεμιστοκλή Μαρινάκη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 εγκαταστάθηκε στον Πειραιά και εργάστηκε στον τομέα των επισκευών πλοίων.

Το πρώτο του πλοίο

Το 1970 ίδρυσε την εταιρεία “Vanimar” αποκτώντας παράλληλα το πρώτο του πλοίο. Δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της ναυτιλίας μέχρι και τον θάνατό του, αυξάνοντας σημαντικά τον στόλο του.

«Από 14 ετών, ο πατέρας μου με έπαιρνε μαζί του σε βαπόρια, σε drydocks, σε φορτο-εκφορτώσεις στο Bristol, στο Rotterdam, το Αμβούργο, την Αμβέρσα. Έτσι περνούσαμε πολύ χρόνο μαζί, ταξιδεύαμε, συζητούσαμε και απορρόφησα την ουσία της δουλειάς», έχει πει για τον πατέρα του ο σημερινός πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης. Τον έπαιρνε μαζί του και στους αγώνες του Ολυμπιακού, την άλλη μεγάλη αγάπη και των δύο.

Από τον Ιούνιο του 2020, στο αμερικανικό Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο λειτουργεί η Έδρα “Μιλτιάδη Μαρινάκη για την Νεοελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό”.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News