Παναθηναϊκός: Ποιος ΠΑΟΚ; Το μυαλό στον Άρη

Ο Παναθηναϊκός εκτέλεσε την αποστολή του στο Κύπελλο Ελλάδας, όμως για την ώρα προέχει η στροφή στο πρωτάθλημα και η μάχη για την Ευρώπη.

Ο Παναθηναϊκός φρόντισε το απόγευμα της Τετάρτης να απλοποιήσει τα πράγματα και να μην  αφήσει το παιχνίδι να εξελιχτεί σε θρίλερ, όπως συνέβη στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Το γκολ του Ιωαννίδη στο 42’ απλώς σφράγισε την πρόκριση στον τελικό, αν και φαινόταν ότι η Λαμία δεν έχει την ικανότητα να απειλήσει. Το πάλεψε, προσπάθησε, όμως δεν μπορούσε και έδινε την αίσθηση πως… τρία ημίχρονα να έπαιζε, δεν θα σκόραρε.

Οι «πράσινοι» δεν ήταν εντυπωσιακοί όπως τη Μεγάλη Τετάρτη στο «Απόστολος Νικολαΐδης», όμως ήταν πιο ουσιαστικοί. Ταυτόχρονα, πιο κυνικοί και αποτελεσματικοί στην τελική προσπάθεια. Γιατί στους δύο ημιτελικούς συνέβη το ακριβώς αντίθετο: στη Λεωφόρο οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς σπατάλησαν τη μία ευκαιρία μετά την άλλη. Στη ρεβάνς με μετρημένες φάσεις, πέτυχαν δύο γκολ.

Επίσης, αξιοσημείωτος είναι ο τρόπος επίτευξης των γκολ.  Προήλθε μέσω πίεσης στους αμυντικούς της Λαμίας. Οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού κινήθηκαν στο κατάλληλο χώρο για να πιέσουν και εκμεταλλεύτηκαν τα λάθη με τον καλύτερο τρόπο. Ο Ιωαννίδης διέκρινε την κακή αντίδραση του Τζανετόπουλου και τον κέρδισε στο σπριντ και σκόραρε. Ο Αϊτόρ έκλεψε από τον Σιμόν και ήρθε ο Βιγιαφάνιες για να αξιοποιήσει την περίσταση.

Οι ρόλοι έχουν αλλάξει από το 2014

Τρεις ώρες μετά τη δική του πρόκριση, ο Παναθηναϊκός έμαθε και τον αντίπαλο του. Ο ΠΑΟΚ απέσπασε ισοπαλία 1-1 από τον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκης» και προκρίθηκε στον τελικό με το εκτός έδρας γκολ. Όποιος και να περνούσε από το συγκεκριμένο ζευγάρι, θα είχε τον τίτλο του φαβορί, αφού πρόκειται για τις δύο ομάδες που πρωταγωνιστούν στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία.

Ο Παναθηναϊκός θα παραταχθεί τον χαρακτήρα του αουτσάιντερ, αφού απείχε από πρωταγωνιστικούς στόχους και φέτος προσπαθεί να επανακάμψει. Η απόπειρα του Τριφυλλιού στέφεται με επιτυχία μέχρι στιγμής, όμως το πιο δύσκολο κομμάτι της σεζόν μόλις αρχίζει. Γιατί από εδώ και πέρα θα κριθεί η επιστροφή στην Ευρώπη και η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας.

Οι δύο φιναλίστ θα συναντηθούν ξανά σε τελικό, μετά τις 26 Μαρτίου του 2014. Οχτώ χρόνια πριν. Αυτή είναι και η τελευταία «κούπα» του Παναθηναϊκού, αφού έκτοτε ακολουθεί μία μακρά περίοδος ανομβρίας. Φυσικά, οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί πλήρως. Τότε, ο Παναθηναϊκός ήταν η δεύτερη δύναμη στη χώρα, παρά την επανεκκίνηση του καλοκαιριού του 2013 και ο ΠΑΟΚ έψαχνε τα πατήματα του. Σήμερα, οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Ο ΠΑΟΚ έχει μεγαλώσει, έχει πάρει πρωτάθλημα και τέσσερα Κύπελλα σε πέντε χρόνια.

Το τελευταίο στοιχείο είναι και το πιο σημαντικό. Αυτή η φουρνιά του ρόστερ του ΠΑΟΚ έχει μάθει τη διοργάνωση όσο καμία άλλη ομάδα. Παράλληλα, επειδή ο Ολυμπιακός στέφθηκε πρωταθλητής, το Κύπελλο είναι η διέξοδος των «ασπρόμαυρων» για μία επιτυχία στη σεζόν. Όπως ακριβώς και για τους «πράσινους», οι οποίοι θέλουν τον τίτλο σαν πιστοποίηση της προόδου που έχουν σημειώσει.

Το πρωτάθλημα έχει προτεραιότητα

Προς το παρόν, στο μυαλό των παικτών του Παναθηναϊκού επιβάλλεται να μην υπάρχει ο ΠΑΟΚ, αλλά ο άσπονδος συμπολίτης του: ο Άρης. Διότι μαζί θα αγωνιστούν την Κυριακή στο «Απόστολος Νικολαΐδης». Ο Παναθηναϊκός ψάχνει επειγόντως τη νίκη, προκειμένου να τον προσπεράσει στη βαθμολογία. Η αποστολή στο Κύπελλο εξετελέσθη και τώρα το πρωτάθλημα επανέρχεται στο προσκήνιο.

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στα προκριματικά του Conference League από τη Superleague. Αν γίνει Ευρωπαίος πριν τον τελικό, θα αποβάλλει και ένα βάρος. Θα αγωνιστεί για το γόητρο, για το κίνητρο, για τη φανέλα, για πολλούς λόγος. Αλλά δεν θα έχει το «do or die» για την Ευρώπη και η πίεση θα είναι μικρότερη στον τελικό.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News