Παναθηναϊκός: Παναθηναϊκή ψυχή και κυνισμός!

Ο Παναθηναϊκός “σκότωσε” την ΑΕΚ στο αθηναϊκό ντέρμπι με κυνικό τρόπο! Γράφει ο Σταύρος Καραΐνδρος.

 

Επιτέλους ένα “killer” Παναθηναϊκός που “σκότωσε” την ΑΕΚ σε ένα ντέρμπι που ήταν “τελικός”.

Κυνικός δεν ήταν ο Παναθηναϊκός στα εφετινά του παιχνίδια. Αυτό. Έχανε, κέρδιζε, μία ευθεία γραμμή, κυρίως σε ό,τι αφορά το δεύτερο. Στα ματς που πήρε το τρίποντο ήταν καλύτερος, δεν πήρε ούτε βαθμό σε παιχνίδια που δεν άξιζε τη νίκη, αλλά δεν άξιζε και να χάσει. Δεν υπήρχε μέση κατάσταση.

Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε

Με αυτές τις προϋποθέσεις πήγε να παίξει το ντέρμπι με την ΑΕΚ. Νίκη χωρίς πολλά-πολλά, δεν χωρούσαν αναλύσεις, θεάματα, xgoals, τελικές και ό,τι συνθέτει ένας ποδοσφαιρικός αγώνας. Νίκη να ‘ναι κι όπως να ‘ναι. Κι αυτή η νίκη, που λέτε, ήρθε με τον πιο εμφατικό, εφέτος, τρόπο για την ομάδα του Γιοβάνοβιτς. Σε 30 λεπτά, 3-0 την ΑΕΚ, ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε. Και νίκη σε ντέρμπι (η πρώτη εφέτος) και τριάρα και μαθηματική εξασφάλιση των πλέι οφ.

Αν αυτά τα στοιχεία τα είχε ο Παναθηναϊκός και σε άλλα παιχνίδια, δεν θα χρειαζόταν να φτάσει την προτελευταία αγωνιστική να παίξει την εφετινή του ύπαρξη. Γιατί περί ύπαρξης πρόκειται όταν μιλάμε για μία ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό να μένει εκτός πλέι οφ και εκτός Ευρώπης για ακόμα μία φορά. Ούτε να το σκεφτούμε δεν θέλουμε.

Από σοφτ έγινε σκληρός

Με την ΑΕΚ, όμως, τα είχε όλα, μα πάνω απ’ όλα αυτά που χρειαζόταν για να “σκοτώσει” τον αντίπαλο. Η ΑΕΚ μπήκε πιο δυνατά, η ΑΕΚ ήταν αυτή που είχε τις ευκαιρίες, αλλά οι “πράσινοι” ήταν αυτοί που είχαν την ουσία. Τρία γκολ στο πρώτο ημίχρονο για μία ομάδα που τη χαρακτήριζαν σοφτ (και ήταν) και δεν είχε τον κυνισμό που απαιτούσαν οι συνθήκες σε προηγούμενα παιχνίδια.

Τι να την κάνεις την κατοχή κααι την καλή κυκλοφορία αν δεν έχεις το γκολ. Ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς είναι μία ομάδα που φτάνει εύκολα στην αντίπαλη περιοχή, αλλά όταν χρειάζεται το γκολ το βρίσκει δύσκολα. Τουλάχιστον αυτό έδειξαν οι τελευταίες αγωνιστικές. Τις περισσότερες φορές αδικούσε τον εαυτό του και έμπαινε σε μία δίνη εσωστρέφειας που μόνο κακό έκανε.

Με την ΑΕΚ ο Παναθηναϊκός πέτυχε το απόλυτο. Κάθε κατεβασιά, που λέμε και στην καθομιλουμένη, ήταν γκολ. Το 1-0 έλυσε τον γόρδιο δεσμό την ώρα που ο αντίπαλος έδειχνε να έχει το μομέντουμ, το 2-0 ήταν ένα ακόμα πιο δυνατό χτύπημα, το 3-0 ήταν η χαριστική βολή. Και έπειτα ήρθε η διαχείριση του αποτελέσματος, αλλά και οι ευκαιρίες για έναν ιστορικό θρίαμβο.

Ο Παναθηναϊκός είχε αδικήσει τον εαυτό του στο αντίστοιχο ντέρμπι του πρώτου γύρου στο ΟΑΚΑ. Θυμάστε τι είχε γίνει. Η ΑΕΚ το (γρήγορο) γκολ, ο Παναθηναϊκός τις ευκαιρίες. Η (τότε) ΑΕΚ ήταν κυνική, αντίθετα οι “πράσινοι” ήταν μία ομάδα που “έφτυνε αίμα” για να σκοράρει και να πάρει αποτέλεσμα.

Το βράδυ της Κυριακής οι ρόλοι άλλαξαν. Και άλλαξαν την πιο κατάλληλη στιγμή. Ο Παναθηναϊκός έκανε επαγγελματικό παιχνίδι και “καθάρισε” με συνοπτικές διαδικασίες και εντυπωσιακή ευστοχία τους “κιτρινόμαυρους”.

Κέρδισε το ντέρμπι, την ηρεμία και τον κόσμο

Παναθηναϊκή ψυχή λέγεται αυτό, για να δανειστούμε και το περίφημο σύνθημα. Τέτοια έβγαλε η ομάδα του Γιοβάνοβιτς στο πιο κρίσιμο παιχνίδι της τρέχουσας χρονιάς. Μέχρι το επόμενο βέβαια. Πρώτα ο Ατρόμητος, σε αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θέλει το τρίποντο, έπειτα ακολουθούν τα δύο παιχνίδια κυπέλλου με τη Λαμία. Είναι σημαντικό για τον Γιοβάνοβιτς, αλλά και για ολόκληρο τον οργανισμό να συνεχίσει με… ήρεμο κεφάλι. Το βράδυ της Κυριακής κέρδισε την ΑΕΚ, την ηρεμία του και τον κόσμο του. Σε ένα βράδυ κανονικότητας που απέδειξε για ακόμα μία φορά πόσο αδικούσε εφέτος ο Παναθηναϊκός τον ίδιο του τον εαυτό. Αλλά τούτο είναι μία άλλη κουβέντα που θα γίνει στο τέλος της χρονιάς, στο συνολικό ταμείο.

YΓ: Ένα credit και στον Φώτη Ιωαννίδη. Ακόμα ένα σεντερφορίσιο φορ για έναν παίκτη που δείχνει πως βρίσκει τα πατήματά του και… θυμήθηκε την τέχνη του στο πιο κατάλληλο χρονικό σημείο. Και δικαίως τον εμπιστεύεται ο προπονητής του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News