Roland Garros: Στέφανε, ήρθε η ώρα σου!

Roland Garros: Στέφανε Τσιτσιπά ήρθε η ώρα σου για έναν major τίτλο, κόντρα στους Ναδάλ, Τζόκοβιτς, Αλκαράθ!

Ο Δημήτρης Οικονόμου σχολιάζει πως τα πάντα μοιάζουν ιδανικά για να φτάσει ο Στέφανος Τσιτσιπάς -τουλάχιστον- στον τελικό και γιατί όχι ως το τρόπαιο του Roland Garros!

Στο Roland Garros του 2020 που διεξήχθη τον Οκτώβριο, ο Στέφανος Τσιτσιπάς (πρεμιέρα απόψε το βράδυ στις 21:45 με τον Μουζέτι) κατάφερε να φτάσει ως τον ημιτελικό. Το 2-0 σετ έμοιαζε με εμπόδιο ανυπέρβλητο, όμως ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν ήταν τελικά ικανός να κλείσει εύκολα τη βραδιά. Ο Στεφ επιστρέφει και ισοφαρίζει τα σετ, αλλά ένα πρόβλημα τραυματισμού ένεκα της υπερπροσπάθειας και της κόπωσης δεν του επιτρέπει να διεκδικήσει το πέμπτο και λυγίζει.

Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα καταφέρνει να κάνει το βήμα παραπάνω, να φτάσει ως τον τελικό του Roland Garros αποκλείοντας στο διάβα του τους Μεντβέντεφ και Ζβέρεφ. Αυτήν τη φορά έχει αυτός το προβάδισμα με 2-0 στον τελικό, αλλά ο Τζόκοβιτς σαν άλλος Μπρους Γουίλις, αποδεικνύεται «πολύ σκληρός για να πεθάνει» και ανατρέπει την εις βάρος του κατάσταση. Έκτοτε ο Τσιτσιπάς δεν έχει φτάσει ποτέ τόσο κοντά σε ένα Grand Slam, παρά μονάχα σε ημιτελικό, αυτόν της Αυστραλίας που ήρθε περισσότερο ως υπέρβαση μετά την εγχείρησή του στον αγκώνα.

Πλέον, 19 μήνες μετά από τον εκείνον ημιτελικό του στο Παρίσι, ο Τσιτσιπάς μπαίνει στο τουρνουά κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Αποτελούσε ήδη ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης, κουβαλώντας ένα τρόπαιο (Μόντε Κάρλο), έναν τελικό (Ρώμη), έναν ημιτελικό (Μαδρίτη) αλλά και τον χαμένο προημιτελικό της Βαρκελώνης, όπου αναγκάστηκε να δώσει δύο ματς την ίδια μέρα, στα τουρνουά προετοιμασίας του.

Η κλήρωση του Τσιτσιπά ανοίγει τον δρόμο για τον τελικό του Roland Garros

Η θέση του στο τουρνουά ισχυροποιήθηκε ακόμα περισσότερο μετά την κλήρωση της περασμένης Πέμπτης. Ναδάλ, Τζόκοβιτς, Αλκαράθ, Ζβέρεφ βρέθηκαν όλοι στην απέναντι πλευρά του ταμπλό, αφήνοντας τον Τσιτσιπά παρέα μονάχα με τον Μεντβέντεφ, του οποίου οι επιδόσεις στο χώμα, πολλώ δε μάλλον φέτος, δεν έχουν καμία σχέση με όσα μπορεί να κάνει στα σκληρά κορτ.

Με τα παραπάνω ως δεδομένα, ο Τσιτσιπάς θέλει να έχει αγωνιστικά τη δική του εξέλιξη. Για να το πετύχει χρειάζεται να πατήσει στο μονοπάτι που ο ίδιος χάραξε και γνωρίζει την τελευταία διετία. Όποιος δεν πατά στις δικές του εμπειρίες χαρακτηρίζεται από την στασιμότητα και αυτός δεν είναι ο δρόμος του Στεφ. Ο δικός του αστερισμός δεν είχε την «έκρηξη» του Κάρλος Αλκαράθ, αλλά σταθερά βήματα προόδου -με τις φυσιολογικές μεταπτώσεις- από το καλοκαίρι του 2018 όταν κέρδισε τον Τζόκοβιτς στον Κανάδα έως σήμερα.

Σαφώς η εξέλιξη αυτή δεν είναι απαραιτήτως συνυφασμένη με τον τίτλο στο Παρίσι. Μπορεί να βελτίωσε σταδιακά τις επιτυχίες του από τον ημιτελικό του ’20, στον τελικό του ΄21, όμως με τα τρόπαια στο τένις κανείς -πέραν των big3- δεν έχει συμβόλαιο. Για αυτόν ο στόχος θα πρέπει να αποτελεί η επανάληψη του περσινού κατορθώματος ως το τέλος, να παίξει δηλαδή και τα επτά παιχνίδια που χρειάζεται, αφού ο τελικός αποτελεί μία εντελώς διαφορετική ιστορία. Το μεγαλύτερο ζήτημα όλων είναι να βρίσκεται εκεί. Άλλωστε τα νούμερα των big-3 με αυτόν τον τρόπο γιγαντώθηκαν. Φέντερερ, Ναδάλ και Τζόκοβιτς πέραν από το ταλέντο και τη δουλειά τους, είχαν το μεντάλιτι να υπερπηδούν τα εμπόδια για να παίζουν τις πιθανότητές τους στο τελευταίο παιχνίδι με φόντο τον τίτλο. Έχουν χάσει τελικούς, έχουν κερδίσει πολλούς περισσότερους όμως σταθερά και πάντα βρισκόταν εκεί, να δίνουν το παρών στα μεγάλα ραντεβού.

Το ότι ο Στεφ αποτελεί έναν από τους καλύτερους παίκτες στο χώμα, ένεκα της ιδιαιτερότητας των χτυπημάτων του, κυρίως του forehand με το βαρύ top spin και την υψηλή αναπήδηση το έχουμε αναλύσει διεξοδικά πριν καν την έναρξη της χωμάτινης περιόδου στο Μόντε Κάρλο. Καλείται πλέον να αποκτήσει όσους βρεθούν στο διάβα του και να φτάσει ξανά σε έναν τελικό Grand Slam διοργάνωσης.

Το μονοπάτι του Τσιτσιπά στο Roland Garros

1R Μουζέτι

2R Πούιγ

3R Έβανς

4R Σαποβάλοφ/Ντε Μινόρ

QF Ρούουντ

SF Ρούμπλεφ/Μεντβέντεφ

F Ναδάλ/Τζόκοβιτς/Ζβέρεφ/Αλκαράθ

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι εάν ο Τσιτσιπάς φτάσει ως τον τελικό θα είναι φαβορί για παράδειγμα -ακόμα και με αυτόν- τον Τζόκοβιτς ή τον Ναδάλ. Ο τελικός της Ρώμης προ εβδομάδας ήταν και ένα ισχυρό πλήγμα στην ψυχοσύνθεση όσων θέλουν και έχουν βάλει στόχο την αποκαθήλωση του Σέρβου (και του Ισπανού).

Παρόλα αυτά για τον Τσιτσιπά το φετινό Roland Garros αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, δεδομένα την καλύτερη που είχε ως τώρα στην καριέρα του, για να φτάσει σε έναν major τίτλο. Ειδικότερα από τη στιγμή που στην απέναντι πλευρά του ταμπλό θα αλληλοεξεδουτερωθούν και οι μπαταρίες θα αδειάσουν από τον πιθανό «εμφύλιο» Ναδάλ – Τζόκοβιτς στον προημιτελικό και έπειτα.

Αυτό όμως είναι ένα πρόβλημα της απέναντι πλευράς του ταμπλό. Άλλωστε ο Έλληνας τενίστας θα είχε έτσι και αλλιώς το πλεονέκτημα όσο τα παιχνίδια μεταξύ αυτών μεγαλώνουν σε διάρκεια και γίνονται πιο physical, αφού το ημερολόγιο δείχνει Μάιο του ’22! Για να πετύχει όμως αρκεί πρώτα να… μετατοπίσει τα μάτια του στον στόχο και όχι στα εμπόδια. Ναι, ο Ναδάλ στο Roland Garros είναι απόλυτος κυρίαρχος με 13 τίτλους και πάντα θα είναι φαβορί ανεξαρτήτως των τραυματισμών του (δε φάνηκε να τον επηρεάζουν στην πρεμιέρα με τον Τόμπσον) στα τουρνουά προετοιμασίας. Ο Τζόκοβιτς δείχνει σιγά-σιγά να συνέρχεται από την απραξία, όμως μόνο άτρωτος δε δείχνει, ενώ ο Αλκαράθ καλείται να δώσει διαπιστευτήρια σε best of five παιχνίδια όντας πλέον ένα εκ των φαβορί.

Με αυτά και μ’αυτά, για τον Τσιτσιπά η πρόκριση στον τελικό ενέχει ένα «πρέπει», αλλά οι ματιές στο «Κύπελλο των Σωματοφυλάκων» φέτος δεν… πρέπει να είναι κρυφές!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News