Παναθηναϊκός: Λεωφόρος νικών τον οδηγεί στην Ευρώπη

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε 1-0 του Άρη με το γκολ του Μπαρτ Σένκεφελντ και έκανε άλλο ένα βήμα για την ευρωπαϊκή επιστροφή του, προσπερνώντας τον αντίπαλο του με ένα βαθμό και έξασφαλίζοντας την ισοβαθμία.

Ακόμα ένα βήμα γιαν την ευρωπαϊκή επιστροφή του έκανε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος επικράτησε 1-0 του Άρη στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και τον προσπέρασε στη βαθμολογία. Το Τριφύλλι συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις, έπαιξε με σοβαρότητα και σταθερότητα και δεν επέτρεψε στον αντίπαλο του να πιστέψει ότι θα φύγει με κάτι καλό από το “σπίτι” του. 

Αυτό που δείχνει Ευρώπη δεν είναι τόσο τα νικηφόρα αποτελέσματα, όσο η εικόνα της ομάδας του Γιοβάνοβιτς. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, ο Παναθηναϊκός εμπνέει εμπιστοσύνη. Είναι αυτός που πρέπει, πείθει και δεν υστερεί συγκριτικά με κανέναν αντίπαλο του. Πλέον, ο Παναθηναϊκός δεν νιώθει ο φτωχός συγγενής, παρότι έχει πράγματα να διορθώσει στο παιχνίδι του.

Ο αστερίσκος που μπαίνει από εδώ και πέρα, είναι να δείξει την ίδια συμπεριφορά εκτός έδρας. Αρχής γενομένης από το αθηναϊκό ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ την επόμενη Κυριακή. Εάν ο Παναθηναϊκός πάρει το διπλό, τότε στην κυριολεξία η Ευρώπη πολύ δύσκολα θα χαθεί. Γιατί μετά οι άλλοι θα κυνηγούν και όχι το Τριφύλλι…

Ο Ιβάν δεν άλλαξε το στυλ

Πριν από τη σέντρα, ο Γιοβάνοβιτς τήρησε πιστά τη σταθερότητα που πρεσβεύει. Ο Σέρβος δεν άλλαξε το παραμικρό στην ενδεκάδα του: διατήρησε το 4-3-3 και τα ίδια πρόσωπα. Ο Μπρινιόλι υπερασπίστηκε την εστία, οι Βέλεθ και Σένκεφελντ έπαιξαν στο κέντρο της άμυνας, ο Κώτσιρας κάλυψε το δεξιό άκρο και ο Χουάνκαρ το αριστερό. Στη μεσαία γραμμή, οι Ρούμπεν, Βιγιαφάνιες και Γκατσίνοβιτς συνέθεσαν την τριάδα, οι Παλάσιος και Αϊτόρ ήταν οι δύο εξτρέμ και ο Ιωαννίδης ήταν ο μοναδικός προωθημένος.

Στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός ήταν μία συνέχεια των προηγούμενων παιχνιδιών. Σοβαρός, συγκεντρωμένος, αποτελεσματικός και κυρίαρχος στον αγωνιστικό χώρο. Το γκολ του Σένκεφελντ στο 28’, απλώς αποτύπωσε την κυριαρχία του Τριφυλλιού επί του Άρη, ο οποίος ήθελε αλλά δεν μπορούσε. Γιατί δεν του επιτράπηκε.

Ίσως αυτό είναι και το πιο ενθαρρυντικό: ο Παναθηναϊκός έχει αποκτήσει μία σταθερότητα και πλέον εμπνέει εμπιστοσύνη. Χτες το είχε, τουλάχιστον για 45 λεπτά. Γιατί στο δεύτερο ημίχρονο, με το προβάδισμα υπέρ του και με αριθμητικό πλεονέκτημα λόγω της αποβολής του Καμαρά στο 42’, θα περίμενε κανείς έναν “περίπατο”. Όμως, η εικόνα ήταν αντίθετη.

Ο Άρης κατάφερε να απειλήσει τον Παναθηναϊκό πολύ περισσότερο απ’ ότι πριν μείνει με 10. Φυσικά, το ανέβασμα των “κιτρινόμαυρων” για να επιτεθούν, άφησε χώρους στους “πράσινους”. Όμως, η χαλάρωση, η κόπωση και η έλλειψη καθαρού μυαλού στέρησαν τα καλά τελειώματα και ένα δεύτερο γκολ. Εν τέλει, το 1-0 ήταν αρκετό για τους παίκτες του Ιβάν ώστε να πάρουν αυτό που ήθελαν και να μπουν σε θέση οδηγού για την Ευρώπη.

Το μήνυμα της συνύπαρξης των οπαδών 

Στα αξιοσημείωτα, ήταν η παρουσία οπαδών του Άρη στις εξέδρες του γηπέδου. Σκηνές που έχουν λείψει από τα ελληνικά γήπεδα και πρέπει να επιστρέψουν. Το κυριότερο; Έγινε κατόπιν συνεννόησης των οπαδών των δύο ονμάδων, οι οποίοι λειτούργησαν με αλληλοσεβασμό και έδειξαν πως όταν θέλουν, μπορούν. Η συνύπαρξη τους στην εξέδρα είναι πολύ σημαντική και αποτελεί ένα μεγάλο μήνυμα κατά της βίας. Χωρίς περιττές ευγένειες, χωρίς υποκρισία, όλα κύλησαν ομαλά και έδειξαν πως θα πρέπει να γίνουν τα πράγματα.

Ο Αλαφούζος ξανά στη Λεωφόρο

Ξεχωριστή σημασία έχει η παρουσία του Γιάννη Αλαφούζου στις εξέδρες για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ φαίνεται πως έχει πλέον αποφασίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του για τα καλά και ο κόσμος αρχίζει και τον συνηθίζει. Δεν είναι τυχαίο πως δεν ακούστηκαν ούτε καν τα… εθιμοτυπικά συνθήματα εναντίον του. Σαφώς και ο κόσμος δεν ξεχνά, όμως από την άλλη, είναι αδιανόητο ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, αυτός που πληρώνει, να μην έχει δικαίωμα να βρεθεί στο γήπεδο. Άλλη μία ποδοσφαιρική στρέβλωση που διορθώνεται στον Παναθηναϊκό.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News