ΚΟΕ: Χουβαρνταλίκια της Ομοσπονδίας Κολύμβησης με τα λεφτά των γονιών

Η νυν διοίκηση της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας εκλέχτηκε με λάβαρο την ανατροπή των στεγανών και τη διόρθωση των λαθών της προηγούμενης… αιώνιας ηγεσίας του Δημήτρη Διαθεσόπουλου. 

Η αλήθεια είναι ότι της έλαχε μια δύσκολη περίοδος με κλειστά κολυμβητήρια λόγω κορωνοϊού και μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Όπως πραγματικότητα είναι ότι έχει στις τάξεις πέντε ολυμπιακά και ένα μη ολυμπιακό σπορ, κάτι το οποίο, βέβαια, ήταν γνωστό στους διοικούντες από την προεκλογική περίοδο.

Τα προβλήματα που προκαλούν οι οικονομικές δυσκολίες και ο μεγάλος όγκος αθλητών και υποχρεώσεων σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν πρέπει να μετακυλήσουν στους γονείς.

Σε αντίθεση με μια άλλη μεγάλη ομοσπονδία με πολλά δελτία και πλείστες υποχρεώσεις, τον ΣΕΓΑΣ, η ΚΟΕ έχει εφαρμόσει εδώ και λίγα χρόνια την πληρωμή παραβόλου από πλευράς των σωματείων, για να μετέχουν οι αθλητές στους αγώνες. Τα σωματεία με τη σειρά τους ζητούν το παράβολο από τους γονείς, που ούτως ή άλλως ματώνουν για να μπορεί το παιδί τους να αθλείται. Και μη φανταστείτε ότι τα έξοδα είναι λίγα όταν η μηνιαία συνδρομή για δύο παιδιά μπορεί να ξεπεράσει τα 150 ευρώ και ένα αγωνιστικό μαγιό κοστίζει πάνω από 350 ευρώ!

Το χαράτσι του Διαθεσόπουλου

Η διοίκηση Διαθεσόπουλου επέβαλε ένα επιπλέον χαράτσι 3 ευρώ για κάθε συμμετοχή κολυμβητή σε διασυλλογικό αγώνα με διοργανωτή σωματείο. Έτσι, με τσαμπουκά! Αν δηλαδή το κόστος ήταν 15 ευρώ, ανέβαινε στα 18 με τα 3 ευρώ να διατίθενται υπέρ του ταμείου της ΚΟΕ. Ελάχιστα σωματεία διαμαρτυρήθηκαν και οι φωνές των «χορηγών»-γονιών πνίγηκαν στη βουβαμάρα των φιλοκυβερνητικών συλλόγων.

Η νέα διοίκηση Γιαννόπουλου, όχι μόνο δεν κατήργησε αυτό το χαράτσι, όχι μόνο δε μείωσε το υπερβολικό ποσό των 110 ευρώ για κάθε μεταγραφή παιδιού άνω των 13 ετών, αλλά είχε τη φαεινή ιδέα ενόψει τη τελικής φάσης των πανελληνίων πρωταθλημάτων κατηγοριών (13-16 Ιουλίου) που θα διεξαχθούν στο ΟΑΚΑ, να ζητήσει από τα σωματεία της πρωτεύουσας, δηλαδή από τους γονείς, να καλύψουν τα έξοδα των συλλόγων της επαρχίας!

To χαράτσι του Γιαννόπουλου

Η πρόθεσή της διοίκησης της ΚΟΕ έγινε γνωστή στα σωματεία και στους γονείς που ξεσηκώθηκαν ακούγοντας ότι θα κληθούν να πληρώσουν 120-150 ευρώ! Αν τα βάλετε κάτω, για τους πολύτεκνους γονείς δεν θα έφτανε ένας μηνιαίος μισθός για να πάρουν μέρος τα παιδιά τους στον σημαντικότερο αγώνας τη χρονιάς!

Άμεσα άρχισαν να δυναμώνουν οι φωνές διαμαρτυρίας από τους γονείς, ενώ τα σωματεία τήρησαν και πάλι στάση Ποντίου Πιλάτου. Με την τακτική της η ΚΟΕ κατάφερε να ξεσηκώσει τον βασικό χορηγό της (τους γονείς…), αλλά και να χωρίσει την Ελλάδα στα δύο (Αθήνα-Περιφέρεια) με τα σχόλια και τις διαμάχες στα social media, να δίνουν και να παίρνουν. Από πολλούς ακούστηκε ότι δεν δύνανται οικονομικά (ή δεν θέλουν υπό αυτές τις εκβιαστικές συνθήκες) να επιτρέψουν το παιδί τους να αγωνιστεί στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Επερώτηση στη Βουλή και «μείωση» του κόστους

Η υπόθεση έφτασε στη Βουλή με επερώτηση, για να ανακοινώσει τελικά σήμερα (30/6) η ΚΟΕ ότι το παράβολο συμμετοχής θα είναι 30 ευρώ, έναντι των 20 ευρώ που ζήτησε στην πρώτη φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος την περασμένη εβδομάδα. Σε αυτό το ποσό προσθέστε και τα 5 ευρώ ανά αγώνισμα (κάθε αθλητής δικαιούται να αγωνιστεί μέχρι τρία, εφόσον έχει το σχετικό όριο) που χρεώνει στάνταρ η ΚΟΕ σε κάθε διοργάνωση, και φτάνουμε στα 45 ευρώ. Δηλαδή μια οικογένεια με δύο παιδιά θα δώσει 90 ευρώ, συν τα 40 της πρώτης φάσης, σύνολο 130!

Την ίδια ώρα στην ανακοίνωσή της για το παράβολο, η ΚΟΕ αναφέρει ότι θα συμβάλει στα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των αθλητών της Περιφέρειας με το ποσό των 60 ευρώ και δεν θα ζητήσει από αυτούς παράβολο συμμετοχής. Δηλαδή κάνει τον χουβαρντά με τα χρήματα των γονιών της Αττικής. 

https://koe.org.gr/uploads/docs/scan20220630140405770-6a4a1.pdf

Τεχνηέντως όλο αυτό το διάστημα, στην προκήρυξη της αγωνιστικής σεζόν, που αναρτήθηκε αφού είχε ξεκινήσει η χρονιά, δεν ανεφερόταν πουθενά το ακριβές ποσό του παραβόλου συμμετοχής.

Για να ανακεφαλαιώσουμε, η Ομοσπονδία, που σημειωτέον επιχορηγείται από το κράτος για να διοργανώνει τα πανελλήνια πρωταθλήματα, έκανε, τυπικά, πίσω στην παράλογη απαίτησή της, αλλά ενεργώντας πονηρά, αύξησε το ποσό συμμετοχής των αθλητών. Αλλιώς ακούγονται τα 150 ευρώ και αλλιώς τα 30, αν και στην ουσία το ποσό είναι μεγαλύτερο. Είναι θέμα marketing και σίγουρα όχι καλής διοίκησης, που υποτίθεται θα έμπαινε στα πράγματα με φρέσκιες ιδέες και «άκρες» για να φέρει νέες χορηγίες στα αθλήματά της.

Ο αθλητισμός όμως, ειδικά στις ηλικίες κάτω των 18 ετών, είναι αγαθό και όχι προϊόν οικονομικής και ανθρώπινης εκμετάλλευσης. 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News