Παναθηναϊκός: Άξιζε τη νίκη, την πήρε στα ίσα και έδειξε ότι γύρισε για τα καλά

Παναθηναϊκός: Άξιζε τη νίκη επί του Ολυμπιακού, την πήρε στα ίσα και έδειξε ότι γύρισε για τα καλά

Ο Παναθηναϊκός θυμήθηκε τον κανονικό εαυτό του, νίκησε στα ίσα και χωρίς αστερίσκους τον Ολυμπιακό και έστειλε το μήνυμα πως έχει επιστρέψει. 

Αυτός, ναι! Είναι ο Παναθηναϊκός από τα παλιά! Από την κανονικότητα του! Όταν νικούσε τους ιστορικούς αντιπάλους του στα ίσα και δεν ήταν ο φτωχός συγγενής της τελευταίας πενταετίας.

Ήταν μία νίκη κανονικού Παναθηναϊκού. Ο Παναθηναϊκός πήγε στο ντέρμπι των αιωνίων ως ισότιμος, παρότι για να μιλάμε ειλικρινά, δεν ισχύει κάτι τέτοιο ακόμα, όμως το βράδυ της Κυριακής λύγισε τον Ολυμπιακό και η ανωτερότητα του δεν αμφισβητείται.

Ο Παναθηναϊκός πήρε μία σπουδαία νίκη, κυρίως στο ψυχολογικό κομμάτι, αφού η μάχη της Ευρώπης μαίνεται για τα καλά. Ο Άρης εκεί που έδειξε να καταρρέει, αντέδρασε, πήρε δύο μεγάλα τρίποντα με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός τον καταδιώκει. Μένει να δούμε και την αντίδραση της ΑΕΚ στους Ζωσιμάδες, γιατί δεν πατάει καλά…

Ο Ιβάν δεν το φοβήθηκε

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς προχώρησε μόνο σε μία αλλαγή στην ενδεκάδα του Παναθηναϊκού, συγκριτικά με το παιχνίδι των Ζωσιμάδων. Και αυτή ήταν αναγκαστική, αφού ο Σάντσες πήρε τη θέση του Χουάνκαρ, ο οποίος είχε αποβληθεί στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα. 

Ο Αργεντινός μπακ κάλυψε το αριστερό άκρο της άμυνας, παρότι δεξιοπόδαρος, ο Κώτσιρας κάλυψε το δεξιό, ενώ οι Σένκεφελντ και Βέλεθ αγωνίστηκαν στο κέντρο. Ο Μπρινιόλι υπερασπίστηκε την εστία του Τριφυλλιού. 

Στη μεσαία γραμμή, κόντρα στις προβλέψεις ο Μαουρίσιο διατηρήθηκε στην τριάδα, μαζί με τους Ρούμπεν και Γκατσίνοβιτς. Ο Παλάσιος και ο Αϊτόρ ήταν οι δύο εξτρέμ και ο Ιωαννίδης ο μοναδικός προωθημένος. Όσο για τον Μακέντα, αποκλείστηκε από την 20άδα αφού μετά από τρίμηνη απραξία και με λίγες προπονήσεις, κρίθηκε ανέτοιμος.

Ο Παναθηναϊκός ήταν συνετός

Ο Παναθηναϊκός είχε επιθετική διάθεση, προσπάθησε να επιβάλλει τον ρυθμό του, αλλά όχι απρόσεκτα. Δεν υπήρξαν μαζικές προωθήσεις από τους παίκτες του Γιοβάνοβιτς, ώστε να μην αφήσουν χώρους που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι ταχύτατοι και ποιοτικοί μεσοεπιθετικοί του Ολυμπιακού.

Το αποκορύφωμα ήταν ο Σάντσες. Ο Αργεντινός δεξιός μπακ που έπαιξε αριστερά για να καλύψει το κενό του Χουάνκαρ, είχε το νου του προσηλωμένο στα ανασταλτικά καθήκοντα του και λειτουργούσε ως τρίτος στόπερ. Ένας περιορισμός που είχε υπέρ και κατά. Αφενός, ο Αϊτόρ μέχρι τη φάση του γκολ, ήταν μόνος και δεν είχε βοήθειες αριστερά. Αφετέρου, δεξιά ο Κώτσιρας είχε την άνεση να ανεβαίνει ψηλότερα και πιο συχνά.

Το ημίχρονο στην κυριολεξία ήταν μοιρασμένο, με τον Παναθηναϊκό να έχει την υπεροχή. Ο Ολυμπιακός δεν είχε τόσο συντηρητική διάθεση, όπως στο παιχνίδι της 16ης Ιανουαρίου, όμως, δεν έπαιζε πολύ ψηλά. Ήταν δεδομένο ότι το γκολ βρισκόταν… μία λεπτή γραμμή και οι «πράσινοι» την πέρασαν πρώτοι. O Κώτσιρας, κορυφαίος μέχρι το 45’ σύγκλινε εξαιρετικά προς τα μέσα, πάσαρε κάθετα στον Γκατσίνοβιτς, αυτός γύρισε παράλληλα προς το πέναλτι και ο Αϊτόρ πήρε τα βήματα του Λαλά και με ωραίο τελείωμα, σκόραρε.

Δεν άλλαξε η εικόνα του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός δεν φοβήθηκε και συνέχιζε να πιέζει με ένταση τον Ολυμπιακό, ενώ αντέταξε δύναμη στη δύναμη. Ακόμα και όταν ιο Μαρτίνς πέρασε στο ματς ταυτόχρονα τρεις καλούς χειριστές της μπάλας, τους Φορτούνη, Βαλμπουενά και Μπουχαλάκη, το σύνολο του Γιοβάνοβιτς δεν τα έχασε και συνέχισε να έχει τον έλεγχο της μεσαίας γραμμής.

Η πρώτη αντίδραση του Γιοβάνοβιτς ήταν η είσοδος των Βιτάλ και Βιγιαφάνιες, για να διασφαλίσει την ψυχραιμία στην κυκλοφορία της μπάλας. Πράγματι, οι δύο μέσοι βοήθησαν να μην αλλάξει η εικόνα της αναμέτρησης. Το Τριφύλλι συνέχισε να ελέγχει το τέμπο και να μην κινδυνεύει. Σε δεύτερο χρόνο, οι επόμενες κινήσεις του Σέρβου ήταν ο Χατζηγιοβάνης και ο Καρλίτος, για να φρεσκάρει την επίθεση του. 

Ο Παναθηναϊκός δεν κινδύνευσε καθόλου μέχρι τη λήξη, είχε αντίδοτο σε κάθε κίνηση του Ολυμπιακού και ο Μπρινιόλι απλώς μπλόκαρε κάποιες σέντρες μέχρι το φινάλε. Τίποτα άλλο, αφού ο Μαρτίνς δεν είχε αντίδοτο.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News