Ολυμπιακός: Το κόκκινο παράσημο και μια ματιά γεμάτη πόνο και αγωνία!

Είναι αλήθεια δύσκολο να συγκεντρώσεις τις σκέψεις σου για να γράψεις για ένα αθλητικό γεγονός, για ένα παιχνίδι μπάσκετ, για συστήματα, μια τέτοια μέρα (και νύχτα).

Ο αγώνας του Ολυμπιακού με την Αρμάνι είχε τελειώσει με μια μεγάλη νίκη των Ερυθρολεύκων, στα αποδυτήρια ήταν ευκαιρία να χαιρετήσουμε έναν καλό φίλο χρόνων, τον γενικό διευθυντή των φιλοξενουμένων, Χρήστο Σταυρόπουλο και να συνομιλήσουμε λίγο με παίκτες.

Ο πόνος και η αγωνία στα μάτια του Ρίζικ για την Ουκρανία

Όλα όμως ξεχάστηκαν, μόλις βγήκε ο Ουκρανός διαιτητής Μπόρις Ρίζικ από τα αποδυτήρια (με τον τεχνικό της Αρμάνι, Ετόρε Μεσίνα να λέει ότι: «Φαντάζομαι πόσο δύσκολο ήταν να έρθει και να παίξει εδώ απόψε»).

«Δεν θα ήθελε να πει κάτι ας το σεβαστούμε, αυτές τις δύσκολες ώρες» μας είπε ο Στέλιος Κουκουλεκίδης που έχει σφυρίξει τέσσερις τελικούς Ευρωλίγκας στην καριέρα του και πλέον είναι παρατηρητής διαιτησίας και συνόδευε τους διαιτητές.

Χαιρετήσαμε τον Ουκρανό ρέφερι, και έβλεπες τον πόνο και την αγωνία στα μάτια του (έχει δικούς του ανθρώπους στην πατρίδα του) καθώς μας έδινε το χέρι, ενώ πριν τον αγώνα είχε σηκώσει ένα χαρτί στην κάμερα που έγραφε: «Σταματήστε τον πόλεμο».

Λίγο νωρίτερα, απέναντι στο Γεώργιος Καραϊσκάκης ο κορυφαίος παίκτης του αγώνα Ολυμπιακού-Αταλάντα, ο Ουκρανός Ρουσλάν Μαλινόφσκι δεν μπόρεσε να χαρεί όσο θα ήθελε τα δύο γκολ του και το μήνυμα στη φανέλα ξεκάθαρο: «Όχι πόλεμο στην Ουκρανία».

Ευτυχώς και η Ευρωλίγκα και η (ακόμα πιο αυστηρή) ΟΥΕΦΑ δεν τα πήραν ως πολιτικά μηνύματα για να τιμωρήσουν παίκτες, διαιτητές και προπονητές που έκαναν τη δική τους έκκληση για το αυτονόητο, την ειρήνη των λαών.

Πλέον βγήκαν τα κομπιουτεράκια για το πλεονέκτημα έδρας του Ολυμπιακού στα πλέι οφ

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Ολυμπιακός πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες νίκες του στη σεζόν αν όχι την κορυφαία τηρουμένων των συνθηκών. Όχι μόνο γιατί έγινε επί μιας ιδιαίτερα φορμαρισμένης ομάδας η οποία με νίκη θα «κλείδωνε» θέση στην πρώτη τριάδα από χθες, αλλά γιατί έγινε λίγες μέρες μετά από τελικό κυπέλλου κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Και για όποιον βιαστεί να πει ότι δεν «αδειάζει» τις ομάδες και τους παίκτες ένας «αιώνιος» τελικός ας ρίξει μια ματιά στη βραδιά της Ρεάλ Μαδρίτης στο Κάουνας (είχε παίξει τελικό κυπέλλου με τη Μπαρτσελόνα) όπου μετά βίας έφτασε τους 47 πόντους και έχασε με κάτω τα χέρια από την ουραγό της διοργάνωσης.

Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα (που ήταν προετοιμασμένος για το «άδειασμα» της ομάδας του) ξεκινώντας με 0/7 τρίποντα (δεν έφταναν τη μπάλα στη στεφάνη που λέει ο λόγος) και 9 λάθη ήταν βασικό να μην χάσουν κάθε επαφή με το σκορ. Εφόσον κατάφεραν και έμειναν στο ένα καλάθι πίσω στο ημίχρονο και λίγο παραπάνω στο 30’ ήταν δεδομένο ότι θα διεκδικούσαν τον αγώνα.

Και ίσως αυτό είναι το μεγαλύτερο παράσημο και για τον κόουτς.

Ότι για δεύτερο – σε λίγες μέρες – τόσο κρίσιμο παιχνίδι που τους στράβωσε για διαφορετικούς λόγους το έφεραν στα μέτρα τους και τελικά το κέρδισαν στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα (28-15 εδώ το επιμέρους σκορ και 23-6 η τελευταία περίοδος στον τελικό με το τριφύλλι) με καθαρό μυαλό στις αποφάσεις και μεγάλα σουτ.

«Αξίζουν συγχαρητήρια στους παίκτες μου γιατί πράγματι δύο αγώνες που δεν εξελίχθηκαν στη διάρκειά τους όπως θα θέλαμε και είχαμε σχεδιάσει, είχαν την υπομονή να τους παλέψουν και να τους γυρίσουν» παραδέχτηκε ο κόουτς Μπαρτζώκας που είδε αφηνιασμένο τον Κώστα Σλούκα, κομβικό τον Μουσταφά Φάλ αλλά και το «ρομποτάκι» που δεν τελειώνουν ποτέ οι μπαταρίες του (Σακίλ ΜακΚίσικ) να δίνει στο τελευταίο δεκάλεπτο την ενέργεια που χρειαζόταν ο Ολυμπιακός.

Άλλο πράγμα, σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ (αλλά και σε κάθε σπορ, ιδιαίτερα ομαδικό) να παίζουν οι παίκτες μπροστά σε κοινό.

Πλέον αρχίζουν και γίνονται οι πρώτοι υπολογισμοί και έχουν βγει τα κομπιουτεράκια αλλά εξαιρετικά σημαντική είναι και η σημερινή σύσκεψη της Ευρωλίγκας για τις ρωσικές ομάδες. Μακάρι να επικρατήσει η νηφαλιότητα, πρώτα απ’ όλα στους πολιτικούς και στη συνέχεια και στους επικεφαλής της μπασκετικής διοργάνωσης. Ιδωμεν….

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News