Φίλιππος Βέροιας: Η πτώση που πληγώνει μια πόλη και ένα άθλημα

Στα ριζά του Βερμίου, εκεί που «σβήνει» ο πολύχρωμος, πολύκαρπος κάμπος της Ημαθίας, υψώνεται η Βέροια μια πανέμορφη πόλη, με μεγάλη ιστορία και μια ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα λατρεία για το χάντμπολ.

Η Βέροια ήταν από τις πρώτες πόλεις που αγκάλιασαν αυτό το.. περίεργο άθλημα που παίζεται με τα χέρια, όταν πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1977. Άμεσα στήθηκε για να καλλιεργήσει το σπορ ο Φίλιππος, όνομα διόλου τυχαίο, αφού οι μακεδονικοί τάφοι απέχουν ένα… τσιγάρο δρόμο από την πόλη.

Πρωταθλήματα και κύπελλα και ευρωπαϊκές πορείες

Τη δεκαετία 1986-1995 ο Φίλιππος πέτυχε πράματα και θάματα. Έφερε στη Βέροια τα πρώτα πανελλήνια πρωταθλήματα σε ομαδικό άθλημα, εφτά τον αριθμό κι άλλα τρία κύπελλα. Έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων με μια γενιά απίστευτα ταλαντούχων Ελλήνων (Δομπρής, Τσαβδαρίδης, Παυλίδης, Τριανταφυλλίδης), ενώ λίγα χρόνια αργότερα, το 2003, με μια άλλη φουρνιά παικταράδων από την Ελλάδα (Σανίκης, Καρυπίδης, Σουγγάρας) και το εξωτερικό (Ατάβιν, Τούτσχιν, Μπενιάμισον, Ίλες) και με ένα μπάτζετ 850.000 ευρώ που κάλυψε ο πρόεδρος Γιώργος Φύκατας, έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που έφτασε σε έναν ευρωπαϊκό τελικό. Μια τελευταία απόπειρα να γιγαντωθεί το 2016, έφερε ένα ακόμα νταμπλ, ανεβάζοντας το σύνολο των εγχώριων τίτλων σε 9 πρωταθλήματα και 6 κύπελλα.

Αυτή η ομάδα, αυτός ο γίγαντας του ελληνικού αθλητισμού, από εχθές (27/3) δεν αποτελεί μέλος της μεγάλης κατηγορίας. Έφτασε σημείο να διεκδικεί την παραμονή του απέναντι σε μια άλλη ομάδα με μεγάλο παλμαρέ τίτλων και σχολή παραγωγής ταλέντων, τον Δούκα, και λύγισε. Παρ’ ότι η μηχανή δεν έχει σταματήσει να παράγει ταλέντα, τα οποία, όμως ή φεύγουν νωρίς για άλλες πολιτείες ή σταματούν νωρίς τον αθλητισμό για την εξασφάλιση του επαγγελματικού τους μέλλοντος, ο Φίλιππος «έσβησε» στα χέρια δύο θρύλων, του Τεό Παυλίδη και του Ανέστη Δομπρή. Για πρώτη φορά στον σχεδόν μισό αιώνα ιστορίας του, δεν θα αγωνίζεται στη Handball Premier.

Τι σημαίνει ο Φίλιππος για την πόλη της Βέροιας

Όσοι έχουν ζήσει έστω μία μέρα στην Βέροια αντιλαμβάνονται πόσο βαρύ είναι το πλήγμα αυτό για τους κατοίκους της. Είναι μια πόλη που ζει και αναπνέει για το χάντμπολ. Χιλιάδες παιδιά έχουν περάσει από τις ακαδημίες του Φιλίππου. Δήμαρχοι, αξιωματούχοι, επιστήμονες, επιχειρηματίες, έχουν βάλει όλοι την κόλλα στα χέρια τους έχουν ματώσει τα γόνατά τους στο μοναδικό κλειστό γυμναστήριο αποκλειστικά για χάντμπολ στην Ελλάδα, το «Φιλίππειο». Παρ’ ότι η Βέροια διακρίνεται σε πολλά σπορ (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, στίβος, χιονοδρομίες), το χάντμπολ είναι η μεγάλη αγάπη της πλειοψηφίας, τα παιχνίδια του ήταν και παραμένουν ένα από τα κοσμικά γεγονότα του Σαββατοκύριακου.  

Ο Φίλιππος δεν είναι απλά μια ομάδα χάντμπολ. Είναι ένα ζωτικό κύτταρο ενός σπορ, μιας ολόκληρης πόλης, ένας αθλητικός-πολιτιστικός οργανισμός που έχει διατηρήσει διαχρονικά τις αξίες του και πρέπει να σταθεί γρήγορα στα πόδια του και να επανέλθει. Ίσως αυτή η περιπέτεια συσπειρώσει τον κόσμο του, αποφύγουν τα λάθη του παρελθόντος και επιστρέψουν όχι απλά για να διατηρούνται στην κατηγορία, αλλά για να αναλάβουν και πάλι, μόνιμα πλέον, το ρόλο του πρωταγωνιστή. Όπως αρμόζει σε μια ιστορική ομάδα. Όπως αρμόζει στο όνομά του που έχτισαν με τον ιδρώτα τους όλοι αυτοί οι τεράστιοι παίκτες του παρελθόντος.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News