Παναθηναϊκός: Από το Φάληρο βγαίνει στην Ευρώπη

Ο Παναθηναϊκός υπεράσπισε τα κεκτημένα αυτή την Κυριακή και τώρα έχει τη δυνατότητα να «κλειδώσει» την επιστροφή στην Ευρώπη, κόντρα στον ανανεωμένο Ολυμπιακό.

Στο μάτι, ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ δεν ήταν εξίσου θελκτικός με το «Απόστολος Νικολαΐδης». Δεν είχε την ίδια ένταση, την ίδια φρεσκάδα και δεν παρουσίασε το ίδιο θέαμα. Παρόλα αυτά, από τη στιγμή που δεν πέτυχε τον πρώτο στόχο του, να πάρει το διπλό που θα έθετε νοκ-άουτ την ΑΕΚ, τουλάχιστον απέσπασε άνετα ισοπαλία 0-0 και κράτησε την τρίτη θέση στη βαθμολογία. Χάρη και στην ήττα του Άρη από τον Ολυμπιακό στο «Βικελίδης», για να είμαστε ακριβείς στα γραφόμενα του.

Είναι μία κατάκτηση για τον Παναθηναϊκό το γεγονός πως μαθαίνει να μην χάνει, όταν δεν είναι καλός. Δεν ήταν αυτονόητο, δεν είχε εκπαιδευτεί σε κάτι τέτοιο το τωρινό ρόστερ του Τριφυλλιού. Το πιστώνεται ο Γιοβάνοβιτς, ο οποίος με υπομονή και επιμονή εμφυσά πνεύμα νικητή στους ποδοσφαιριστές του.

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της μεταβολής που συντελείται στην νοοτροπία των «πράσινων», ας παραθέσουμε τα νούμερα. Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος με 10 ήττες, τη δεύτερη πιο αρνητική επίδοση στην ιστορία του από την καταβολή της Α’ Εθνικής τη σεζόν 1959-60. Πλέον, ο Παναθηναϊκός πέτυχε ρεκόρ πενταετίας: είναι αήττητος για έντεκα συνεχόμενα παιχνίδια, εννιά στη Superleague και δύο στο Κύπελλο Ελλάδας. Ο απολογισμός της… εντεκάδας είναι 7 νίκες και 4 ισοπαλίες, με τα περισσότερα παιχνίδια να χαρακτηρίζονται ή να έχουν τον χαρακτήρα ντέρμπι.

Το «crash-test» του Παναθηναϊκού 

Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του ένα «crash-test» για την επιστροφή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις: το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» την Τετάρτη. Απ’ όλες τις απόψεις, είναι το ματς που μπορεί να εδραιώσει τη συμμετοχή στα προκριματικά του Europa Conference League. Γιατί πάντα τα ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων είναι διαφορετικά. Επειδή στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» κανένας δεν έχει νικήσει φέτος εντός συνόρων.

Αν το βράδυ της Τετάρτης, οι «πράσινοι» παραμένουν τρίτοι, είτε λόγω της δικής τους επιτυχίας, είτε εξαιτίας των άλλων αποτελεσμάτων, μετά μόνο με… αυτοκτονία θα χάσουν θα το ευρωπαϊκό «εισιτήριο». Και ενδεχομένως να έχουν τη δυνατότητα να την εξασφαλίσουν μία αγωνιστική πριν από τη λήξη των Play Offs, στο εντός έδρας παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα, όταν την ίδια ώρα θα αναμετρώνται Άρης και ΑΕΚ στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

Ο νεανικός Ολυμπιακός έχει δύο αναγνώσεις

Ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε στη Θεσσαλονίκη με δέκα αναπληρωματικούς (αρκετοί εξ’ αυτών νεαροί) και έναν βασικό, τον Τικίνιο. Ωστόσο, η απόδοση του εξέπληξε, αφού επέβαλλε το τέμπο του κόντρα στον Άρη και η νίκη του με 1-0 δεν αμφισβητήθηκε. Η επιλογή του Μαρτίνς να αφήσει εκτός τους βασικούς δικαιώθηκε, παρότι ελάχιστοι το περίμεναν. Για την οικονομία της συζήτησης και να τη συσχετίσουμε με τον Παναθηναϊκό, μία παρόμοια «ερυθρόλευκη» σύνθεση περιμένουμε να δούμε και την Τετάρτη.

Από τη μία, το πλεονέκτημα μιας τέτοιας ενδεκάδας όπως φάνηκε και στη Θεσσαλονίκη, είναι ότι απαρτίζεται από παίκτες γεμάτους ενέργεια, ξεκούραστους και με κίνητρο για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του Μαρτίνς. Από την άλλη, είναι άπειροι, δεν έχουν ομοιογένεια και δεν έχουν την ίδια ποιότητα. Συνεπώς, εξαρτάται καθαρά από τον Παναθηναϊκό το πως θα το διαχειριστεί και πως μπορεί να το εκμεταλλευτεί. Αυτή θα είναι και η κρίσιμη συνθήκη, που θα καθορίσει τον νικητή.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News