Ολυμπιακός: Μαθημένος να κερδίζει ακόμα και… στην κόλαση!

Ολυμπιακός: Μαθημένος να κερδίζει ακόμα και… στην κόλαση ο φετινός Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα, απέχει μία νίκη από το στέμμα του πρωταθλητή της Basket League!

Ο Δημήτρης Οικονόμου γράφει για τον φετινό Ολυμπιακό που θα βρει την άκρη σε κάθε γρίφο και μετά το «διπλό» (78-72 τον Παναθηναϊκό) στο ΟΑΚΑ απέχει μόλις ένα βήμα από τον τίτλο του πρωταθλητή!

Πάντοτε στον αθλητισμό, σε οποιοδήποτε σπορ, ο πιο δύσκολος αντίπαλος θα είναι αυτός που δεν έχει τίποτα να χάσει. Σχήμα υπερβολής, αφού ο Παναθηναϊκός προφανώς είχε να χάσει από το σημερινό παιχνίδι, ωστόσο η εικόνα της σεζόν, το σερί των πέντε νικών του Ολυμπιακού αλλά και η κατά κράτος επικράτηση στο Game 1 των τελικών, μετέτρεψαν τον δεύτερο τελικό σε «do or die» για τους «πρασίνους».

Ήταν ξεκάθαρο πως ο Παναθηναϊκός μπήκε πολύ πιο συγκεντρωμένος και έτοιμος, παίρνοντας ενέργεια και από τον κόσμο του για να παίξει ένα τέτοιο παιχνίδι. Με τον Μποχωρίδη αυτήν τη φορά starter και το κέρδος να μην είναι μόνο οι άμυνές του, αλλά τα απρόσμενα δύο φάουλ που κέρδισε από τον Γουόκαπ. Ο Σλούκας ήταν all around, όμως στο δεύτερο είχε συμπαράσταση και εκεί ήρθε το… τέλος. Πρώτα ο Ντόρσεϊ και μετά ο Βεζένκοφ εκτελεστικά και κυρίως η επιστροφή των Γουόκαπ, Φαλ έβαλαν φρένο στα όνειρα για το 1-1 και ο Ολυμπιακός φεύγει από το ΟΑΚΑ καβάλα στο άλογο, με προίκα το 2-0.

Ο Παναθηναϊκός προστάτευσε τη ρακέτα και ο Ολυμπιακός «πνίγηκε»

Ξάφνου ο Ολυμπιακός είχε να αντιμετωπίσει προβλήματα που δε βρήκε μπροστά του, όχι μόνο στον περασμένο τελικό, αλλά και στα προηγούμενα παιχνίδια με το «τριφύλλι». Το ξεκίνημα με 6/8 από την περίμετρο μπορεί να τον κράτησε στο σκορ, ωστόσο φαινόταν πόσο πλασματικό ήταν, αφού δεν προερχόταν από τη συνήθη κυκλοφορία της μπάλας, αλλά περισσότερο από τις εμπνεύσεις -κυρίως- εκτελεστικά του Σλούκα!

Ο Βόβορας δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να δει, αρχικά, τον Φαλ κυρίαρχο στη ρακέτα. Πρώτα από όλα απέκοψε τον Γάλλο από την τροφοδοσία και μετέπειτα από το σκοράρισμα, με αυτήν τη λογική του «pack the paint» εν τέλει να αποδίδει. Ο Παναθηναϊκός πρώτα προστάτευσε τη ρακέτα του, δεν άφησε τον Ολυμπιακό να νιώσει άνετα και μετέπειται εκμεταλλεύτηκε την απουσία του «ερυθρόλευκου» γίγαντα. Ο Χασάν Μάρτιν έχασε τη μάχη των ριμπάουντ απέναντι στους Έβανς και Οκάρο Γουάιτ και οι πόντοι στη ρακέτα στο ημίχρονο ήταν 24-4! Ό,τι χαρτιά και σημειώσεις υπήρχαν από το πρώτο παιχνίδι σκίστηκαν μέσα σε ένα δεκάλεπτο. Πέραν όλων των άλλων, η επιδημία των χαμένων λέι απ άφησε τους Πειραιώτες έρμαια του παλμού στο ΟΑΚΑ. Με αυτήν την επιπολαιότητα δεν ήταν δυνατόν να μη βρεθεί πίσω με 46-32 η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα και τούτη τη φορά το plan-B με τα σόλο του ΜακΚίσικ κρατήθηκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, αφού ο Αμερικανός φανερά δεν είχε τα πατήματα που θα ήθελε μετά τον τραυματισμό του…

Γουόκαπ και Φαλ τα «κλειδιά», ο Ντόρσεϊ πρωταγωνιστής!

Όμως ο Ολυμπιακός είναι μία πολύ ποιοτική ομάδα, όπως έχει αποδειχθεί σε όλη τη χρονιά, με βάθος και εν δυνάμει πρωταγωνιστές. Μέσα σε τέσσερα λεπτά οι Πειραιώτες επέστρεψαν, αφού στο παρκέ βρέθηκαν ξανά οι Γουόκαπ και Φαλ και ο Ντόρσεϊ έβαλε 13 μαζεμένους. Το αναφέραμε το πρωί πως αυτός θα πάρει τις ευθύνες, με τον ΜακΚίσικ να είναι αμφίβολος.

Μετά από καιρό κράτησε οι επιλογές του ήταν ορθολογικές και συνδυάστηκαν με ευστοχία. Το 46-32 είχε γίνει ήδη 48-55 και παρότι το αθώο μάτι θα δώσει τα κρέντιτς στην επίθεση, η άμυνα είναι αυτή που επανέφερε τον Ολυμπιακό. Αυτό το 2-23 σε ένα σκάρτο εξάλεπτο «έπνιξε» τους πράσινους, που δεν είχαν τρόπο να ανταποκριθούν στην πίεση πάνω στην μπάλα, όπως και στο πρώτο δεκάλεπτο του ΣΕΦ.

Η σεμνή τελετή είχε λάβει τέλος. Όταν η ανώτερη ομάδα ανταποκρίνεται στο… ταρακούνημα του πλοίου, βρίσκει τις σταθερές της, επιστρέφει από το -14 και διαχειρίζεται την πίεση της έδρας, έχει και το πλεονέκτημα και το μομέντουμ. Ο φετινός Ολυμπιακός έχει και τον τρόπο να τελειώνει αυτά τα παιχνίδια, αφού είναι μαθημένος να κερδίζει ακόμα και αν τον… πετάξεις στην κόλαση. Θα το ψάξει, θα το παλέψει και στο φινάλε θα βρει τον τρόπο. Οι δικοί του «δαίμονες» στο ΟΑΚΑ ανήκουν στο παρελθόν, αφού αυτή ήταν η τρίτη του νίκη σε ισάριθμες αναμετρήσεις φέτος. Ειδικότερα από τη στιγμή που μπήκε και ο Βεζένκοφ στον χορό του σκοραρίσματος. Για τον Σλούκα και τον τρόπο που καθοδηγεί την ομάδα του έχουν στερέψει τα λόγια. Οι κρίσιμες βολές στο +4 με 17” να απομένουν δεν υπήρχε περίπτωση να τον αγχώσουν…

Τώρα το μόνο που χρειάζεται είναι να κερδίσει άλλη μία φορά σε εύρος τριών παιχνιδιών. Μία ομάδα που διατηρεί ενεργό σερί 6-0 απέναντι στον αιώνιο αντίπαλό του, ψάχνει μία νίκη σε 1+1+1 ευκαιρίες. Στον Πειραιά μπορεί να έχουν ανοίξει σαμπάνιες, αλλά στην ομάδα ξέρουν πως η δουλειά δεν έχει τελειώσει. Το πρώτο ημίχρονο του ΟΑΚΑ το απέδειξε περίτρανα, απλώς αυτήν τη φορά δε θα χρειαστεί να παίξουν στην κόλαση, αλλά να δημιουργήσουν τον δικό τους παράδεισο στο ΣΕΦ.

Το φως είναι παραπάνω από ορατό στην άκρη του τούνελ…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News