Παναθηναϊκός: Η υπέρβαση για την Ευρώπη ήρθε στο κατάλληλο τάιμινγκ

Ο Παναθηναϊκός πήρε μία σπουδαία νίκη κόντρα στον ΠΑΟΚ με 2-1, εκμεταλλεύτηκε την απώλεια βαθμών του Άρη στη Θεσσαλονίκη και ανέβηκε στις ευρωπαϊκές θέσεις! Μία προίκα που πρέπει να την κρατήσει με κάθε τρόπο… Σχολιάζει ο Μπάμπης Τσιμπίδας. 

Στο πιο κατάλληλο τάιμινγκ! Ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν μία μεγάλη νίκη απέναντι σε έναν από τους δύο που πρωταγωνιστούν φέτος στη Superleague και τη βρήκε στην καλύτερη συγκυρία! Γιατί με το 2-1 επί του ΠΑΟΚ, βρίσκεται σε τροχιά Ευρώπης, έπιασε τον Άρη στη βαθμολογία και έσπασε το αήττητο που είχε εναντίον του ο Ραζβάν Λουτσέσκου!

Με τους τρεις βαθμούς, εκτός από το βαθμολογικό κέρδος, τονώνεται και η αυτοπεποίθηση των ποδοσφαιριστών και του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Οι παίκτες έπρεπε να δείξουν ότι μπορούν να υπερισχύσουν στο τερέν, ο Σέρβος είχε ανάγκη από μία επικράτηση επί ενός εξαιρετικού προπονητή όπως είναι ο Λουτσέσκου.

Κυρίως, ο Παναθηναϊκός που δεν νικούσε σε δύσκολο παιχνίδι, κάνει το step up του όταν πρέπει. Δείχνει μέταλλο, δεν λυγίζει και αρχίζει να παίρνει τα αποτελέσματα που χρειάζεται. Με αυτη τη νοοτροπία, το Τριφύλλι έχει τις προδιαγραφές να κλειδώσει την ευρωπαϊκή επιστροφή του.

Πριν το ματς οι συνθήκες διαμορφώθηκαν ευνοϊκά. Ο Άρης ο οποίος προπορευόταν με δύο βαθμούς, αναδείχθηκε ισόπαλος 0-0 με τον ΠΑΣ Γιάννινα στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Οπότε, ο Παναθηναϊκός ήξερε πως αν νικούσε, θα έφτανε τον ανταγωνιστή του στη βαθμολογία. Επιπλέον, θα τον υποδεχτεί στην έδρα του και στο αντίστοιχο του ματς με τον ΠΑΣ, μπορεί να τον νικήσε.ι και να βρει το +2.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς τσακώνεται διαρκώς με την ποδοσφαιρική λογική σε ότι αφορά τον Σωτήρη Αλεξανδρόπουλο. Είναι αδιανόητο ο μέσος του ρόστερ με την περισσότερη ενέργεια και τη μεγαλύτερη ένταση, να μην αρχίζει βασικός. Ο οποίος είναι η πιο σοβαρή αγωνιστική επένδυση του «πράσινου» οργανισμού. Ο Αλεξανδρόπουλος προερχόταν από πολύ καλή εμφάνιση στο «Βικελίδης» και έμεινε στον πάγκο. Απίστευτο και όμως… Ιβάν.

Όμως, η μοίρα ήθελε τον Αλεξανδρόπουλο στο χορτάρι και τον έφερε στο 29’. Ο Βιγιαφάνιες, ο οποίος μέχρι τότε έπαιζε ως αμυντικός χαφ δίπλα στον Ρούμπεν και ανταποκρίθηκε πάρα πολύ καλά, ένιωσε ενοχλήσεις στον τετρακέφαλο και αποχώρησε. Με τον Γιοβάνοβιτς να περνά στο ματς τον 21χρονο ποδοσφαιριστή. 

Πήρε ότι άξιζε, παρότι οπισθοχώρησε 

O Παναθηναϊκός έλεγξε τον ρυθμό στο πρώτο ημίχρονο και ήταν πιο επιθετικός από τον ΠΑΟΚ. Ωστόσο, οι παίκτες του είχαν τη γνωστή αδυναμία στην τελική επιλογή, είτε έπρεπε να σουτάρουν, είτε να πασάρουν. Μέχρι τη φάση του 34’… Τότε, ο Παλάσιος σέντραρε από δεξιά, ο Ιωαννίδης δεν βρήκε τη μπάλα, αλλά ο επερχόμενος Αϊτόρ με κεφαλιά άνοιξε το σκορ.

Αφού απέφυγε την ισοφάριση στην αρχή του δεύτερου ημιχρόνου, με τον Κούρτιτς να χάνει το… άχαστο από το ύψος του πέναλτι, ο Παναθηναϊκός βρήκε δεύτερο γκολ στο 65’. Ο Αϊτόρ εκτέλεσε το κόρνερ, ο Ίνγκασον απομάκρυνε με κεφαλιά, η μπάλα στρώθηκε στον Χουάνκαρ ο οποίος με βολέ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα!

Δυστυχώς, αντί το 2-0 να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό να κυριαρχήσει πλήρως, αντίθετα αφύπνισε τον ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος του Βορρά μείωσε το σκορ με τον Ζίβκοβιτς στο 71’ και ανέλαβε την πρωτοβουλία. Σαφώς, επιρροή στην αλλαγή του σκηνικού είχαν οι παρεμβάσεις του Λουτσέσκου από τον πάγκο. Το ρόστερ του ΠΑΟΚ υπερέχει του Παναθηναϊκού και ο Ρουμάνος είχε άνεση να φρεσκάρει την ενδεκάδα με ποιοτικούς παίκτες, όπως ο Μπίσεσβαρ και ο Σβαμπ. 

Ο Γιοβάνοβιτς θυσίασε την επιθετική λογική του στο φινάλε για τη βαθμοθηρία και η είσοδος του Σάρλια, βοήθησε την άμυνα να αντέξει. Μία άμυνα που έδειχνε να έχει ρωγμές στα τελευταία λεπτά και ίσως χωρίς τον τρίτο στόπερ να κατέρρεε. Ο Κροάτης πήρε κεφαλιές, γέμισε την περιοχή και δεν επέτρεψε στον Τσόλακ να απειλήσει.

Ο Παναθηναϊκός πήρε περισσότερα απ’ ότι μία απλή νίκη. Έχει οφέλη βαθμολογικά, αγωνιστικά και ψυχολογικά. Και οι αντίπαλοι του δείχνουν ότι δεν έχουν κάτι παραπάνω από αυτόν, οπότε η Ευρώπη εξαράται από εκείνον…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News