ΑΕΚ - ΠΑΟΚ: Ο Κριχόβιακ, η Ένωση και η… πρόκριση του Δικεφάλου του Βορρά!

Μια «άλλη ανάγνωση» της κατάστασης των Δικεφάλων λίγο πριν από το μεταξύ τους ντέρμπι στο ΟΑΚΑ

Ας μην ειπωθεί το αυτονόητο: τι σημαίνει δηλαδή για τον οργανισμό του ΠΑΟΚ η είσοδος στην οκτάδα μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, εν προκειμένω του Κόνφερενς Λιγκ.

Αξίζει, όμως, να δούμε κάτω από μια άλλη ματιά πώς έφτασε εδώ η ομάδα του Λουτσέσκου και τι (δεν) έκανε η ΑΕΚ. ‘Η αν προτιμά κάποιος, τον τρόπο που βλέπουν στα Σπάτα την πρόοδο του ΠΑΟΚ.

Δεν είναι μυστικό πως σε παλαιότερες εποχές στην Τούμπα δεν έδιναν βάση στην Ευρώπη. Προτιμούσαν να ρίχνουν βάρος στο πρωτάθλημα, ήθελαν να ανέβουν και να κατακτήσουν εγχώριους τίτλους, να πείσουν το κοινό τους πως κάτι καλό συντελείται. Αρα, αδιαφόρησαν για ευρωπαϊκές πορείες; Ισως δεν είναι ακριβές αυτό, ο στόχος ήταν όμως πάντα άλλος. Και προέκυψαν αποκλεισμοί που πίκραναν αρκετούς, αφήστε που έμεινε πίσω ο ΠΑΟΚ σε επίπεδο βαθμών και συνεπώς είχε δύσκολες κληρώσεις. Το πώς άλλαξε αυτό, προφανώς και είναι κάτι που μπορεί να το προσεγγίσει διαφορετικά ο καθένας.

Το ζητούμενο σχετίζεται με το γεγονός: ο ΠΑΟΚ έστω και από σπόντα, ακόμη και αν δεν το πολυπίστευε τούτη τη σεζόν, έφτασε στο σημείο να «μπει στον χορό και να χορέψει». Ηδη, ανέβηκε θεαματικά, κερδίζει βαθμούς, βοηθά την Ελλάδα και το εγχώριο ποδόσφαιρο. Απολαμβάνει αναγνώριση σε μια διοργάνωση που ναι μεν είναι ιεραρχικά τρίτη, ασφαλώς όμως του ταιριάζει γάντι. Δεν είναι του πεταματού όπως πίστευαν ορισμένοι το περασμένο καλοκαίρι. Εχει ομάδες τύπου Μαρσέιγ ή Ρόμα, δηλαδή ισχυρά σύνολα που ακόμη και αν δεν τρελαίνονται με την εκεί παρουσία τους, προσδίδουν μια κάποια αίγλη και χλιδή.

Αυτό το εγχείρημα της ΟΥΕΦΑ αναφανδόν πετυχαίνει, εν αντιθέσει ίσως με το δύσκολο ή περίπλοκο Nations League. Και έτσι ο ΠΑΟΚ κερδίζει αρκετά χρήματα που θα του φανούν χρήσιμα στη μετέπειτα εξέλιξή του.

Η ΑΕΚ, τώρα: η ζημιά που της έκανε η Βελέζ το περασμένο καλοκαίρι ισοδυναμούσε με σκωτσέζικο ντους. Εμεινε εκτός νυμφώνος. Λίγοι το αντιλήφθηκαν τότε, με την πάροδο του χρόνου όμως έγινε κατανοητό στους πάντες πόσο έχασαν έδαφος στα Σπάτα. Δεν θέλουν να την πατήσουν ξανά και δεν θα ήταν υπερβολή να τονιστεί πως η πορεία του ΠΑΟΚ, αν δεν τους κάνει να …ζηλεύουν, τους αναγκάζει να βάλουν το ξυπνητήρι της αφύπνισης!

Κάπου εδώ προκύπτει ο Κριχόβιακ! Μια δυνατή μεταγραφική κίνηση. Προκάλεσε περιέργεια σε πολλούς. Δεν θα έπρεπε. Κι όμως, η ΑΕΚ επέλεξε να κάνει κάτι που μοιάζει με «παίζω τα ρέστα μου ώστε να ξαναπαίξω στην Ευρώπη, να ακουστώ ξανά στη Γηραιά». Μια καλή ευκαιρία. Που δεν πρέπει να της αφήνεις να περνούν, σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής.

Το Κύπελλο χάθηκε για ένα κλικ ή για μια λάθος κίνηση από τον πάγκο. Θα ήταν κρίμα να γλιστρήσει από τα χέρια το εισιτήριο για ευρωπαϊκό ταξίδι.

Σε λίγα ματς θα βοηθήσει ο Κριχόβιακ. Η σεζόν ολοκληρώνεται. Ναι. Καμμιά αντίρρηση. Δίνει όμως οντότητα στη μεσαία γραμμή, ζεσταίνει τους φίλους της ομάδας και φέρνει περισσότερο κόσμο στο γήπεδο και παραπάνω εισιτήρια, οπότε ξεκάθαρα βοηθά και όχι μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι. Αν καταφέρει η ΑΕΚ να σώσει την παρτίδα, τότε θα έχει γίνει μια κίνηση που θα εξηγείται εύκολα από τους πάντες!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News