Παναθηναϊκός: Ένας Παναθηναϊκός που ψάχνει περισσότερο το άλλοθι παρά τη νίκη

Ο Παναθηναϊκός πήγε να παίξει στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ έχοντας στο μυαλό του από πριν το άλλοθι της διαιτησίας. Γράφει ο Σταύρος Καραΐνδρος.

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για τον Παναθηναϊκό που πήγε να παίξει στην Τούμπα γνωρίζοντας από πριν τι θα χρησιμοποιήσει ως άλλοθι αν ηττηθεί.

Τρεις συνεχόμενες ήττες δεν είναι το δάσος, είναι το δέντρο. Τρεις συνεχόμενες ήττες για τον Παναθηναϊκό είναι η ωμή παραδοχή ότι το παράτησαν και η διαιτησία δίνει το καλύτερο άλλοθι. Πρώτα ο Αστέρας, μετά ο ΟΦΗ και τώρα ο ΠΑΟΚ.

Ο Παναθηναϊκός πήγε να παίξει στην Τούμπα “τελικό”. Κάθε ματς από ‘δω και πέρα είναι “τελικός” έτσι όπως τα έκαναν οι “πράσινοι”. Πήγαν να παίξουν όπως πήγαν στη Νεάπολη στην τελευταία τους νίκη στο πρωτάθλημα. Τότε λέγαμε για κυνικό Παναθηναϊκό και επαγγελματική νίκη. Από τότε έως σήμερα τίποτα δεν έχει αλλάξει στον τρόπο παιχνιδιού και ο Παναθηναϊκός βολοδέρνει στην εσωστρέφειά του που έρχεται να γιγαντωθεί με την κουβέντα για τη διαιτησία.

Ομάδα χωρίς ψυχολογία και προσωπικότητες

Το γκολ του Παλάσιος πριν συμπληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο είναι το ιδανικό ξεκίνημα για τον Παναθηναϊκό, αλλά ταυτόχρονα αποδείχθηκε ότι ήταν και η αρχή… του τέλους. Με μοναδικό άλλοθι τις απουσίες (σημαντικότερη αυτή του Βιγιαφάνες), ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να “σκοτώσει” τον αντίπαλο από τη στιγμή που τον έριξε νωρίς-νωρίς στα σχοινιά. Συγγνώμη, αυτό δεν είναι απόρροια των απουσιών, αλλά απόρροια της μηδαμινής ψυχολογίας στο “πράσινο στρατόπεδο” και της νοοτροπίας μίας “άρρωστης” ομάδας που ψάχνει εναγωνίως αποτελέσματα χωρίς να ξέρει πώς θα τα πάρει.

Τελευταία φάση του Παναθηναϊκού στα αντίπαλα καρέ ήταν λίγο πριν συμπληρωθεί μισή ώρα αγώνα! Από εκείνο το σημείο και μέχρι τη λήξη του αγώνα η ομάδα του Γιοβάνοβιτς ήταν εξαφανισμένη μπροστά! Άμυνα κι άγιος ο Θεός, φοβικό παιχνίδι για το αποτέλεσμα και έξτρα πίεση που δεν τη χρειαζόταν.

Αν σε αυτά προσθέσουμε τις δύο “εγκληματικές” αλλαγές του Γιοβάνοβιτς στο 69′ (βγάζει τον μοναδικό επιθετικό, βάζει τον Αγιούμπ που ανάθεμα αν θυμόταν κανείς ότι υπάρχει στο ρόστερ του Παναθηναϊκού), η ήττα ήρθε σε φυσιολογικά πλαίσια.

Ξέρει… από πριν ότι θα χάσει

Δεν είναι μόνο αυτά. Ο Παναθηναϊκός έχει μπολιαστεί με τη νοοτροπία του αδικημένου και παρατάει το παιχνίδι στην πρώτη στραβή. Λες και ξέρουν την κατάληξη ενός αγώνα και γνωρίζουν από πριν το άλλοθι: η διαιτησία. Αυτό δεν είναι δείγμα ομάδας που προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητά της, αλλά δείγμα ομάδας σε σύγχυση που ψάχνει να βρει τι θέλει και πώς θα το πετύχει.

Στη φάση που ζητά πέναλτι ο Παναθηναϊκός για το μαρκάρισμα στον Αϊτόρ οι περισσότεροι διαιτητές θα συμφωνούσαν με τον Λετονό. Δεν είναι, όμως, αυτή η ουσία, αλλά το ότι οι “πράσινοι” έμειναν σε εκείνο το σημείο και δεν μπήκαν ποτέ στο παιχνίδι και στη διεκδίκηση της νίκης. Το άλλοθι που λέγαμε.

Ο Παναθηναϊκός έχει “χτίσει” μία νοοτροπία ομάδας με άλλοθι που κρύβει επιμελώς κάτω από το χαλί τα προβλήματά της. Το γεγονός πως έπαιζε άμυνα για περισσότερα από 60 λεπτά αγνοώντας το επιθετικό κομμάτι, δεν απασχολεί κανέναν. Η γνώμη διαμορφώθηκε: ο Παναθηναϊκός έχασε στην Τούμπα λόγω διαιτησίας.

Εγκληματικά λάθη, άφησαν “γυμνό” τον Παναθηναϊκό

Ποιος θα ασχοληθεί που ο Παναθηναϊκός παίζει με επιθετικό τον Ιωαννίδη; Ποιος θα ασχοληθεί που ο Παναθηναϊκός έκανε μόλις μία μεταγραφή τον Γενάρη και αυτή με παίκτη που δεν είναι απολύτως έτοιμος να παίξει και να βοηθήσει στη μάχη για την είσοδο στα πλέι οφς Ποιος θα ασχοληθεί με το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός είναι ξυπόλητος στα αγκάθια, σε όλα τα επίπεδα, το τελευταίο διάστημα και δεν έχει καμία βοήθεια από πουθενά, τόσο από την ιδιοκτησία όσο και από τον προπονητή;

Κανείς δεν θα ασχοληθεί με αυτά γιατί “πουλάει” η διαιτησία. Το άλλοθι που λέγαμε. Προφανώς δεν θα μπούμε στη λογική των… άλλων “φτιάξτε ομάδα για να κερδίζετε και τη διαιτησία”, αλλά Παναθηναϊκός αυτό το πράγμα που βλέπουμε στα τελευταία ματς, δεν είναι!

Η ρίζα του κακού είναι αλλού. Ο αποπροσανατολισμός της “πράσινης” κοινής γνώμης δεν είναι η λύση για να βρει ξανά τα πατήματά της η ομάδα του Γιοβάνοβιτς. Αλλού βαρούν τα κρούταλα κι αλλού χορεύει η αρκούδα, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός. Ο Λουτσέσκου μιλάει υποτιμητικά για αντιποδόσφαιρο του αντιπάλου “πατώντας” την πληγωμένη ψυχολογία του και εμείς ψάχνουμε το καλύτερο άλλοθι για να κρύψουμε τις παθογένειες ενός συλλόγου που μικραίνει επικίνδυνα.

Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε μία ανάσα από την 3η θέση και τώρα παλεύει να μπει στα πλέι οφ. Πρόοδο αυτό δεν το λες και κάποιοι έχουν ευθύνες για τούτο το κατάντημα. Ακόμα και αν βάλουμε στην κουβέντα τη διαιτησία, ας μας πουν από τη διοίκηση τι έκαναν για να προστατεύσουν τον Παναθηναϊκό. 

ΥΓ: Και κάτι για επιμύθιο: το πώς έχει καταντήσει ο Παναθηναϊκός φαίνεται από τη διαπίστωση που έκαναν οι περισσότεροι “αν γινόταν στον αντίπαλο θα το έδινε το πέναλτι”. Τροφή για σκέψη.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News