Ολυμπιακός: Το δώρο της ΑΕΚ και η διαχείριση της πίεσης

Τελευταία φορά που οι δύο «αιώνιοι» διεκδίκησαν τρόπαιο σε μονό τελικό ήταν το 2013 στο Ελληνικό (και πάλι για το κύπελλο) ενώ σε τελικούς πρωταθλήματος το 2018 καθώς από την επόμενη χρονιά και για μια τριετία οι Ερυθρόλευκοι είχαν αποχωρήσει με τον εθελούσιο υποβιβασμό τους.

Συνεπώς και μόνο που μετά από μια τετραετία θα δούμε δύο εκ των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης (έστω λίγο παλαιότερα) να μονομαχούν σε έναν τελικό και μάλιστα φάιναλ φορ είναι ιδιαίτερα ελκυστικό.

Και συνάμα συλλεκτικό καθώς για πρώτη φορά Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα βρεθούν αντίπαλοι σε έναν τελικό σε φάιναλ φορ κυπέλλου. Από δύο κύπελλα έχουν κατακτήσει και οι δύο στη δεκαετία που είχαμε φάιναλ φορ, ποτέ όμως δεν πήγαν και οι δύο στον τελικό την ίδια χρονιά. Όπως και θα παίξουν για πρώτη φορά στην ιστορία των μεταξύ τους ντέρμπι τελικό εκτός Αττικής.

Στα χαρτιά πολλοί θεωρούν φαβορί τον Ολυμπιακό, αλλά θα θυμίσουμε ότι το ίδιο τον έχριζαν και στον τελευταίο τελικό κυπέλλου (κατά σύμπτωση στο ίδιο γήπεδο στα Δύο Αοράκια) που έπαιξε το 2018 και η ΑΕΚ στέφθηκε κυπελλούχος.

Ενώ και πάλι στο Ηράκλειο την επόμενη χρονιά ο Παναθηναϊκός έφτυσε αίμα για να νικήσει τον ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ (2020) τον Προμηθέα.

Η μήπως δεν ήταν φαβορί στην έδρα του (και με κόσμο) στον αγώνα του πρωταθλήματος εφέτος ο Ολυμπιακός αλλά είδε τον Παναθηναϊκό να επιστρέφει απο το -14 και να φεύγει με ένα μεγάλο διπλό ;

Συνεπώς πρώτα οι ίδιοι στον Ολυμπιακό δεν θα πρέπει να επιτρέψουν ούτε λεπτό στους εαυτούς τους να πιστέψουν ότι έχουν προβάδισμα και αν το καταφέρουν αυτό θα είναι το πρώτο τους «καλάθι» στον τελικό.

Η πίεση είναι – σχεδόν όλη – στην πλευρά των Ερυθρολεύκων που έχουν να πανηγυρίσουν τίτλο από το 2016 και κύπελλο από το 2011 απουσιάζοντας όπως είπαμε την τελευταία τριετία ουσιαστικά.

Άρα η διαχείριση αυτής της πίεσης (και εάν επιτευχθεί σε τι βαθμό) είναι ένα από τα σημαντικότερα «κλειδιά» του τελικού και θα παίξει κομβικό ρόλο.

Ο Παναθηναϊκός, η ευρωπαϊκή χρονιά του οποίου στράβωσε από νωρίς και άσχημα, βρίσκεται στην καλύτερη αγωνιστική του κατάσταση από την αρχή της περιόδου, με την ψυχολογία στα ύψη μετά την πρώτη εκτός έδρας νίκη στην Ευρωλίγκα μετά από τόσους μήνες και με συγκεκριμένους παίκτες (Ουάιτ, Εβανς και Μέικον) να βρίσκονται στο τοπ της απόδοσής τους.

Την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός προσπαθεί να επανέλθει στην προ κορονοϊού φόρμα του, αποκορύφωμα της οποίας ήταν η επιβλητική νίκη στο ΟΑΚΑ για την Ευρωλίγκα επί του τριφυλλιού με 19 πόντους διαφορά.

Από εκεί και πέρα η ομάδα δεν έχει ξαναφτάσει σε αυτό το επίπεδο και ακόμα και στον χθεσινό ημιτελικό με τη «μισή» ΑΕΚ (οριακά με δεκάδα και με δύο έφηβους μέσα σε αυτήν αλλά και χωρίς Ανγκόλα και τέσσερα γκάρντ, τους Ράουτινς, Παππά,  Λάνγκφορντ, και Κόνιαρη) έπαιξε κοντά στα στάνταρ της μόλις ένα δεκάλεπτο (το 3ο).

Η ΑΕΚ ουσιαστικά έκανε ένα μεγάλο δώρο στον Ολυμπιακό, όπως βέβαια και ο Προμηθέας στον Παναθηναϊκό (ζορίζοντάς τους) και απομένει να δούμε ποιος θα το ξετυλίξει πρώτος για να το χρησιμοποιήσει ως μάθημα στον τελικό.

Η ευστοχία από την περιφέρεια και ο έλεγχος των ριμπάουντ είναι επίσης σημαντικότατα στοιχεία για τους Πειραιώτες σε ένα μεγάλο ντέρμπι όπου ο αντίπαλός τους θα επιχειρήσει να τους ρίξει…ταχύτητα και να παίξει με το μυαλό και συνάμα με την ψυχολογία τους Όπως δηλαδή έκανε η ΑΕΚ με τη μόνη διαφορά ότι οι Πράσινοι έχουν και άλλο ρόστερ και με πολύ περισσότερες (και ποιοτικότερες) λύσεις.

Στους τελικούς μιλάνε οι μεγάλοι στάρ και δόξα τω Θεώ και οι δύο αντίπαλοι έχουν πληθώρα.

Οι Πειραιώτες όσα παιχνίδια έχουν πάρει εφέτος, και αναφερόμαστε στο πιο δύσκολο επίπεδο (Ευρωλίγκα) ακόμα και σε αυτά που έφτασαν ψηλά το σκορ, όλα ξεκίνησαν από την άμυνα τους και μόνο εάν εφαρμόσουν – σωστά – την ίδια συνταγή για 40 λεπτά θα έχουν ένα μικρό προβάδισμα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News