Στέφανος Τσιτσιπάς: Βλέπουμε το κενό στην απόδοση και χάνουμε την ουσία…

Στέφανος Τσιτσιπάς: Βλέπουμε το κενό στην απόδοση και χάνουμε την ουσία, αφού ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι ένας από τους κορυφαίους τενίστες στο χώμα και λίγοι μπορούν να τον κερδίσουν σε αυτό!

Ο Δημήτρης Οικονόμου εξηγεί πως το να κοιτάζει κάποιος μόνο τα κενά απόδοσης του Τσιτσιπά οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα, αφού ο Στέφανος είναι ένας από τους καλύτερους τενίστες στο χώμα!

Ο προημιτελικός με τον Σβάρτσμαν έβγαλε στην επιφάνεια ξανά τη… διπλή προσωπικότητα του Στέφανου Τσιτσιπά. Ένας τενίστας με τρομερό ταλέντο, ικανός να βάλει ο ίδιος εμπόδια στον εαυτό του, όταν παρουσιάζει κενά διαστήματα στο παιχνίδι του ή το μυαλό του αποσπάται από το ίδιο το τένις.

Όλο αυτό βέβαια άφησε στην άκρη το σημαντικότερο κομμάτι της πίτας, πως ο Τσιτσιπάς δηλαδή είναι από τους καλύτερους τενίστες στο χώμα και πολύ λίγοι (λέγε με Ναδάλ, Τζόκοβιτς) μπορούν να τον σταματήσουν ακόμα και αν η κούρασή του ρίξει το δικό του επίπεδο.

Ένας εξ αυτών μπορούσε να είναι ο Σάσα Ζβέρεφ υπό προϋποθέσεις, αλλά στο Μόντε Κάρλο ο πρίγκιπας είναι Έλληνας. Ο Ζβέρεφ έχει το ύψος ώστε να ανταποκριθεί σε αυτήν την υψηλή αναπήδηση και το topspin του Τσιτσιπά στο χώμα, που γίνεται όλο και δυσκολότερη όταν την ευνοούν οι συνθήκες.

Η χωμάτινη περίοδος που διεξάγεται εν μέσω αρκετά υψηλών θερμοκρασιών και του ήλιου (έπαιξε ρόλο το βραδινό παιχνίδι απέναντι στον Σβάρτσμαν) βοηθάει τον Έλληνα τενίστα, όπως και τον Ναδάλ όλα αυτά τα χρόνια που κυριάρχησε σε Παρίσι, Μόντε Κάρλο και τόσα άλλα τουρνουά.

Ο Τσιτσιπάς στη δράση, ο Ζβέρεφ στην αντίδραση

Το ηλιόλουστο, λοιπόν, απόγευμα αυτό στο Μόντε Κάρλο, ο Στέφανος ήταν πιστός στο πλάνο του και όταν το πρώτο του σερβίς μας έκανε την τιμή, η πλάστιγγα έγειρε για τα καλά.

Οδήγησε τον Ζβέρεφ σε αρκετά λάθη από τη βασική γραμμή, σταθεροποίησε το backhand το οποίο και προστάτευσε επιστρατεύοντας το slice, με σκοπό να μετακινήσει κάθετα τον Γερμανό, που στάθηκε αρκετά πίσω από τη βασική γραμμή στο κορτ και να κρατήσει χαμηλά την μπάλα ώστε να αποφύγει τις φλατ επιθέσεις του.

Όσο για το forehand, ένα χτύπημα που χρησιμοποιεί 9/10 φορές μετά το πρώτο του σερβίς, ήταν εκεί για να… ολοκληρώσει τη ζημιά, αφήνοντας τον αντίπαλό του απλά να αντιδρά και να κυνηγάει στο σκορ, εκμεταλλευόμενος τα δικά του λάθη και… κενά στο σερβίς του!

Σχεδόν ένας χρόνος χωρίς τίτλο για τον Τσιτσιπά είναι πολύ μεγάλο διάστημα

Τα κέρδη από το Μόντε Κάρλο είναι πολλαπλά και πολυεπίπεδα για το στρατόπεδο του Τσιτσιπά. Απέκλεισε με κλιμακωτή δυσκολία καλούς τενίστες στο χώμα (Φονίνι, Τζέρε, Σβάρτσμαν), πήρε άλλη μία νίκη απέναντι σε έναν εκ των βασικών του αντιπάλων (Ζβέρεφ) και είναι εκεί τη στιγμή που οι υπόλοιποι… λείπουν.

Μεντβέντεφ δε γνωρίζουμε αν θα δούμε ως το Παρίσι, αλλά ο Ρώσος δεν τα καταφέρνει και πολύ καλά ούτως ή άλλως. Ναδάλ και Τζόκοβιτς έχουν να τα βγάλουν πέρα με την αγωνιστική ανετοιμότητα για διαφορετικούς λόγους, όμως έχουν την εμπειρία να διαχειριστούν αυτές τις καταστάσεις.

Σε όλο αυτό το μεσοδιάστημα ως το Roland Garros ο Τσιτσιπάς κάνει συλλογή από νίκες που του φουσκώνουν τα πανιά της ψυχολογίας και δεδομένα θα βοηθήσουν στο να γίνει το παιχνίδι του πιο λείο, αποφεύγοντας το ρόλερ-κόστερ συναισθημάτων για τη συνέχεια.

Άλλωστε το θέμα είναι να βρίσκεσαι στα μεγάλα ραντεβού, επιδεικνύοντας σταθερότητα που από τη Next Gen λείπει και όσο συγκρίνονται με τους big-3 θα… λείπει περισσότερο. Ο Στέφανος ήταν «παρών» σε μεγάλα ραντεβού, είχε το πρόβλημα με τον αγκώνα αλλά η ανομβρία των τίτλων τον αφήνει μακριά από πανηγυρισμούς κοντά έναν χρόνο (Μόντε Κάρλο και Λυόν πέρσι). Για την ποιότητά του είναι τεράστιο το χρονικό διάστημα αυτό και ο αυριανός τελικός με τον Νταβίντοβιτς Φοκίνα αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προσθέσει repeat στο Πριγκιπάτο, αφού ο ίδιος νιώθει καλά…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News