Παναθηναϊκός: Το «εύκολο γκολ» δεν τον άφησε να νικήσει

Παναθηναϊκός: Το εύκολο γκολ δεν τον άφησε να νικήσει τον ΠΑΣ Γιάννινα

Ο Παναθηναϊκός έκανε τα πάντα σωστά, εκτός από την τελική προσπάθεια… Δεν έχει τον παίκτη να σκοράρει με άνεση ή να δημιουργήσει προσωπική φάση και το πλήρωσε στους Ζωσιμάδες. Άλλος ένας ρέφερι αδίκησε το Τριφύλλι.

Με βάση την απόδοση του και τις ευκαιρίες του μέχρι το 80′, η ισοπαλία αδικεί τον Παναθηναϊκό. Με δεδομενη την αποβολή του Χουάνκαρ σε εκείνο το τάιμινγκ, το «Χ» δεν κρίνεται αρνητικό αφού πλέον το Τριφύλλι δεν καταρρέει. Από την άλλη, όμως, δεν έχει μάθει να «σκοτώνει» τον αντίπαλο του, όταν κυριαρχεί πλήρως και έχει την άνεση να το πράξει.

Το 0-0 αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτή τη δομική αδυναμία του Παναθηναϊκού: την έλλειψη ενός δεινού σκόρερ, του παίκτη ο οποίος θα δώσει οντότητα στην επίθεση. Ενός «φουνταριστού» με την ποιότητα που είχε ο Μάρκους Μπεργκ, ο οποίος θα εκμεταλλευόταν την άρτια λειτουργία της ενδεκάδας του Γιοβάνοβιτς στα υπόλοιπα κομμάτια της αναμέτρησης.

Ο Παναθηναϊκός επέβαλλε το τέμπο του, έλεγξε το ματς και είχε ορθολογική κυκλοφορία. Τι δεν είχε σε αυτό το ματς; Τους εξτρέμ του να κάνουν τη διαφορά όπως στα προηγούμενα και να δίνουν λύση στο σκοράρισμα. Ο Φώτης Ιωαννίδης τουλάχιστον στην παρούσα φάση, δεν καλύπτει αυτό το κενό και ο Καρλίτος ήταν απών. Βέβαια και όταν ήταν παρών, δεν θυμίζει τον παίκτη του πρώτου γύρου.

Τι μπορεί να περιμένει ο Ιβάν σε αυτό τον τομέα; Την ελπίδα να βελτιωθεί ο Ιωαννίδης και την ολική επαναφορά του Μακέντα μετά τον τραυματισμό του, αφού ο Καρλίτος δύσκολα θα ανακάμψει, με την εικόνα που δείχνει. Και φυσικά, την ευχή να συνεχίσουν τις υψηλές πτήσεις ο Παλάσιος και ο Αϊτόρ, αφού ο Μαουρίσιο δεν δικαίωσε την προτίμηση του Γιοβάνοβιτς αντί του Αλεξανδρόπουλου.

Η επιλογή της ενδεκάδας είχε εξήγηση

Είναι φανερό ότι στην παρούσα φάση, ο Γιοβάνοβιτς προτιμά το μυαλό και την ηρεμία, παρά την ενέργεια και τα τρεξίματα. Για αυτό άφησε στον πάγκο τον Αλεξανδρόπουλο και άρχισε τον Μαουρίσιο. Σαφώς, ο Σέρβος αντιλαμβάνεται ότι χάνει σε ταχύτητα και σε ορισμένες φάσεις, είναι εμφανές. Όμως, ανάμεσα στα δύο τρανταχτά μειονεκτήματα που παρατηρούνται (γιατί ο Αλεξανδρόπουλος είναι πιο επιπόλαιος στις αποφάσεις του), ο Γιοβάνοβιτς επέλεξε να ποντάρει στην ποιότητα.

Ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε στους Ζωσιμάδες ένα από τα καλύτερα φετινά ημίωρα του, από τη σέντρα μέχρι το δοκάρι του Μαουρίσιο. Απέναντι σε ένα από τα καλύτερα οργανωμένα σύνολα του πρωταθλήματος, τον ΠΑΣ Γιάννινα, η ενδεκάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς κυριάρχησε πλήρως, επέβαλλε τον ρυθμό της και δεν απειλήθηκε καθόλου. Επιπροσθέτως, η κυκλοφορία που δουλεύει ο Γιοβάνοβιτς τόσους μήνες, λειτούργησε στην εντέλεια, παρά το πρέσινγκ των γηπεδούχων.

Τι έλειψε; Η ταχύτητα που δεν έχει πια ο Μαουρίσιο και που θα την έδινε ο Βιγιαφάνιες και οι προσωπικές φάσεις που θα έφτιαχνε ένας στράικερ υψηλού επιπέδου. Ο Ιωαννίδης δεν ήταν αρνητικός, αλλά δεν μπόρεσε να βρεθεί σε θέση βολής και συχνά κινήθηκε από το χώρο ευθύνης του.

Μία κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση του Σέρβου προπονητή γύρω στο 35’, όταν προέβη σε παρατηρήσεις στον 21χρονο επιθετικό.

Ο διαιτητής πήρε μία υπερβολική απόφαση

Αφού ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να μετουσιώσει την κυριαρχία του σε γκολ, ανέλαβε δράση ο Ούγγρος διαιτητής, Βαντ Ίστβαν. Ο Ίστβαν ανακάλυψε στο 80’ αποβολή σε μία επαφή του Χουάνκαρ με τον Περέα. Ο Ισπανός αριστερός μπακ που έπρεπε να τιμωρηθεί με κίτρινη κάρτα, αποβλήθηκε με απ’ ευθείας κόκκινη. Ήταν μία ανεξήγητη υπόδειξη, την οποία ο Ούγγρος δεν ανακάλεσε ούτε μετά την επικοινωνία με το VAR.

Κάπου εκεί φάνηκε ότι ο Παναθηναϊκός έχει απαρνηθεί τον… σοφτ εαυτό του. Στο πρωτάθλημα σε αντίστοιχη περίπτωση, θα κατέρρεε. Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός των Play Offs, αντέδρασε δυναμικά και ήταν αυτός ο οποίος επιτέθηκε και έψαξε το γκολ, παρά το αριθμητικό μειονέκτημα. Δεν το βρήκε, γιατί δεν είχε ηρεμία, καθαρό μυαλό και τον παίκτη ο οποίος θα πάρει τη σωστή απόφαση.

Ωστόσο, αυτό είναι μία άλλη ιστορία και δεν διορθώνεται τώρα. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να ζήσει με το πρόβλημα του και να το ξεπεράσει στα Play Offs. Να επιστρέψει στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια και το καλοκαίρι, να αναζητήσει τον «φουνταριστό» ο οποίος θα τον ανεβάσει επίπεδο. Το πως θα ξεπεράσει ο Γιοβάνοβιτς το ζήτημα με το σκοράρισμα, είναι άγνωστο. Όμως, πρέπει να γίνει…

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News