Χουάν Χοσέ Περέα: O… Mπατίστα των φτωχών!

Ο Κώστας Κοφινάς γράφει για την εξέλιξη του παίκτη-αποκάλυψη του ΠΑΣ Γιάννινα εξηγεί γιατί θυμίζει τον άλλοτε επιθετικό άσο του Εθνικού, της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού και της εθνικής ομάδας.

Xειμώνας του ’91. Τρεις δεκαετίες πίσω. Η ΑΕΚ έχει κληρωθεί με την Τορίνο να δώσει ευρωπαϊκό αγώνα αλλά νωρίτερα αγωνίζεται στην Πάτρα με την Παναχαϊκή. Ματς- θρίλερ, γεμάτο το γήπεδο, Ιταλοί απεσταλμένοι καταγράφουν κινήσεις παικτών και δεν μένουν τόσο στο νικηφόρο για την Ενωση 3-2. Τους κάνει εντύπωση ο κυνηγός με τα ράστα μαλλιά, τον βαφτίζουν «Γκούλιτ των φτωχών»! Τόσο για την εμφάνιση όσο και για τον ενίοτε θυελλώδη τρόπο παιχνιδιού του. Ο Ντανιέλ Μπατίστα, λίγες ημέρες μετά, επιβεβαίωσε στη Νέα Φιλαδέλφεια τα εγκωμιαστικά σχόλια με ένα φάουλ- οβίδα και γκολ που ακόμη το θυμούνται πάρα πολλοί…

Θυμίζει… Ντανιέλο, και σε κάνει να λες «κάτι έχει αυτό το παιδί»

Επιστροφή στις μέρες μας: 23 Φεβρουαρίου (!), σήμερα δηλαδή, έχει γενέθλια ο Χουάν Χοσέ Περέα. Ο επιθετικός του ΠΑΣ Γιάννινα κλείνει τα 22 του χρόνια και οι ορίζοντες απλώνονται μπροστά του –  μάλιστα χαμογελούν αισιόδοξα για τη σταδιοδρομία του. Ο στράικερ από την Κολομβία λες και στο εφετινό πρωτάθλημα συστήθηκε  στο ευρύ κοινό. Με τον  ΠΑΟ δεν τον είδαμε αρκετά. Στον Βόλο ήταν «έτσι κι έτσι». Ωστόσο, στον ΠΑΣ και χωρίς καμμιά δέσμευση με παλαιότερη ομάδα του, ο Περέα κάποιες φορές εντυπωσιάζει.

Δεν είναι μόνο τα έξι γκολ που ήδη έχει σημειώσει. Μιλά ο γενικότερος τρόπος παιχνιδιού του. Μοιάζει η κοψιά του με του… Ντανιέλου, στον τρόπο που ξεπετάγεται, στον διασκελισμό , στο μαχητικό πνεύμα και τη μόνιμη διάθεση για κατά μέτωπον επιθέσεις. Ανασύροντας στη μνήμη το πρόσφατο ματς του Περέα στο ΟΑΚΑ απέναντι στην ΑΕΚ, στέκεσαι σε δύο χαρακτηριστικές εικόνες. Η μία αφορά στο λαβωμένο του χέρι. Κι όμως, δεν ήταν ποτέ ανασταλτικός παράγοντας στις προσπάθειές του, λες και δεν πονούσε ή δεν φοβόταν διόλου. Το δεύτερο που θυμάσαι είναι μια ντρίμπλα στη γραμμή του πλαγίου επί του Βράνιες. Ο Περέα πήγε τάχιστα πάνω στη μπάλα, την άνοιξε και άφησε πεσμένο στο χορτάρι τον πολύπειρο και τόσο ικανό αμυντικό που έκανε τάκλινγκ χωρίς αποτέλεσμα. Ναι, ο όχι έμπειρος φορ δεν έβαλε γκολ, ίσως δεν ήταν καν απειλή για την άμυνα της ΑΕΚ στο παιχνίδι. Κάποια στοιχεία του όμως σε αναγκάζουν να πεις «κάτι έχει αυτό το παιδί».

Το αν το έχουν προσέξει οι αρμόδιοι των ομάδων ή όσοι ρίχνουν ματιές στο ελληνικό πρωτάθλημα, μάλλον θα το διαπιστώσουμε στο μέλλον. Σίγουρα, όμως, ο νεαρός δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος. Και είναι ακόμη περισσότερο από βέβαιο, ότι στο Κορωπί θα αναλογίζονται το ενδεχόμενο να έκαναν κακώς που δεν  επένδυσαν ή που δεν  επέμειναν πολύ στο πρόσωπό του…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News