Επεισόδια στη Μασσαλία: Όταν εμείς χτίζαμε Ακροπόλεις, οι ξένοι ήταν πάνω στα δέντρα…

Επεισόδια στη Μασσαλία: Όταν εμείς χτίζαμε Ακροπόλεις, οι ξένοι ήταν πάνω στα δέντρα… – Μια διαφορετική ματιά στο Μαρσέιγ – ΠΑΟΚ

Ο Θεολόγος Αλεξανδράτος σχολιάζει την εξαγωγή (νεο)ελληνικού πολιτισμού που συνεχίστηκε στη Μασσαλία.

Το ετήσιο αντάμωμα Κωνσταντινουπολιτών δεν έλαβε χώρα εντός της ελληνικής επικράτειας όπως παλιότερα στον Βόλο ή στο Ολυμπιακό Στάδιο αλλά αυτή τη φορά επιλέχθηκε ένας τόπος εκτός συνόρων που όμως έχει έντονη ελληνική οσμή.

Η Μασσαλία, ως γνωστόν, ιδρύθηκε από Ελληνες οπότε μοιάζει με φυσική επιλογή για την ανταλλαγή ευχών και δώρων μεταξύ των παιδιών με ρίζες από την Πόλη.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις διάδοσης του αρχαίου ελληνικού πνεύματος

Πολάκις εκδρομείς από τη χώρα μας έχουν δείξει στους απολίτιστους Ευρωπαίους τι εστί (νεο)ελληνικός πολιτισμός και τα μαθήματα συνεχίστηκαν το προηγούμενο τριήμερο στο μεγάλο γαλλικό λιμάνι.

Στις φετινές εκδηλώσεις υπήρξαν καλεσμένοι τόσο από την πόλη η οποία φιλοξένησε με χαρά τη συνάντηση όσο και από τη γειτονική Σερβία. Ηταν μια ατόφια προσπάθεια διάδοσης του αρχαίου ελληνικού πνεύματος από τους συνεχιστές του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη οι οποίοι με χαρά (αλλά και αίσθημα ευθύνης) αποφάσισαν να μυήσουν και τους «βαρβάρους» στην ελληνική μυσταγωγία.

Ολη η Ευρώπη παρακολούθησε με ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα που ανέβασαν σε άλλο επίπεδο τη φήμη των Ελλήνων πολιτών και φιλάθλων -η γαλλική αστυνομία δε πήρε με χαρά μέρος στις εκδηλώσεις και έβαλε με περηφάνεια το λιθαράκι της στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος.

Η ΟΥΕΦΑ και η κωμική αστυνομία της Μασσαλίας

Σε μια πιο σοβαρή νότα, τα άγρια επεισόδια στους δρόμους της Μασσαλίας και στο «Βελοντρόμ» τα οποία περιελάμβαναν -εκτός από τις πατροπαράδοτες χουλιγκανικές αψιμαχίες- και πυροβολισμούς με αεροβόλα (!!!) αποτελούν όνειδος για όλους τους συμμετέχοντες σε αυτά.

Οι εγκληματίες που παρεπιδημούν στους οργανωμένους οπαδούς των ομάδων ήταν στο στοιχείο τους και έκαναν αυτό που τους αρέσει. Οι επίσημες ομάδες, η ΟΥΕΦΑ και η κωμική αστυνομία της Μασσαλίας είτε από ηθελημένη άγνοια είτε από ανικανότητα έριξαν λάδι στη φωτιά και έπαιξαν κομβικό ρόλο στις εικόνες αίσχους και αποτροπιασμού που είδαμε.

Το μόνο θετικό που μπορεί να βγει από το μασσαλιώτικο μπάχαλο είναι η πιθανότητα να μην έρθουν οπαδοί της γαλλικής ομάδας στη ρεβάνς της Θεσσαλονίκης. Γιατί με όσα έγιναν αυτή την εβδομάδα στη νότια Γαλλία και με την βεβαιότητα ότι αν τελικά αφιχθούν τα λεβεντόπαιδα της Μαρσέϊγ θα έχουν μαζί τους και φίλους τους οπαδούς της ΑΕΚ, η ρεβάνς της Τούμπας μπορεί να εξελιχθεί πολύ, πολύ άσχημα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News