Παναθηναϊκός: Έγινε… δολοφόνος και «ξαναβλέπει» τρόπαιο

Παναθηναϊκός: Έγινε… δολοφόνος στη ρεβάνς με τη Λαμία και «ξαναβλέπει» τρόπαιο στον τελικό του Κυπέλλου

Οι «πράσινοι» του Γιοβάνοβιτς δεν ήταν εξίσου εντυπωσιακοί στη Λαμία όπως στη Λεωφόρο, όμως αυτή τη φορά είχαν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και πέρασαν στον τελικό του Κυπέλλου με το άνετο 2-0.

Ο Παναθηναϊκός στον δεύτερο ημιτελικό δεν είχε σχέση με τον πρώτο, σε επίπεδο απόδοσης. Όμως, είχε πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και κυνικότητα. Με ελάχιστες ευκαιρίες, βρήκε δύο γκολ και «καθάρισε» τη Λαμία, χωρίς επί της ουσίας να κινδυνεύσει.

Αυτό που δεν είχε τη Μεγάλη Τετάρτη, ο Παναθηναϊκός το είχε την Τετάρτη του Πάσχα. Το «δολοφονικό ένστικτο». Το συγκεκριμένο στοιχείο έκανε τη διαφορά στη ρεβάνς. Το τελείωμα του Ιωαννίδη στο 0-1 ήταν πιο δύσκολο από το γκολ του στη Λεωφόρο. Ο Παλάσιος ξαναβρήκε δίχτυα μετά από 1,5 μήνα.

Σαν ο Γιοβάνοβιτς να διόρθωσε ένα πρόβλημα, αλλά η μπαταρία να άδειασε από ενέργεια. Βέβαια, δεν είναι εφικτό οι παίκτες να παίζουν πάντα στο ίδιο τέμπο και με την ίδια ένταση. Κάπου λειτουργεί το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και της προφύλαξες εν όψει των δύσκολων παιχνιδιών που ακολουθούν στα Play Offs. Άλλωστε ήταν εμφανές ότι ο Παναθηναϊκός υπερείχε της Λαμίας και δεν γινόταν να χάσει, ακόμα και αν έπαιζαν άλλα… πέντε ημίχρονο.

Στο τέλος της ημέρας, ο Παναθηναϊκός κρατάει την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Αυτό μετράει. Πως μετά από οχτώ χρόνια, θα διεκδικήσει ξανά ένα τρόπαιο. Πως η προοπτική της Ευρώπης παραμένει ορθάνοιχτη. Επιτέλους, ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του ένα ματς που ταιριάζει στο προφίλ του. Και φαίνεται πως αφήνει οριστικά πίσω του την «μαύρη» πενταετία του Συλλόγου…

Με την ίδια προσέγγιση ο Παναθηναϊκός, άλλη απόδοση 

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς προσέγγισε τον δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου με την ίδια προσοχή και σοβαρότητα που αντιμετώπισε τον πρώτο στο «Απόστολος Νικολαΐδης», καθώς και το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Για αυτό δεν άλλαξε ούτε τα πρόσωπα της ενδεκάδας, ούτε το σύστημα 4-3-3, με τους Μπρινιόλι, Κώτσιρα, Βέλεθ, Σένκεφελντ, Χουάνκαρ, Ρούμπεν, Μαουρίσιο, Γκατσίνοβιτς, Παλάσιος, Αϊτόρ και Ιωαννίδη.

Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός δεν είχε την ένταση και την ορμητικότητα που είχε πριν από μία εβδομάδα. Χωρίς να κινδυνεύσει από τη Λαμία, ελέγξει τον ρυθμό και έψαξε ένα γκολ. Δεν το έβρισκε, επειδή οι παίκτες του δεν ήταν εξίσου κινητικοί, δεν είχαν ταχύτητα στις αποφάσεις τους και δεν επιχείρησαν ατομικές προσπάθειες.

Δύο εξαιρέσεις υπήρξαν στον κανόνα και η μία απέδωσε. Στην πρώτη στο 18’, ο Παλάσιος ξέφυγε από τον αντίπαλο του αλλά δεν πλάσαρε σωστά. Στη δεύτερη στο 35’, ο Ιωαννίδης κυνήγησε το «σκοτωμένο» γέμισμα του Ρούμπεν, πίεσε τον Τζανετόπουλο και εκμεταλλεύτηκε το λάθος του, βγαίνοντας τετ-α-τετ και σκοράροντας με ωραίο πλασέ από διαγώνια θέση.

Σε εκείνο το τάιμινγκ, η πρόκριση «κλείδωσε». Η Λαμία που μέχρι τότε πάλευε να προηγηθεί, είχε θέληση αλλά δεν είχε τον τρόπο, έπρεπε πλέον να σκοράρει τρία γκολ. Ένας πραγματικός Γολγοθάς για μία ομάδα που φέτος έχει μεγάλη δυσκολία στο σκοράρισμα.

Ένα δεύτερο ημίχρονο καρμπόν με το πρώτο

Αυτή η αδυναμία φάνηκε ολοκάθαρα και στο δεύτερο ημίχρονο, που κύλησε καρμπόν με το πρώτο. Οι γηπεδούχοι ήθελαν, προσπαθούσαν, αλλά δεν μπορούσαν. Και οι «πράσινοι» αμύνονταν με άνεση και από ένα λάθος, βρήκαν το δεύτερο γκολ που τους έδωσαν τη νίκη.

Στο 57’ ο Αϊτόρ πίεσε τον Σιμόν, κέρδισε τη διεκδίκηση της μπάλας, ο επερχόμενος Βιγιαφάνιες μπήκε στη φάση και πάσαρε στον Παλάσιος, ο οποίος εξ’ επαφής με ψύχραιμο πλασέ διαμόρφωσε το 0-2.

Κάπου εκεί, η σεμνή τελετή έλαβε τέλος… Οι ποδοσφαιριστές της Λαμίας έψαξαν το γκολ της τιμής, σε ένα άτυπο αντίο στην προσπάθεια τους. Ωστόσο, η αστοχία, η έλειψη ποιότητας και ο Μπρινιόλι δεν επέτρεψαν να παραβιαστεί το «μηδέν». Ο Γιοβάνοβιτς προφύλαξε τους πιο επιβαρυμένους «πράσινους», έβαλε τον Καρλίτος και τον Βιτάλ με την προσδοκία να βρουν ένα γκολ που θα τους τονώσει την αυτοπεποίθηση, αλλά η ατομιστία του Ισπανού δεν δικαιώθηκε.

Τώρα, ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του τον τελικό, αλλά δεν θα έχει χρόνο να τον προετοιμάσει. Το παιχνίδι θα διεξαχθεί το Σάββατο 21 Μαΐου και τα Play Offs θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 17/5. Επιπροσθέτως, την Κυριακή ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Άρη στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και δεν έχει περιθώριο να χαρεί, να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί. Ο χρόνος έχει πυκνώσει και σε λιγότερο από ένα μήνα θα κριθούν τα πάντα…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News